54 entry daha
  • doğru konuşma biçimi.
    öncelikle kursuna giderseniz bir spiker, diksiyon hocanız ya da nisan kumru gibi konuşmayı beklemeyin. kursunuz on dersten de oluşsa yirmi dersten de oluşsa bu sizin çabanızla olacak bir şey. diksiyon kursunda size fonetik, vurgu, tonlama vs öğretilir. kurs içeriğine göre hitabete yönelik de bir şeyler yapabilirsiniz, bilmiyorum.
    ben busmek'in yaz kursuna gidiyorum. beş hafta, on dersten oluşuyor. seksen dakikadan iki ders ve arada yirmi dakikalık mola var. öncelikli amaçları size yukarıda belirttiğim şeyleri öğretmek. diyafram nefesinden başlıyorsunuz, daha sonra harflerin doğru çıkarılışından, kalın a, açık e, nazal n gibi şeyleri öğreniyorsunuz. tabi bu sürede metin, şiir ve tirat okuma çalışmaları yapılıyor. bizim hocamız sıkılmayalım ve şahsen kendisinin de sevdiğini düşündüğüm için illa drama ya da meditasyon yaptırıyordu. gerçi ben o kısımlarda çok sıkılıyordum fakat diğer kursiyerler seviyordu. eğer sizin gideceğiniz kursta da böyle aktiviteler yapılıyorsa, kesinlikle katılın derim. topluluk önünde konuşmaya çıkarken herkesin heyecanlanıp stres yapması normal ama önemli olan bunu kontrol etmek. sonuçta o insanları kursun bitiminde bile görmeyeceksiniz, niye çekinesiniz ki? deneyimimden birkaç tavsiye vereyim.

    -ne kadar yardımcı olur bilmiyorum ama busmek'ten aldığınız sertifikalarla belediyenin istihdam birimine başvurabiliyorsunuz. gidip görüşmedim açıkçası ne tarz bir katkı sağlıyordur bilmiyorum. busmek'te kış döneminde istediğiniz kadar, yaz döneminde üç tane ders alabiliyorsunuz. diksiyondan bilgisayara, bilgisayardan hat sanatına kadar birçok alanda kurs açıyor busmek. bursa'daysanız kesinlikle tavsiye ederim. yapılan sınavdan 45 üstü aldığınızda sertifika veriliyor. ama diksiyon konusunda sertifikanın önemli olduğunu düşünmüyorum. karşınızdaki kişiyi etkileyecek bir biçimde, doğru türkçeyle konuşuyorsanız sertifikaya ihtiyacınız zaten yoktur. ama sertifikanız olduğu halde iki kelimeyi bir araya getiremiyorsanız kimse sertifikanızı göz önünde bulundurmaz.
    -ben hızlı konuşuyorum, biraz o problemimi çözmek için gittim. tabi ki onun üstüne bire bir çalışma fırsatım olmadı hocayla ama şunu tavsiye etti: bir şiir metni alıp ulamaları tespit ederek okumak.
    -fikrimce kursun en önemli yanı sizin bunu ne kadar pratiğe döktüğünüz. örneğin o gün fiil okunuşlarını işlediniz. metin okurken dahi* gideceğim kelimesini gidicem diye okuyacağımı bilmiyordum. konuyu işledikten sonra mutlaka bir şiir ya da metin üzerinde bu çalışmayı uygulayın.
    -vurgu da diksiyonun önemli konularından biri. elinize şiir, hikaye ve bilimsel bir metin alın. zaten farklı vurgu ve tonlamalarla okuyacağınızın farkındasınız ama bunu gerçekten hissederek ve bilinçli bir şekilde yapın. aynı zamanda bunları okurken ulamaya, fiil okunuşlarına, fonetiğe ve diğer diksiyon kurallarına dikkat etmeye çalışın.
    -mesela bazen kelimesinin doğru okunuşunun bazan, çünkü'nün için ki'den geldiği için çünki diye okunduğunu öğrendim. bunun gibi istisnai durumlarda çevreniz niye böyle konuşuyor ki bu diyecektir, aldırmayın.
    -yukarıda da belirttiğim gibi nisan kumru'nun hem diksiyon dersi videoları, hem de metin okumaları var youtube'da. dinleyin, hem öğrenin hem kulağınız alışsın, sonra siz de okumaya çalışayın.
50 entry daha
hesabın var mı? giriş yap