5 entry daha
  • konutlar, ticarethaneler ve asil buyuk kismini olusturan dogrudan orta gerilim musterisi olan aboneler tarafindan kayit disi ve parasi odenilmeden kullanilan elektriktir. dar gelirli aileler ve ogrenciler tarafından calinan miktar toplami elbette bahsedilen milyar dolarlarin cok kucuk bir kismini teskil etmektedir.

    asil onemli olan sanayide yapilan kacaktir. bu tur buyuk elektrik hirsizligini tespit etmek de emek, zaman, hatta yeni yatirim ister. su an 8.87 uscent/kwh (11.98 ykr/kwh) e elektrik kullanan örnegin bir tekstil ya da plastik fabrikasinin bu fiyatlarla yurt disindaki rakipleri ile nasil rekabet edebildigini anlamak malesef mumkun degildir. ozel uretim sirketlerinden elektrik alan nisbeten daha buyuk tesisler bu fiyat uzerinden ancak %10 indirim alabilmektedir ki bu durumda dahi sanayiciler icin elektrik fiyatı dunya ortalamasinin cok uzerinde olmaktadir.

    bu sikinti dolayisi ile bazi firmalarin kacak elektrik kullanma yolunu tercih etmesi muhtemeldir.

    bu sikintinin kesin cozumu elektrik fiyatlarını en azindan avrupa ortalamasi seviyelerine cekmekle mumkundur. fakat enerji sektorunde fiyatlarin dusurulmesi en azindan 30...40 yillik stratejik planlama ile mumkun olabileceginden su an icin polisiye tedbirler disinda yapilabilecek kayda deger bir eylem bulunmamaktadir.

    gunumuzde elektriksiz bir yasam hayal dahi edilemediginden, parasini odemedigi tesbit edilen abonenin elektriginin kesilmesi sonucu, abone her seyi goze alip hirsizligi dahi goze alabilmektedir. vahsi kapitalizmin bir takim sanssiz insanlari surukledigi nokta malesef budur.

    bu bakimdan temel hak ve ozgurluklere dokundurmadan, sadece daha fazla para kazanmak icin bu ise yeltenenlerin tespit edilip cezalandirilmasi sarttir. ama siz bu gercek hirsizlari bir tarafa birakip, bir gecekonduda elektrik olmazsa donacak bir aile ile ugrasirsaniz bu olay ilelebet cozulmez.
122 entry daha
hesabın var mı? giriş yap