3 entry daha
  • komedyenden öte komiktir.

    nicel olarak, bir kere **çok** komik bence: bir göstergesi, sürekli gülüyor adam. ama kahkaha ile güleçlik dengesi harikadır. norm'u dinlerken kahkaha atmıyorsanız muhtemelen gülümsüyorsunuzdur. komedyenlerin kullandığı teknikleri (zamanlama vs.) inanılmaz içselleştirmiş. sonuçta jerry seinfeld bile şu yaşında hala korkağın tekidir, dizleri titrer, meditasyon yapmasına rağmen kendisiyle barışık değildir. ama norm macdonald'ı başka komedyenlere bok atarak anlatmak mümkün olsaydı hedef alacağım komedyen jerry seinfeld ya da herhangi bir stand-up'çı değil, kesinlikle jim carrey olacaktı. jim carrey'nin tam tersi gibidir norm macdonald: suratı hep aynıdır, ses tonu hep aynıdır, dünyayı/insanları büyülemekle işi olmaz, her işi başarısızdır, ahlaki üstünlük taslamaz. söylediğim şu: barda bir tarafınızda jim carrey, bir tarafınızda jerry seinfeld olsa, nicel olarak sığınabileceğiniz kadar geniş ve gerçek bir adamdır norm macdonald. (edit: jim carrey de böyle düşünüyor.)

    bir takım veriler: https://www.youtube.com/watch?v=rynavaavhmk

    nitel olarak norm macdonald "başka komik" bile değil, **gerçek** komik. peter sellers'dan beri bildiğim tek gerçek komik. en basitinden zahmetsiz komik adam. bu yüzden canlı yayında gelişine* espirileri öbür komedyenlerden kat kat güzel. efsane anti-komik "pervane fıkrası" başlı başına delice komik ama öncesinde norm'un conan'la konuşmasından anlaşılabileceği gibi komiklik gelişine bir komiklik: https://youtu.be/j0b89nlprc8 bu yüzden sohbet programlarının müdavimi olmuş - sohbeti güzel adamın. özellikle iyi bir yandaş verince. conan o'brien mıdır nedir o, letterman, jay leno vs. 90'ların ve 2000'lerin televizyon figürleri norm'u hem kullanmış hem de norm'a hayranlar. hatta heidegger'e göre hölderlin nasıl şairlerin şairiyse, **şiirin** şairiyse, norm macdonald da komedyenlerin komedyenidir. meslekdaşlarının en güldüğü adam gibidir.

    nicelik tamam nitelik de tamam ama işte formatını bulmamıştır - filmleri başarısızdır, dizileri başarısızdır, birkaç sohbet programı idare eder (son zamanlarda netflix bunu destekliyor), ancak sohbet programı açık bir şekilde saçma sapandır, format dışıdır. bunun en güzel göstergesi, sohbet programının gerizekalıca formatına drew barrymore ayak uydururken sakallı david letterman'ın programdan kalkıp ayrılmasıdır. espirileri o kadar iğrenç, müdanasız, siyaseten alakasız.

    norm macdonald'ın komiklik tarzına tarzı benzeyen benim kişisel tanıdığım tek biri vardır o da kimdir? orçun türkay'dır.

    not: şimdi kitabına başladım, yazacağım. youtube’daki ciddi konuşmaları, letterman vedasındaki performansı gerçekten başka bir şey. hayranlığım istikrarlı şekilde artıyor.

    2. not: vasat üstü bir yazı için: https://www.nytimes.com/…h-of-the-perfect-joke.html

    3. not: norm macdonald'ın yanında jim carrey'yi izlemenin epey **cringe** kaldığını tek düşünen ben değilim: https://www.youtube.com/watch?v=avlu2kn2y_q
64 entry daha
hesabın var mı? giriş yap