• muharrem ince her vaadini bunları yapacağım, diyor ama hiçbirini detaylandırmıyor. mesela dün ki star tv yayınında eğitim sisteminde aklımda bir model var diyor. bu model detaylandırılmalı. ben de çıkar benim aklımda bir model var deyip konuyu havada bırakırım.

    ikinci olarak aklımda olan bir projeyi muharrem ince'nin bir proje olarak sunmasıdır.

    proje konusu: dikey çiftçilik.

    başta akla gelen ilk tepki; bizim yeterince tarım arazimiz var zaten kullanılmıyor betonlaştırılıyor olacak. doğru fakat ilk olarak tarımı kalkındıracağız diyorsak zaten tarım arazisi yetmeyecek. ayrıca tarım ürünlerinde meydana gelen en büyük maliyet nakliyelerden kaynaklanmaktadır. amaç metropollere yakın bölgelerde çok katlı tarım arazisi oluşturarak masrafları düşürebilir. ayrıca oluşturulacak komplex bir yapıyla sulama kanalları, elektriksel ihtiyaçlar, iki tarla arasında oluşacak yatay taşıma vs. maliyetlerden de kurtulabilir. hatta ve hatta bina içerisine entegre edilecek mekanik aksanlarla traktör ve mazot ihtiyacından da kurtulanabilir.

    ek olarak; şuanda şikago'da ve isviçre'de yapılan projeleri var sayarsak bir tarladan alınacak verim %700 e kadar çıkabilir.

    daha fazla araştırma için paylaştığım linklere bakabilirsiniz.

    https://www.dunya.com/…i-degistirecek-haberi-189803

    https://en.wikipedia.org/wiki/vertical_farming

    https://www.verticalfarmingconference.com/
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap