• bahtımızda sözlükte rezalet başlığı açmakta varmış.

    şimdi bu yerel yerleştirme sisteminin(!) adını herkes duymuştur. kabaca açıklamak gerekirse: bu sisteme göre bakılan kriterler sırasıyla 1) mahallenizdeki okulda kaç dönem okuduğunuz 2)okul puanı 3) devamsızlık 4) doğum tarihiniz

    örneğin 100 kişi alan bir liseye 200 kişi başvurdu. ilk olarak "lisenin kayıt alanına giren okullardan birinde mi okudunuz? okuduysanız kaç dönem okudunuz?" buna bakıyorlar. atıyorum başvuranlardan 20 tanesi kayıt alanı dışındaysa kafadan eleniyor. kayıt alanı içindeki 180 öğrencinin 150 tanesi eğer 8 dönem okumuş ise diğer 30 öğrenci de elenmiş oluyor. çocuk isterse okul birincisi olsun farketmez. 8 dönem değil de 5 dönemdir o okulda okuyorsa, geçmiş olsun... meslek ve imam hatip dışında bir yere yerleşme şansı yok. çünkü dediğim gibi, ilk kriter mahallendeki okulda kaç dönem okuduğun.

    şimdi bizim mahallemizde 2 tane ilköğretim okulu vardı (aralarında 600-700 metrelik mesafe olan). meb bundan 2 sene evvel 4+4'lük eğitim sistemine uyum adı altında aynı mahalledeki bu okullardan birini (tesadüfen kardeşimin gittiği okulu) ilkokul'a diğerini de ortaokul'a çevirdi. bu yüzden de bizim okulun ortaokul öğrencilerini diğer okula, oranın ilkokul öğrencilerini de bizim okula gönderdi. tabi bu sırada daha yerel yerleştirme muhabbeti yok.

    bu sene ise yerel yerleştirme sonuçları açıklandığında 2 sene evvel bizim okuldan meb'in emriyle diğer okula geçirilmiş ve bu sene mezun olan yaklaşık 100 öğrencinin hepsi ya açıkta kaldı ya da son tercihleri olan meslek ve imam hatip liselerine yerleştirildi(!). çünkü meb sistemde bu 100 öğrencinin hepsini sanki 6. sınıfı başka bir mahallede okumuş ve bu okula ise kişisel sebeplerden dolayı 7. sınıfta gelmiş gibi göstermiş. bu yüzden de onlarca öğrenci sistemde, kendi mahallelerinde 8 değil, 4 dönem okumuş gibi gözüküyor. yukarıda anlattığım yerleştirme kriteri yüzünden de bir çok öğrenci dönem, okul puanı ve devamsızlık kriterlerinin hepsini sağlamasına rağmen ilk 2 tercihi olan anadolu lisesine yerleşemedi.

    insanlar dilekçe verdi, meb'in şikayet hattın aradılar ama kimse bir açıklama yapma zahmetinde bulunmuyor. ben de meb'in şikayet hattını aradım ve nasıl bir tavır takınacaklarını bildiğimden, olayı muhabbet kuşuma anlatır gibi tane tane anlattım. telefondaki kadın hepsini yazdı hatta bana yazdıklarını okudu, "şikayetinizi bu şekilde oluşturuyorum" dedi ve şikayetimi bıraktım.

    1 hafta sonra bana yapılan geri dönüşte " şu şu tarihlerde nakil döneminde tercihte bulunabilirsiniz" diye muhteşem bir cevap geldi. telefonun başında şikayetleri kaydeden görevlinin bu konuda yetkili biri olmadığını bildiğimden kendisine çemkirmenin bir fayda sağlamayacağını da biliyordum. "benim şikayetim nakil falan değil. siz 70-80 öğrencinin bilgilerini yanlış girmişsiniz bu yüzden de öğrencilerin hepsini yanlış bilgilere göre yerleştirmişsiniz" dediğim de aynı cevabı bana okuyup tekrar etti. ben "yani milli eğitim bakanlığı bize şunu mu diyor: yav kusura bakmayın bir yanlışlık yaptık, artık olan oldu. şansınızı bir de nakillerde deneyin" deyince de, telefondaki arkadaş bu sefer "benim yorum yapma yetkim yok beyefendi" dedi ve sonra da zaten mecburen telefonu kapattım.

    işin asıl trajik tarafı bu hata türkiye'nin bir çok yerinde yapılmış. örneğin izmir'de 2 sene önce yeni bir ortaokul açılmış ve bu okula civardaki 3 okulun öğrencileri gönderilmiş. okul da 2 senelik olduğundan, yaklaşık 300 mezunun tamamı, sisteme 4 dönem diye girildiğinden açıkta kalmış veya meslek lisesine yerleştirilmiş.

    yine internette şöyle bir şikayette bulunan bir veli gördüm: "kızım izmir güzelbahçe hakkı oğuz tabaoğlu ilköğretim okulunda eğitime başladı. 4+4+4 sistemi cikinca aynı binada hakkı oğuz tabaoğlu ortaokulu oldular. 6.sınıfın 2.döneminde okulun bitisigine yapilan yeni binaya tüm öğrenci ve öğretmenleriyle birlikte gectiler ve ismi dr güngör özbek ortaokulu oldu. fakat okulda bulunusluk suresi tum okuldaki ogrenciler icin sisteme gecis veya donusum gosterilmesi gerekirken yanlislik yapilarak nakil islendigi icin 8 dönem okudukları okul 5 donem gorunuyor."

    bursa / inegöl: akhisar mahallesi’nde yaptırılan 24 derslikli okulun açılışı 2016 yılında, dönemin milli eğitim bakanı ismet yılmaz tarafından gerçekleştirildi. yeni okulun yapılmasıyla akhisar ortaokulu kapatılarak, buradaki öğrenciler yeni okula taşındı. bu okulda eğitim gören öğrenciler, milli eğitim bakanlığı’nın okulun bilgilerini sistemde güncellemediği için okulda sadece dört dönem okumuş göründüler. anadolu türündeki liseleri tercih eden öğrenciler, hiçbir okula yerleşemezken; öğrencilerin çoğu meslek liselerini istememesine rağmen bu okullara yerleştirildi.

    allah bilir ülke genelinde bu durumdan mağdur olan kaç bin öğrenci var. milli eğitim bakanlığı ise şu ana kadar açıklama yapma gereği bile duymadı. dilekçelere cevap vermiyorlar, telefonla yapılan şikayetlere de dalga geçer gibi cevap veriyorlar. koca bakanlık resmen ölü taklidi yapıp olayı geçiştirmeye çalışıyor.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap