5 entry daha
  • 1905 devrimiyle birlikte değerlendirilmesi gereken bir konudur. son rus çarı 2. nikolay monarşinin son temsilcisiydi ve rus köylüsü tarafından yarı kutsal bir figür olarak görülüyordu. avrupa' da parlamenter sistem ve liberalizm yaygınlaşmaktayken çarlık yönetimi okumuş orta sınıf tarafından yenilikçilikten uzak ve arkaik olarak değerlendiriyordu. ayrıca toprağın zengin sınıfa, kiliseye ve toprak beylerine ait olması da köylüler tarafından hoş karşılanmıyordu. çok uluslu bir yapıya sahip olan rusya' da artan milliyetçiliğin de etkisiyle bu konu da çarlık için bir tehdit oluşturmaktaydı. bu sırada gerçekleşen japon-rus savaşı'ndan da yenik ayrılınmış, bu da halk gözünde çarlığın otoritesini zayıflatmıştı. tüm bunların etkisiyle saldırılar, işçi grevleri, köylü ayaklanmaları ve askeri isyanlar başlamıştı. bunun sonucunda çarlık duma' sı kurulmuş, bir anayasa oluşturulmuştu fakat zamanla çarlık yönetimi duma'nın haklarını ve yetkilerini kısıtlamıştı.

    1917 yılına geldiğimizde şubat ayında aslında batı takvimine göre 8 mart'a denk gelen dünya işçi kadınları gününde gösteriler düzenlenmekteydi. kent işçilerinin de desteğiyle gösteriler günden güne büyümekteydi. 1. dünya savaşı' nın yıpratıcı etkisiyle de zaten zayıflamış olan çar yönetimi bu gösterilere baskıyla karşılık vermekteydi. birtakım olaylar gelişmiş ve polislerin bir bölümü de göstericilere katılmıştı. duma, bu olayların etkisiyle geçici bir hükümet kurmuş. bu hükümet de çar'ın istifasını talep etmiştir. çar da bu olay sonucunda tahtından feragat etmiştir.

    şubat devrimi yukarıda belirttiğim savaş mevzusu, toprak durumu, ulusal sorun ve ekonomi yönetimi gibi nedenlerden dolayı radikalleşmiş ve ekim devrimine giden yolu hazırlamıştır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap