29 entry daha
  • ortadoğu'dan dünyaya ihraç edilecek savaş olur vuku bulması halinde.
    ancak, evet koca bir ancak, iki devletin yakın tarihteki ilişkileri bu olasılığı biraz zayıflatıyor. zira şah rejiminin devrilip yerine kurulan zahiren islamcı batinen mezhepçi ve etnik milliyetçi bir rejim, her zaman batılı devletlerce kavlen eleştirilmiş ama fiilen desteklenmiştir. örneğin iran hususunda trump'la aynı dile sahip bush, ırak'ı iran desteğiyle işgal etmiş ve resmen iran tahakkümüne terk etmiştir. aynı şekilde abd'nin afganistan işgalini iran, sarih şekilde desteklemiş hatta iran'ın sabık cumhurbaşkanı ahmedinejat bu desteği gayret açık şekilde beyan etmiştir.

    bu olasılığı zayıflatan bir diğer konu israil'in iran rejimine ihtiyacının olmasıdır. çünkü israil'in bunca zulmüne rağmen dünyanın diğer kısmından kınama dışında tepki almamasının belki de en büyük sebebi; iran'ın israil'e yönelttiği içi boş tehdit dilidir. israil konumlandığı bu coğrafya itibariyle düşmansız yaşayamaz. bu rolü de iran layıkıyla yerine getiriyor.

    bir diğer hususta müslümanların tüm enerjilerini birbirlerine tükettirmek hem kolay, hem ekonomik hem de zahmetsizdir. bu da mezhepçi hizipçiliktir.
    islam tarihinde siyasi olan belki tek mezhep şia'dır. itikadi olarak sünni düşmanlığına dayanır. sizin de ortadoğu'da kemiyet olarak az olan şii azınlığı desteklemeniz gerekir ki; sünni ülkelere karşı cephe kurabilesiniz. ee dünya üzerinde şiilerin temsil hakimiyetine sahip tek ülke iran olduğuna göre o zaman iran'ın el altından desteklenmesi gerekir. bu da iran'ın ortadoğu'da sergilediği yayılmacı politikarını nasıl hoyratça gerçekleştirdiğini izah ediyor sanırım. zaten sözde devriminden sonra iran'ın savaşı; tehdit ettiği israil ve abd ile değil, vahdet dilini yönelttiği sünni ülke ve halklarına karşı olmuştur/olmaktadır.

    tabi yukarıda bahsettiğim hususlardan iran'ın abd ve israil kuklası olduğu vehmi çıkmasın zira iran her daim kendi ulusal çıkarlarını düşünür. bu çıkarlar neyi gerektiriyorsa öyle davranır ki; olaylara din cihetiyle bile bakmaz. örneğin esed ve avanesi itikadi açıdan önceki şii alimleri tarafından gulat sayılıp tekfir edilirdi ama şimdi evliyaullah makamındalar.

    ancak şu da bir gerçek ki, sykes picot'la oluşturulan kukla devletçikler bile dünya müstekbirlerini artik memnun etmemekte. pentagon'dan neredeyse her gün dünyaya servis edilen haritalar; ortadoğu'da oluşturulması plananan şehir devletlerini bir komplo teorisi olmaktan çıkarmıştır. bu da diğer hususların aksine muhtemel mezkûr savaşın olasılığını artırmakta.

    ekleme:imla.
133 entry daha
hesabın var mı? giriş yap