• paris metrosu dünyanın en eski üçüncü metrosudur. ilk metro sistemi londra’da yapılmıştır. bilin bakalım ikincisi nerede? bilemediniz, ikincisi taksim tüneldir. sonrasında da paris metrosu gelir. toplam 14 hattan oluşur ve paris’i güney-kuzey, doğu-batı yönleriyle kesen banliyö, şehirlerarası ve bölgelerarası tren ağlarıyla yer yer birleşir. tam bir örümcek ağını andırır ama bir kez bindikten sonra artık kaybolmazsınız zira her hattın rayı kendine aittir.
    grand paris projesi dahilinde paris metrosunu genişletme çalışmaları devam etmektedir. 15. hat dış periferiden itibaren yakın banliyöleri çevreleyecek şekilde inşa edilmektedir. bu demek oluyor ki yeni metro istanbul metrosundan daha temiz ve teknolojik olacak.
    2000lerin başında yapılmış istanbul metrosuyla 1900lerden beri yapımı süren paris metrosunun temizliğini ve teknolojisini karşılaştırmak ne kadar sağlıklı bilmiyorum.

    edit: çok bilmiş ve bilen arkadaşları biraz daha analitik düşünmeye davet ediyorum. mesaj kutumu rahat bırakın. istanbul metrosu elbette daha iyi ve temiz. ama paris kadar geniş ve kullanışlı değil ne yazık ki. yazıda dikkat edilmesi gereken iki husus var : birincisi ne oldu da taksim tünelden sonra istanbul’da metro inşaatı durdu ? diğeri de olayları tarihi kronolojisine ve dönemin şartlarına göre değerlendirmek. bugün kullanılan temizlik teknolojisini bile işin içine katmak mümkün.
120 entry daha
hesabın var mı? giriş yap