122 entry daha
  • sophokles'in yazdığı, ışıl kasapoğlu'nun yönettiği istanbul devlet tiyatrosu oyunu.

    normalde önyargı oluşturmaması açısından oyunlara gitmeden sözlüğü okumamaya çalışırım ama "istanbullu" tiyatro severlerin oyunla ilgili "s.kerler diyip çıktım", "ay bir taraflarını yırtarcasına bağırıyordu" gibi son derece kaliteli ve edebi yorumlarını okuyunca, üstümdeki tembelliği atıp oyuna gitmeye karar verdim.

    sevgili atinalılar, oyunda uyarlama, yorum hiçbir şey yok. ışıl kasapoğlu 2000 küsür yıl önce bu oyun nasıl sahnelenmişse öyle sahneye taşımış bu oyunu. ben bayıldım. oyun bildiğiniz üzere bir tragedya. hem de antik yunan tiyatrosunun ağır tragedyalarından. carl gustav jung'un isimlendirdiği elektra kompleksi'ne isim babalığı yapan bir tragedya.

    kostümler harika, döneme ve karakterlerin konumuna o kadar uygun dizayn edilmiş ki hayran kaldım. özlem öçalmaz'ın makyajı da çok başarılıydı belirtmeliyim. sürekli ağlamadı elbette oyunda. ancak, makyajı öylesine başarılıydı ki o imajı bizlere sürekli verdi.

    eğimli ve dekorsuz, duygulara göre renklendirilen sahne anlayışı tek kelimeyle süperdi. sahne benim için antik tiyatro sahnesinin başarılı bir tasviri idi.

    istanbul'daki gösterimlerde tenorun müziğini icra ettiği bölümlerde gülenler filan olmuş. sevgili elektra ekibi zeus size sabırlar versin.* ben çok beğendim tenoru. sesi oldukça güçlüydü. repliklere göre ses düzeyini çok iyi ayarladı. bence kendisini perde arkasında gölge yansıması şeklinde görseydik, oyunun görselliği daha yukarılara taşınırdı.

    oyuncu kadrosu -koroyu dışarıda tutuyorum- genel olarak, kaliteli, neyin içinde olduğunun, neyi oynamak istediğinin ve neyi oynayacağının farkında olan oyunculardan oluşuyordu. her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum.

    geleyim özlem öçalmaz'a. bence son zamanlarda türk tiyatrosunun başına gelen en güzel şey kendisi. elektra'nın nefretini, kinini sırtında büyük bir kudretle taşıdığı gibi, oyunu sırtına aldı, büyük bir dirayetle, disiplinle, kudretle taşıdı. hiç bozmadı kendisini, aynı psikolojik yapı içerisinde, kabul edilebilir dalgalanmalarla duyguyu bizlere aktardı. iyi ki izledik kendisini. umarım yakın zamanda ankara'ya tayini çıkar da daha çok izleme şansımız olur.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap