3 entry daha
  • ödeme tarihi ile fatura tarihi arasındaki kur değişiminden kaynaklanan farklardır.
    konuya derinlemesi hakim olan birçok meslek erbabı kur farklarının kdv'ye tabi olmaması gerektiğini yıllarca ifade etmişlerdir ama değişen bir şey olmamıştır. iki tarafın ticaretinden kur değişimi sebebi ile -düşse de yükselse de- vergisini çatır çatır almıştır devletimiz. respect!

    ayrıca; adet olarak çok fazla dövizli ödeme yapılan muhasebe birimlerinde kur farklarını tespit etmek ve faturaya bağlamak oldukça zahmetli olabiliyor. yıldım arkadaş!

    derken, daha henüz farkında vardığım danıştay kararını görmek inanın gözlerimi yaşarttı.

    danıştay vergi dava daireleri kurulu 2017/548 e. , 2017/606 k. kararı doğrultusunda; “asıl işlemin kdv ye tabii olup olmadığına bakılmaksızın, kur farkının kdv’ye tabii olmadığına hükmetmiş durumda. ister mal ve hizmet alırken, ister satarken fatura tarihi ile ödeme tarihi arasında kurdaki değişimin vade farkı, fiyat farkı gibi değerlendirilemeyeceği şeklindedir.”

    http://www.malidenge.com.tr/…kinda-danistay-karari/

    edit: yeni bir düzenleme ile birlikte "döviz ödeme" karşılığı oluşan kur farkları tekrar kdv'nin konusuna dahil edilmiştir.

    3065 sayılı kanunun 24’üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine “fiyat farkı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “kur farkı,” ibaresi eklenmiştir.
    yapılan bu düzenleme ile kur farkının kdv matrahına dahil olduğu kanun maddesiyle hüküm altına alınmıştır.
    bu kanun değişikliğine göre; geçici vergi dönemi sonları ile yıl sonlarında yapılacak kur değerlemesi sonucu ortaya çıkan kur farkı kdv’ye tabi olmayacak,
    ancak, döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirlenen işlemlerde vergiyi doğuran olay ile ödeme/tahsilat tarihi arasında doğan kur farkı kdv’ye tabi olacaktır.

    kanun no. 7161 kabul tarihi: 17/1/2019
    madde 18- 3065 sayılı kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine "fiyat farkı," ibaresinden soma gelmek üzere "kur farkı," ibaresi eklenmiştir.

    bence yanlış bir uygulama ama muz cumhuriyetinde normal.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap