4 entry daha
  • harcanan zamana, emege, gozlere yazik diyorum ben...
    herseyden once ciddi teknik sorunlar var bence.
    kitabin anlatimi buyuk cogunlukla babanin kizina yazdigi mektuplara dayaniyor. tabii dogal olarak bir sure sonra "400 sayfalik mektup mu olur kardesim, adam kizina olanlarla ilgili bilgi vermek icin bu mektuplari yaziyorsa neden agiz dolusu bilmem ne kilisesinin mimari ozelliklerini anlatiyor" diyorsun okurken.
    ikincisi bu mektuplar tamamen konusma diliyle kaleme alinmis oldugundan, mektup uzerine anlatim kurgusu, diger seslerin de katilimiyla (bkz: #8757272), bir sure sonra soyle guzell bir corbaya donusuyor.
    ucuncusu sorun kullanilan dildeki yeknesaklik ve oldurucu tekrarlar bence... ozellikle kitabin sonlarinda
    --- spoiler ---
    drakula`nin ne giydigini, yuzunun nasil gorundugunu, nasil konustugunu ve nasil yurudugunu kac kez okudugumu unuttum.
    --- spoiler ---
    kizin ise 600 kusur sayfa boyunca benzeri degil tamamen ayni ifadelerle insan yuzu ve mimari tanimlamasi beni bitirdi.
    akicilik namina hicbir ozellik gostermiyor. tam "hizlandi, herhalde artik birseyler olur" diyecekken, hop bilmem kacinci yuzyildan kalmis el yazmalarini okurken buluyorsun kendini...
    buradan da kurgunun cok daginik oldugu sonucunu cikardim ben. daginiklik
    --- spoiler ---
    dugumun cozumu kisminin siradanligi ve ruhsuzlugunda da
    --- spoiler ---
    kendini fazlasiyla hissettiriyor.
    ask hikayeleri siradan ve soguk. iliskilerle ilgili en ufak bir heyecan hissetmiyorsun.
    tarih, drakula tarihi ile sinirli kalmis. bu tarihi anlatmak icin aslinda hic islevi olmayan bir suru karakter girip cikiyor romana... ornegin macaristan'da tanisilan ingiliz akademisyen (adina bakmaya usendim) kitaptan tamamen cikarilsa kim ne kaybeder acaba?
    ve en onemlisi... siz gizli diyin isterseniz, ben acikca turk dusmanligi yapildigini dusunuyorum kitapta... kardesim osmanli tarihi sadece istila, iskence ve yakip yikma tarihi midir yani... iki yerde din hosgorusu tamlamasini gecirip kalan bolumlerde serbest atis yapmak bana rahatsizlik verici geldi acikcasi...
    dolayisiyla da bu kadar zamani vampir pesinde kosarak gecirmek yerine, cok daha amaca uygun kitaplar bulunabilecegini dusunmekteyim.
    haa "600 sayfayi okumusun birader, niye bu kadar kotuluyosun o zaman" diyen okuyucu icin ise yanitim hazir: cunku kendine ozgu bir cekiciligi de var.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap