15 entry daha
  • bronşların iltihaplanması ile ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. bu iltihaplanmaya, virüs, bakteri, sigara vebenzeri*nin yanısıra bilumum kimyasal maddelerin akciğere yerleşmesi ve atmosferde bulunan toz taneleri neden olabilir. akut bronşit ve kronik bronşit diye temel iki başlık altında incelenebilir.

    akut bronşitin ağır soğuk algınlığına benzer belirtileri vardır. grip veya soğuk algınlığı gibi halsizlik, burun akıntısı, öksürük gibi benzer bulgularla başlayabilir. başladığı anlarda öksürük en temel belirti olup, uzun ve rahatsız edici boyutta devam edebilir. akciğerlerden salgılanan salgı ilk dönemler az miktarda ya da hiç olmayabilir. başlangıçta mukus* saydam görüntüde olup hastalığın ilerlediği durumlarda mukus daha enfekte görünüm alır. hastalığın etkenine göre ateş değişimi görülebilir. ciğerlerde öksürürken acıma hissi ve dinlenme halinde hastanın nefes alıp vermesinde gürültülü sesler duyulabilir. sigara kullananlara göre kullanmayanlar hastalığı daha kolay atlatabilirler. ortalama 10 gün sürer, halsizlik ve göğüs ağrıları en ciddi belirtilerin başındadır. hastanın dinlenmesi oldukça önemlidir.
    mycoplasma pneumoniae, chlamydia pneumoniae gibi bakteriler de bu hastalığa neden olabilir. bu nedenle hastanın kendisine iyi bakmaması durumunda, akut bronşitin zatürreye dönüşme tehlikesi bulunmaktadır.***

    kronik bronşitde mukus* ile öksürük sıklığı, akut broşite göre oldukça artış göstermiştir. bununla birlikte balgamın miktarı, yoğunluğunun artışı ve renginin değişimi, halsizlik tanıya yardımcı olan bulgulardır. öksürük ve dispnede* artış olabilir. bilinmesi gereken en önemli nokta, kronik bronşit durumlarında kalp rahatsızlıkları, kanser, akciğer rahatsızlıkları ve diğer kronik hastalıkların, bronşitin etkisini artırmakta olduğudur. kronik bronşit, arka arkaya oluşan akut bronşit rahatsızlıkları sonucu oluşabilir. çok sigara tüketimi ve kirli havanın da katalizör etkisi, rahatsızlığın oluşmasına yardımcı olur. kronik bronşit hastası olan ve sigara kullananlar kendi başlarına değil, bir doktor yardımı ile tedavi olmalıdırlar. nefes yolu açan ve öksürüğe karşı olan ama doktor tarafından önerilmemiş birçok ilaç istenmeyen sonuçlar doğurabilir. ayrıca c vitamininin bronşlarda etkili olduğunu kanıtlayan bir bilgi de yoktur. sigara kesin bırakılmalı, sigaradan kurtulma programlarına katılınmalı, doktor kontrolü dışında ilaç alınmamalıdır.
106 entry daha
hesabın var mı? giriş yap