1 entry daha
  • "türkiye ekonomisinin nasıl krize girdiğine ilişkin basit tekerleme belli. bbc, bloomberg, financial times aynı anlatı etrafından “anormalleşen” türkiye kapitalizmini resmediyor, “profesyonel” iktisatçılar da katkı sunuyor: 2000’li yıllarda dünyada bol likidite vardı. akp bu para bolluğundan yararlandı. kredilerle orta sınıfı genişletti. üretmeden tüketildi. para bolken inşaata yatırım yapıldı, üretken yatırımlara kaynak ayrılmadı. bugün para bulmak zorlaştı, krediye dayalı büyümenin de sonuna gelindi… “üretim ekonomisi” tercihi yapmak mümkündü, “rant ekonomisi”ni tercih ettiler. kapitalizm yok. sınıflar yok. emperyalist-kapitalist sisteme artan bağımlılık yok. “üretken ve iyi bir kapitalizm tercih edilebilecekken rant kapitalizmi tercih edildi” demiş oluyorlar. bu eksendeki çözümlemeler akp’yi de kapsayarak sermaye düzenini korumayı amaçlıyor, piyasayı, kapitalizmi, sınıf ilişkilerini sorgulamadan, gerçeği çarpıtarak gösterme çabası.

    hikayeyi daraltınca çözümü de çok basit. başka bir iktidar gelir ya da mevcut iktidarın aklı başına gelir. “işi bilen”, “iyi eğitilmiş”, “emperyalist merkezlere daha bağlı” teknokrat kadrolarla “hepimiz aynı gemideyiz” der, toplumu, emekçileri “daha üretken yatırımlar” için fedakarlık yapmaya, tasarrufa ikna eder vb. bu yaklaşımdaki cehalet bir yana işçi düşmanlığı kesinlikle tesbit edilebilir.
    . . .
    bugün tartışılan türkiye kapitalizminin kurtulup kurtulmayacağı… türkiye’nin üretmeden, hazır parayla büyüdüğünü söyleyenler, bu büyük yalanı akp karşıtlığı kisvesiyle yayanlar da dahil olmak üzere kapitalizm kurtulsun diye çalışıyor. 2002’den bu yana sermaye sınıfının irrasyonel tercihleri, yönelimleri altında milyonlarca emekçi her yıl artan ölçüde, daha fazla sömürüye maruz kalarak çalıştı. açılsın tek tek büyük sermaye gruplarının cirolarına, karlarına bakılsın. bu birikimlerin nereye gittiğinin tek tek hesabı sorulmadan, borçlarının kat kat fazlasını kazanan grupların servetlerine el konması, kurun sabitlenmesi, bankacılık sisteminin kamu kontrolüne geçmesi, ekonominin halkın çıkarları doğrultusunda örgütlenmesi masaya yatırılmadan “kapitalizm kurtulur”, bu "badire"yi de atlatır, daha büyük yeni bir çöküşü hazırlamak üzere… "

    http://haber.sol.org.tr/…talizmi-kurtulur-mu-245056
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap