27496 entry daha
  • benim merak ettiğim ve hukuçu renktaşlara sormak istediğim bir soru var:

    türkiye'de kulüpler, bildiğim kadarıyla dernek/vakıf statüsünde yer alıyor. galatasaray spor kulübü'de aynı şekilde bir spor derneği/vakfı (her neyse işte). bu derneğin esas faaliyet alanı ise spor . bildiğim kadarıyla dernek statüsündeki galatasaray spor kulübü ile eğitim faaliyetinde bulunan galatasaray lisesi'nin resmi olarak hiçbir bağı yok.

    buna rağmen spor derneği olan galatasaray'a üye alımı yapılırken ise (ücretleri tam hatırlamıyorum ama 4-5 sene önce) galatasaray lisesi mezunları 600 tl, diğerleri 10.000 tl + referans. hadi onu siktir et, eski sporcular dahi 1.000 tl (yani bizzat derneğin amacı olan, sportif faaliyetlerde bulunmuş sporcular). tüm bunları da siktir et liselilerin 1. derece akrabaları bile galiba 1.000 tl'ye filan üye olabiliyorlardı.

    şimdi benim anlamadığım şey bu durum hukuka (eşitlik ilkesine) aykırı değil mi? siz bir faaliyet için dernek kuruyorsunuz ama bu derneğe üye alırken, o faaliyet ile arasında (ne amaç ne de resmi) hiçbir bağ bulunmayan bir kriter koyuyorsunuz.

    ben mesela x spor derneği kuracağım ama bu derneğe üye alırken sadece kastamonu'da doğan sarışınları üye olarak alacağımı veya kastamonulu sarışınlara ayrıcalık tanıyacağımı söyleyeceğim. sonuçta bu derneğin faaliyet alanı ile ilgili bir kriter olmadığı için hukuka aykırı olmuyor mu? yani atıyorum emekli doktorlar derneği kursam doğal olarak (derneğin isminde tüzüğünde kuruluş amacı belirtileceği için) tıp diploması isteyebilirim ama burada dediğim gibi hem alakasız hem de derneğin amacında farklı bir kriter var.

    her neyse hukukçu renktaşlar ne sormaya çalıştığımı çoktan anlamıştır. kısaca bu durum/ayrıcalık anayasaya uygun mu? yani bir çıkıp "beni üye olarak almıyorlar çünkü derneğin faaliyet alanıyla alakası olmayan kişilere haksızca ayrıcalık tanıyorlar" diye dava açsa ne olur?
30342 entry daha
hesabın var mı? giriş yap