4 entry daha
  • "..türk ırkının necip güzelliğinin daima mahfuz olduğunu gösteren dünya hakemlerinin bu türk çocuğu üzerindeki hükümlerinden memnunuz. fakat keriman, hepimizin işittiğimiz gibi söylemiştir ki, o bütün türk kızlarının en güzeli olmak iddiasında değildir. bu güzel türk kızımız ırkının kendi mevcudiyetinde tabiî olarak tecelli ettirdiği güzelliğini dünyaya, dünya hakemlerinin tasdikiyle tanıttırmış olmakla elbette kendini memnun ve bahtiyar addetmekte haklıdır.

    türk milleti, bu güzel çocuğunu şüphesiz samimiyetle tebrik eder. cumhuriyet gazetesi, bu meselede türk ırkının diğer dünya milletleri içinde mümtaz olan asîl güzelliğini göstermek teşebbüsünü takip etmiş ve bunu dünya nazarında muvaffakiyetle intac eylemiştir. ondan dolayı bittabi bu vesile ile de takdir ve tebriklerimize hak kazanmıştır.

    şunu ilâve edeyim ki, türk ırkının dünyanın en güzel ırkı olduğunu tarihî olarak bildiğim için, türk kızlarından birinin dünya güzeli intihap olunmuş olmasını, çok tabiî buldum. fakat, türk gençlerine bu münasebetle şunu tahattür ettirmeği lüzumlu görüyorum: müftehir olduğumuz tabiî güzelliğinizi fennî tarzda muhafaza etmesini biliniz ve bu yolda bir tekâmülün mütemadi tahakkukunu ihmâl etmeyiniz. bununla beraber, asıl uğraşmaya mecbur olduğunuz şey, analarınızın ve atalarınızın oldukları gibi, yüksek kültürde ve yüksek fazilette dünya birinciliğini tutmaktır."

    3, viii, 1932
    cumhuriyet gazetesi

    atatürk 'ün söylev ve demeçleri, cilt:iii, sf:133
    atatürk kültür, dil ve tarih yüksek kurumu
    atatürk araştırma merkezi
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap