24 entry daha
  • ışık kirliliği sebebiyle oluşan ve benim -ve bir çok gözlemcinin- gözlem yapmama -ve yapmalarına- engel olandır.

    ayrıca gen ile anı aktarımının da bir kanıtıdır ki bu gökyüzü bana olağanüstü garip geliyor. atalarım binlerce yıl karanlık bir gökyüzü izlediler. bu gökyüzü hakkında mitler üretip dinlerine bunu konu dahi ettiler.

    ve ben bugün, 2018 yılında dürbünümle gökyüzüne baktığım zaman minik minik göz kırpan yıldızların arkasında kocaman, turuncu sisli bir fon görüyorum. -havadaki nem seviyesinin de etkisi olsa da ışık kirliliğinin de zannımca hatrı sayılır bir etkisi var-

    bir ortaçağ gökbilimcisini günümüze getirecek olsaydınız eğer, o bile bu manzara karşısında yıldızların döküldüğünü yahut göğün lanetlendiğini düşünürdü. zamanının aydını dahi bunu düşünürdü, düşünün.

    ki haklı da. gerçekten lanetlendik insanlık olarak. bencilliğimizle ve düşüncesizliğimizle lanetlendik.

    her şeye duyar kasılıyor mesela memlekette. işte x hakları y hakları şu hakları bu hakları. yürüyüşler felan böyle "hakkımız söke söke alırız" vs. bir kişi de çıkıp gök gözlemcilerinin, bilim açlığı çeken gençlerin haklarını savunmuyor vesselam. herkes bilime hevesliler b*kumu yesin -nasıl olsa bilim de icra edemeyecekler- modunda. ne suçu var bu kadar insanın, içlerindeki kozmoloji ve astronomi -ve felsefe- açlığını belki bir kaç gözlem yaparak dindirmeye çalışıyorlar. göğe gözünü kaldırıp merakla oraya bakan kaç insan kaldı memlekette gözünüzü seveyim? geleceğin potansiyel -milli ve insani- başarılarını ne diye köreltiyorsunuz?
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap