3 entry daha
  • new york times'in 11 agustos tarihli turkiye ekonomisi hakkindaki makalesinde bahsedilen durumdur.

    --- spoiler ---

    makaleye gore, tim lee adindaki ingiliz ekonomi uzmani turkiye ekonomisinin cikmaza girecegini tam 7 senedir yazip duruyor. kendisinin tabiri ile "turkiye, komur madenindeki kanarya" turkiye'nin yasayacagi kriz yaklasma olan global ekonomik krizin de habercisi.

    adami kimse dinlememis, fakat bugun gelinen noktada hakli oldugunu gormusler. başlayan çöküşün türkiye dışına da yayılmaya başlayacağını söylüyor. türk bankalarının çıkmaza girmesi buralara yüksek miktarda kredi sağlayan yabancı bankaları da panikletmiş. ( netice itibariyle geçen hafta avrupa borsalarında da düşüş görüldü.)

    lee, son 10 yılda türkiye'ye gelen sıcak paranın inşaatçılar tarafından yutulmasının sadece türkiye için değil dünya içinde kötü bir sona ilerlediğini söylüyor.
    (ne inşaat sektörümüz varmış anasını satıyım, dünyayı çökertecek)

    gelecek krizin 2008 krizinden çok daha büyük olacağını öngörüyor. 2011 de yazdığı makaleye göre türkiye'nin krizden çıkması için ihtiyacı olan miktar 100 milyar dolar.

    türkiye'nin ekonomik büyümesinin dışarıdan gelen paraya endeksli olduğunu görmüş, aynı şey 1997'de tayland'ın başına gelmiş ve asya'dan yayılan krizini tetiklemişti diyor.

    2013'de dolar 1.9 iken tim lee 7.2 olacağını yazmis. bu dönemde türk ekonomisi dışarıdan bakıldığında iyiymiş gibi gözüktüğü için insanlar hayal kurduğunu düşünüp ciddiye almamışlar.
    şu an geldiğimiz noktada türkiye'nin yabancı para cinsinden toplam borcu 5.5 trilyon dolar (oha, yani 100 milyar da kurtarmaz demek oluyor herhalde)

    lee, amerikan yatırımcılarının türk bonolarının %25 ine sahip olmasının onları da risk altına aldığını söylüyor.

    son olarak büyük yatırımcıların türkiyeden sonra diğer gelişme olan ülkelerden de kaçacağını ardından da avrupa ve amerikan hisse ve bono pazarlarından da çekileceğini söylüyor. (iyide nereye gidecekler o zaman?)
    --- spoiler ---
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap