13 entry daha
  • öncelikle sezonluk dizi değil mini dizi güzel kardeşlerim. 10 bölüm izleyip noktayı koyuyorsunuz. mis. 11 eylül'ün arkaplanına dair merakı olanları kesinlikle pişman etmez. su gibi akıyor.

    bazı karakterler birebir gerçek hayattaki karşılıklarını yansıtırken, bazılarının ismi değiştirilmiş, bazıları ise birkaç gerçek kişinin karışımı. abd'de istihbarat görevlilerinin kimliklerinin izinsiz ifşa edilememesine dair sıkı bir yasa var. sanırım bu yüzden özellikle istihbarat tarafındaki karakterler birebir isimlendiril(e)memiş.

    ana konu: 11 eylül'e giden süreçte fbi ve cia arasındaki kutuplaşmadan ötürü ortaya çıkan husumetin yol açtığı zaafiyetler ve bunun sonucunda 11 eylül'ün önlenememiş olması.

    dizinin senaryosu büyük oranda fbi'dan yana. ve biraz araştırınca siz de bu tarafgirliğe hak veriyorsunuz.

    dizideki iki kutuptan fbi tarafını temsil eden ana karakter john o'neill birebir gerçek hayattan.

    onun cia'deki karşıtı martin schmidt karakteri ise michael scheuer'in isim değiştirilmişi. kesin bilgi. gerçekte var olan alec station'ın ismi michael scheuer'ın oğlunun adından geliyor. scheuer, cia'in israil yanlısı tavrını eleştirdiği imperial hubris kitabının yazarı olduğu ortaya çıkınca 2004'de cia'den istifa etmek zorunda kalmış biri.

    schmidt'in sağ kolu olan ve onun ardından alec station'ın başına geçen diane marsh karakterinin gerçek hayattaki karşılığı ise alfreda frances bikowsky. nam-ı diğer queen of torture (işkence kraliçesi). yapımda en sinir olunan karakter olması boşa değil. bahsedilenlerden ötesini araştırdıkça daha da sinir oluyorsunuz (bkz: alfreda frances bikowsky). bu arada bunlar, michael scheuer ve bu kadın, evliler şu an.

    --- spoiler ---

    dizi işin kanıtlanması güç olan komplo teorisi taraflarına pek dalmasa da 11 eylül ve öncesinde cia başkanı olan george tenet'in suudilerle olan gizli ilişkilerine üstü çok kapalı olarak da olsa birkaç sahnede değiniyor.

    dediğim gibi, kör gözüne parmağım bir komplo teorisi mesajı kesinlikle yok fakat 10 bölüm boyunca değinilenlerden

    - george tenet - suudi bağlantıları,
    - john o'neill'e karşı yürüyen sistemli ve gizli mücadele,
    - zorla florida'ya gönderilmesi, orada çantasının çalınması,
    - nihayetinde adamın bu yüzden istifaya zorlanıp ikiz kuleler güvenlik müdürü oluşu. ve 11 eylül'de görev başında insanları kurtarmaya çalışırken can vermesi (ilelebet sus(turul)ması).
    -son bölümde richard clarke, condoleeza rice'a "olayın arkasında el-kaide'nin olduğunu çok yakında ispatlayabileceğiz" haberini verdiğinde rice'ın "rumsfeld, olayın ırak ve saddam'a bağlanmasını istiyor" cevabı
    ..

    bir arada düşünüldüğünde en azından "abd derin devleti saldırıya izin verdi" komplo teorisini yabana atılmasına müsaade etmeyecek biçimde destekliyor.

    --- spoiler ---
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap