11 entry daha
  • peki neymiş bu olay... başlığı açan arkadaş tanımını yapmış ve ona ek bilgi olarak:
    en çok 15 ila 25 yaşları arasındaki kişiler arasında görüldüğü saptanan bu his üzerine yapılan çok farklı yorumlar bulunmaktadır. mesela; kimilerine göre dejavu, insanın astral seyahat sırasında edindiği deneyimleri uyanıkken yeniden deneyimlemesi sonucu oluşur. kimilerine göre ise bu olgu, spiritüel ve spiritüalizm ile ilgili olan reenkarnasyon kavramından kaynaklanmaktadır. bu dini boyutu elbete. bir de bilim ne diyor ona bakalım:
    bilimin dejavu hususundaki görüşü ise tamamen farklıdır. yapılan çeşitli araştırmalara göre, dejavu beynin işleyişindeki küçük bir anomaliden kaynaklanmaktadır ve bu duygunun ara ara yaşanması gayet normaldir. ama kişinin sık sık dejavu hissine kapılması bir rahatsızlığın işaretçisi sayılmaktadır.
    beynin sağ lobu ile sol lobunun çok küçük bir zaman farkıyla çalışması sonucunda dejavu hissi yaşanıyor. daha açık söylemek gerekirse, beynin bir tarafı olayı diğer tarafa kıyasla daha geç algıladığı için, daha önce yaşamış gibi hissediyor. sinir aksonlarındaki aksamadan kaynaklanan bu durumu, hafıza sistemindeki zamansal uyumsuzluk ile de açıklanıyor.
    ayrıca bilimsel araştırmalar şizofren gibi çeşitli nörolojik bozukluğu olan kişilerin daha fazla bu hissiyati yasadığını savunsabile henüz tam ahlakıyla neden ve niçin bu hissiyatta katıldığımız konusunda net bir bilgi yoktur.
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap