16 entry daha
  • aslinda kalkisin ikinci asamasinda cok daha buyuk bir tehlikeyi sans ile atlatmistir bu program.. motorun asiri titresimden dolayi parcalanmasina ramak kala bu titresimlerin dusuk basinc sensorlerinin kafasini karistirmasi, bunun uzerine de bilgisayarin motoru otomatikman kapatmasi sayesinde sansa onlenmistir bu felaket.. hos tabii sonra servis modulundeki oksijen tanki patladi..

    oksijen tupunun patlamasi daha ilginc bir hikayedir.. ayni anda bir cok isi (yakit, hava, su vb) halledebilecek sekilde tasarlanmis, icinde sivi durumdaki oksijeni maksimum 38 derecede yavas yavas buharlastiracak bir isiticiya sahip bu tank alete yerlestirilirken yanlislikla ufak bir mesafeden dusurulur.. cevresinde bir hasar olmasa da icindeki borular hasar alir.. tank kalkistan once test icin oksijen ile doldurulur, ama bosaltmaya sira gelince borulardaki hasardan oturu bir turlu tamamen bosalmaz.. eldeki tek care icerideki gazi isitmaktir.. elde baska tank olmadigindan gazi 27 derecede birakarak bir kac gun icinde buharlasmasi planini uygularlar.. lakin isitici acildiginda sicakligi maksimum 37-38 derecede tutma gorevine sahip termostat ile kisa devre yapar.. termostat bu sicakligin ustunu kaydetmediginden tank isindikca isinir.. kimse fark etmese de bir kac gunde buharlasmasi gereken oksijen bir kac saatte yok olur, ve tank 400 kusur derece sicakliga ulasir.. bunun sonucunda tankin icinde fanin vb.nin kablolarini soguktan koruyan teflon kaplama ciddi hasar gorur. nihayetinde kevin bacon, yok, jack swigert tankin icindeki oksijeni harmanlayan fani acinca kablolarddan cikan kivilcim tankin icindeki oksijenin alev almasina sebep olur.. bu patlamadan ikinci oksijen tanki hasar almadan kurtulur, lakin subaplari hasar aldigindan bir ise yaramaz..

    tabii ilginc bir ironi olarak kumanda modulundeki ekipmanin o soguga ve neme dayanmasinin sebebi apollo 1 olayinin ardindan gelen degisikliklerdir..
66 entry daha
hesabın var mı? giriş yap