16 entry daha
  • bir varoluş filmi. "filmde, dönemin gençliğinin düştüğü derin boşluk gözler önüne serilirken" gibi bir önermenin eksik bir önerme olduğu düşüncesindeyim. buradan yola çıkarsak, dönem gençliğinin buhranlarını yansıtıyor sadece şeklinde bir daraltmaya vardırmış oluruz filmi ve sanırım bu durum badlands 'a yapılmış bir haksızlık olur. kit ve holly 'nin dingin dünyasına karşılık onların dışındaki amerika, işledikleri cinayetler yüzünden çalkalanırken, tüm bu yaptıklarını olağan karşılamaları, yaşamış olmak için yaşama tavırları, sonraları düşünmeyişleri, sadece kendilerinin de pek farkına varmadıkları bir kaçışı sergilemeleri (işlenen cinayetlerden kaçıyorlarmış gibi gözükse de aslında varoluşun özünde yatan topyekün bir düzenden kaçma çabasıdır yapılan,kit kaçışı süreklileştirmek için daha çok insan vurur adeta ve bu durumu holly'e arada belirtir.) gündelik hayatta abartılan bir çok şeyin* aslında çok basit sıradan şeyler olması ya da ölümün basit bir eylem olduğu gerçeği. sanırım tüm bunlar onu dönem filmi, ya da dönem gençliğinin buhranlı halini anlatan film olmaktan çıkartıp bir
    " felsefe" ' nin filmi yapmakta. amerikan popüler kültürü'nde james dean'le özdeşleşirken bu felsefe,
    l'etranger ile de dünyayı sarsmakta ve hala bir çok insanı peşinden koşturmakta eskisine göre az olsa da.
    malick diğer filmlerinde olduğu gibi bir fırsatını bulup doğa'ya kaçırtıyor kahramanlarını , doğa'nın içerisinde modern yaşamın dışında bir süreliğine de olsa, bir yaşam kurdurtuyor onlara.
    natural born killers 'la sürekli karşılaştırılması yapılmış filmin değinmeden geçmeyelim : natural born killers belki de çevirildiği tarihle paralel bir gösteriş içermesi açısından, öncelikli amacı bir medya eleştirisi olmasına karşın cinayeti ve öldürmeyi yüceltip, starlık için önemli bir malzeme saymakta. ancak badlands'da böyle bir durum söz konusu değil, cinayetler sadece kaçışları içindir star olmak ya da popüler olmak gibi dertleri yoktur kit ve holly'nin, medya celebrity ve popülerlik gibi kavramlar badlands'ta çok öne çıkartılacak kavramlar gibi hiç durmamakta.bu da malick'in filminin eksikliği anlamına gelmez anlatılan konu olarak benzerlik taşısa da içeriğin farklı olduğunu gösterir.
    belki yine bir başka kaçış filmi olan ve aynı dönemde çekilen sugarland express ile de karşılaştırıcak olursak , suçluların celebrity olmaları "onlar bu vatanın evlatları" bağrımızdan kopup çıktılar , destansı bir yolculukla tüm amerikan ulusunu kucakladılar mesajlı spielberg filmine kıyasla çok daha sistem karşıtı bir yerde duruyor badlands.
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap