116 entry daha
  • devlet tiyatroları oyunu için şöyle özetleyeyim,
    bir oyun oynarsınız, içinde kahkaha ve gözyaşı gibi şeyler üst noktadır. sahneye çıkan oyuncu kahkahalar atarak gelse başta size garip gelir, belki ikinci kahkahada komik gelir, ama aradan geçmiş 70 dakika, hâlâ kahkaha atıyorsa, sinir sisteminiz bozulur. bu oyunda da elektra ağlayarak çıkıyor sahneye, ağlayarak konuşuyor, ağlayarak isyan ediyor, ağlayarak kardeşini ikna etmeye çalışıyor, kavuşuyor ağlıyor, kurtuluyor ağlıyor, ooeeehhh diyorsunuz.

    oyuncu ablayı da iyi gaza getirmişler, sürekli ağladı. elbette kendini yerden yere atan, gözyaşlarını akıtan, bağıra bağıra isyan eden bir karakter çıkarılabilir, ancak bir yerden sonra kadına bakmak istemiyorsunuz. elektra'daki acı, intikam duygusu, öfke, bir ton his sadece ağlayarak mı anlatılır? bu kadar mı kısır bir bakış açısı yahu bu? hadi tiyatro acemisine "vay be kadın ne ağladı arkadaş, helal olsun" dedirtirsiniz de, bundan kazancınız ne olacak?

    başrol özlem öçalmaz sürekli abartılı şekilde burnunu çekiyordu ağlarken, rahatsız olmuştum. yemin ederim midem kalkmıştı, öğürmeler olmuştu falan, e bu kadar salya sümük ağlamaya dayanamadı tabi bünye, burnu fena halde aktı, silemedi, önce takmadı, seyirci ikaz etti, oyuncu çaktırmadan halletmeye çalıştı o koca akıntıyı, neler yaşadık.. her çeşit sorun olur sahnede, neden kocaman sümüğünü gördük özlem öçalmaz'ın diye kızmıyorum tabi, ama iki saat sürekli ciddî ciddî ağlatırsanız oyuncuyu, hiç ara vermemecesine, e elbet böyle saçma kazalar da olur..

    oyunda müzik kullanmayıp, dramatik sahnelerde bir oyuncuyu sahneye atıyorlar, o da duygusal şekilde, opera tarzında, "aaaaa aa a" diye bağırıyor. orjinal buluş, ancak bir yerden sonra başrolün ağlamada zirve yaptığı bir yerde yine sahneye girince müzikçi arkadaş, bizim sıra komple güldü. sinirim bozuldu yemin ederim.

    sevgili ışıl kasapoğlu, çok cicisin, çok hoşsun, sana laf etmek haddimiz değil. ama sadece birkaç parçası kalkıp oturan düz platform sahne, ve oyuncuların neredeyse kafasına değecek kadar alçakta ve çok sayıda ışıkla elektra sahnelemesi olmuş mu? alkışlama kısmında devlet tiyatrosu seyircisi hemen ayağa fırlayıp, ayağa kalkmayanların suratına vururcasına şak şak alkışlar, bu oyun iter bitmez çıkanlar oldu, ayağa kalkan koca salonda 5 kişi falandı.

    ha, diyeceksiniz ki, kimse kalkmaz gerekirse, seyircinin beğenisi mi belirler oyunun kalitesini? devlet tiyatrosu iseniz, evet. şehir tiyatrosu iseniz de evet.

    özetle, gidip de sevmeme ihtimaliniz yüksek.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap