10 entry daha
  • kupe ile emperor zorluk seviyesinde diplomacy victory kazandığım yeni civ ek pakedi. öncelikle götümün dibinde 6-7 tile ötede biten civ'lerden nefret ettiğim için hemen hemen her oyunumu island plates'te açıyorum. hatta onda bile bazen aynı adada 2-3 tane civ düştüğü, bazen ada bile olmayan, tek tile'lar ile birbirne bağlı 2 büyük kıta oluştuğu görülüyor. çözümü ise island plates + yüksek su seviyesi ile harita oluşturmakta buluyorum. bu sefer de size düşen kara parçası çok küçük oluyor ama teorik olarak herkes aynı dertten muzdarip olduğundan bir sorun teşkil etmiyor uzun vadede.

    ilk oyunumda random seçmeme rağmen yeni civ'lerden kupe'nin denk gelmesi iyi oldu. bunlar okyanusun ortasında embark olmuş bir settler ve bir warrior ile başlıyor. oyuna başlar başlamaz embark olmanızı ve okyanus tile'larını geçmenizi sağlayan teknolojiler açılıyor. kara parçası bulup şehir kurana kadar her turn 2 bilim ve 2 kültür puanı kazanıyorsunuz. benim şansıma, ilk bulduğum ve hemen şehrimi kurduğum kara parçasının 6-7 tile ötesinde cree'nin olmasıydı. lanet olsun dedim ama bu sefer direkt benim suçumdu, devam ettim oyuna.

    kupa'nın özelliği mi, ben mi iyi oynadım yoksa ai'da mı bir problem vardı bilmiyorum ama 5 şehir ve sonrasında bana katılan dandik 2 şehirle oyunu diplomasi ile kazandım. o olmasa 3-4 turn sonra bilim ile kazanıyordum. o da olmasa kültürden yürüyordum. turn başına neredeyse 1000 gold basmam, tek biri hariç (onun da 34 tane envoy'u vardı öeh amk) tüm city-state'ler ile suzerian olmam, oynadığım en iyi oyunlardandı diyebilirim.

    yeni özelliklerden iklim ve doğal afetlere gelecek olursam, zaten su seviyesi yüksek, ada parçacıkları oldukça küçük olan haritada, her şehrimde coal plant* kurarak tabiri caizse tek başıma dünyanın amına koydum. her 5-10 turn de bir kutuplar eriyerek ne kadar sahil tile'ı varsa su bastı, district'ler kullanılamaz hale geldi, sonra tamamen suya battı. oyunun sonunda neredeyse haritada buz tile'ı kalmamıştı. oil plant, sonrasında da nuclear plant yapmak kurtarmadı. bunu nasıl aşacağım ilerde bilmiyorum ama oyunu şans eseri deniz kıyısında olan başkentimin karaya bakan arka kısmına kurduğum sanayi districti sayesinde kazandım. o da suya batsa bitmiştim aq.

    doğal afetler çok etkilemedi ama oyuna çok güzel heyecan kattı. mesela okyanusun ortasında gemilerinize yakın yerde tayfun çıkması ve oradan kaçmaya çalışırken barbarlara yakalanmak, başka civ'lerin sınırlarından geçebilmek için onlarla anlaşmaya çalışmak. ayrıca bazen emergency ilan edip doğal afetten etkilenen civ'lere yardım yapılabiliyor ve en çok yardımı yapan ödül olarak diplomasi puanı kazanabiliyor.

    diplomasi puanlarına gelince, 10 diplomasi puanı ile victory alınıyor. ikinci world congress'ten itibaren oylama ile 2şer diplomasi puanı kazanılıyor. ayrıca oyunun sonlarında doğru bazı teknolojiler yada sosyal gelişimler diplomasi puanı ekleyebiliyor. yada emergency, world fair gibi en çok katkıyı sağlayanın kazandığı yarışmalar ile puan kazanabiliyorsunuz.

    ai için pek bir farklılık göremedim. tabiki daha mantıklı ve diplomasi olayı baya etkilemiş. mesela spy'ı yakalanan bir civ söz verirse tutyor çünkü işin ucunda diplomasi puanı kaybı var. ben diğer tüm 7 civ ile dost, 5'i ile ally oldum. bir ara kore bana uyuz oluyordu ama onları da bir şekilde bağlamayı başardım. donanmayı güçlendirince sevmeye başlamışlardı beni.

    oyunun başında götünüzün dibinde bitmeyen civ olayını da yapabilselermiş iyi olurmuş. ada haritasında oynayınca flood baya bir zorluyor sizi, herşeyinizi kaybetme ihtimaliniz var. haritanın yarısı su altında kalıyor. onun dışında harika oyun, civ'in şu anki en güzel hali. alın oynayın zaar.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap