81 entry daha
  • kesinlikle kült statüsüne sokulabilinecek bir yapımdır. ne zırt pırt karşınıza çıkan özel efektler, ne çıplaklık * , ne de ahmak kitleyi çekmek adına fotomodel gibi oyuncular.
    sadelik dizinin özünü oluşturuyor. lakin seyircisini kendine bağlayan büyük bir numarası var; senaryo! aslında daha ilk bölümdeki rüya sekansından pekçok şey belli olmuş oluyor, ancak ileride geçrekleşecek olayları bilmeyen biz seyirciler için bunlar birşey ifade etmiyor. her bölümde söz konusu rüya sekansı öyle ya da böyle tekrarlanıyor. dizinin yaratıcısı daniel knauf, biz izleyiciler ile her bölümde oyuna çıkıyor kısacası.

    elimden geldiğince açıklamaya çalışayım, iki sezonu da izlemiş ve halen aklında soru işareti bulunan sözlükçüler için.

    --- spoiler ---
    öncelikle dizinin özünü oluşturan avatar olgusu işe başlayalım. ilk bölümde hatırlarsanız samson şöyle diyor; ''başlangıç' tan önce tanrı , cennet ve cehennem arasındaki büyük savaşın nihayetinde dünya ' yı yarattı. onun hükmünü ise insan denilen yetenekli, hilekar maymunlara verdi. her kuşağa bir işık yaratığı ve bir tane de karanlık yaratığı düştü. iyi ve kötü arasındaki bu muazzam savaşta, ordular geceler boyu çarpıştı. o zamanlar sihir vardı, asalet ve inanılmaz derecede bir zulüm. ve işte böyle sürdü * . ve insan mucize ' yi * , akıl * ile takas eyledi.

    işin özü burada anlatılmıştı aslında, biz ise bu iki sezon boyunca avatar hanedanının sonunu izledik. isa * , vaftizci yahya * gibilerin de için de olduğu bir ırk, tanrı ve şeytan 'ın elçileri.
    iki ev mevcut; karanlık evi ve işık evi. her evin ise bir peygamber' i (bkz: prophet) ve her peygamberin de varisi konumundaki prens'i (bkz: prince) var. işık evi' nin temsilcilerinin iyileştirme, diriltme gibi güçleri var. ancak bunu yapabilmeleri için hayat'ı bir kişiden alıp hasta/ölü kişiye nakletmeleri gerekiyor. yani o avatar adına zor kararlar vermek manasına geliyor bu.
    karanlık evi'nin temsilcileri ise zihin yönetme, insanın geçmişine görebilmek gibi güçlere sahipler. aslında her iki ev de aynı güç' ten besleniyorlar. sadece doğaları gereği farklı şekillerde kullanıyorlar güçlerini.

    ayrıca bir ev'in peygamber'i diğer ev'in peygamber'ini yenebilirse hem ondan nimet'ini boon (bu vasıta ile onun tüm bilgisini, gücünü de kendine aktarmış oluyor) alıyor hem de ev' i zafer kazanmış oluyor. lakin bunu dünya'nın yaratılışından beri tam olarak becerebilen bir avatar mevcut değil.

    bir prens kendi evinin peygamberi olabilmesi için, evin o zamnki peygamberini ya onu şaşırtarak (bkz: pusu) öldürmeli ya da peygamber güçlerini kendi rızası ile prens'e vermeli. böylece prens yükselerek peygamber olacaktır.
    bir peygamber' in karşıt ev'in peygamberinin güçlerini/nimetini alabilmesi için yine aynı kurallar geçerli; büyük bir süpriz ya da rızası ile.

    avatar soyu alpha ile başladı; ilk ve tek kadın olan avatar ile. alpha her iki ev'in de güçlerine sahipti. kendisinin havva (bkz: eve) olma olasılığı yüksek. ancak kendisi ile alakalı bilgiler büyük iskenderiye yangını sonrası yok oldu. kendisinden sonraki tüm avatarlar da erkek olarak doğdular.
    omega ise bu soyun son temsilcisi ve yine bir kadın. aynı şekilde iki ev'in de güçlerine sahip ve bunları kullanabiliyor.
    usher da son' un geldiğinin müjdecisi. ve kesinlikle bir karanlık yaratığı. asıl adı ile yıkım' ın habercisi.

    bir kişinin avatar olabilmesi o kişinin, o soydan gelmesine bağlı. bir karanlık yaratığının çocuğu yine bir karanlık yaratığı olabileceği gibi, bir ışık yaratığı olarak da doğabilir. aynı şey ışık yaratığının çocuğunda da geçerli olacaktır.

    bir avatar' ın annesi doğumdan sonra aklını kaçırıyor. sebebi doğurduğu çocuğun güçleri ile alakalı.

    bizim hikayemiz ise son beş avatar ile alakalı.

    lucius belyakov : sondan bir önceki işık yaratığı. rus, karnaval'ın meşhur müdüriyet' i. görevini tamamlayabilmek adına (halini de göz önüne alarak) duygusuzca davranıp, çevresindekileri kukla olarak kullanıyor, maksadına ulaşmak için.

    ben hawkins : son ışık yaratığı. o kuşağın prens' i. yükselip ve güçlerini ile yazgısını kabullenerek, babası gibi kaçmasın diye belyakov kendisini ben' e öldürtüyor. ben ikinci sezonun ortasına dek yazgısı konusunda isteksiz ve babası gibi bunları reddederek kaçabileceğini zannediyor.

    hanry scudder : ben' in babası ve belyakov' un düşmanı. diğer bir deyiş ile bir karanlık yaratığı. ancak bu gerçeği her daim reddetmiş, yazgısından ve belyakov ile karşı karşıya gelmekten kaçmış. doğasının tersi bir karaktere sahip. kaçarak huzurlu bir şekilde aile hayatı yaşamayı arzuluyor ancak bu asla mümkün olmuyor. yolculuğu esnasında ben'in annesi ile tanışıyor. ben dünya'ya geliyor. ancak belyakov ve lodz kasabada izini bulunca ben doğmadan orayı terk etmek zorunda kalıyor.

    lodz : basit bir ayı eğitmeni iken şans eseri scudder ile tanışıyor. birinci dünya savaşı esnasında belyakov, scudder' ı haklayacak iken, şans eseri aç olan ayısı belyakov'a saldırıyor. belyakov feci şekilde yaralanıyor. karşılaşma gerçekleşemiyor. scudder ve lodz avrupa ' ya kaçıyorlar. lodz, scudder' ın ne olduğunu onun ağzından öğreniyor. seve seve bu sorumluluğu * alabileceğini söylüyor. scudder güçlerini ona transfer etmek istiyor. ancak kurallar gereği böyle birşey mümkün değil. lodz sadece telekinetik güçler kazanabiliyor ve gözlerini de kaybediyor. bir şekilde amerika ' ya dönüp karnaval'a katılıyor. belyakov' a yardım ediyor. ilk sezonun sonunda, ben'in elinin güçlenmesi adına, belyakov taraından kurulan bir tezgah ile ben tarafından öldürülüyor. hayatı bir başkasına(!) aktarılıyor. lodz ikinci sezonda ''başkası'' vasıtası ile geri dönüyor. dizi ise kendi bedenine dönemeden tamamlanıyor. dedikodulara göre lodz' un çürümüş olan bedeni ile geri döndüğü, karnaval' daki herkese büyük bir şok yaşattığı şeklinde bir senaryo taslağı hazırlandığı söyleniyor.

    justin crowe / alexie belyakov : belyakov' un yaşadığını bilmediği oğlu. annesi ve ablası irina/iris ile rusya' dan amerika' ya kaçarlarken (çarlık sisteminin devrilmesi ve belyakov' un oğlunu karanlık yaratığı olmasından dolayı öldürme planı sebebi ile) geçekleşen tren kazasından kardeşi ile birlikte kurtuluyor. rahip norman balthus tarafından bulunup dindar kimseler olarak büyütülüyorlar. ismi, justin crowe olarak değiştiriliyor zira küçük alexie' nin peşinde onu öldürmek isteyenler var `:belyakovun adamları mı dediniz?: .
    crowe soyadı da önem taşımakta. * incil ' i , tarla' ya dadanan karga ve onunla savaşan tanrı' nın elini hatırlatayım. ikinci sezonun finalindeki korkuluk buna mühim bir gönderme yapmakta.
    justin, ilk sezonun başında inançlı,sevecen ve fedakar bir peder olarak çıkar karşımıza. okie 'lerin gidebileceği bir kili olmadığı için, elit califonia halkının tepkisini çekmesine rağmen bir bağış(!) vasıtası ile kiliseyi kurar. ancak kimliği bilinmeyen bir kişi tarafından kilise yakılır, kilisede yaşıyan küçük çocuklar feci şekilde yanarlar. bu justin' in büyük bir arayışa girmesine sebep olur, tanrı' dan da uzaklaşmasına.
    arayışı neticesinde güçleri yavaş yavaş su yüzüne çıkar. kendisi yıkım'ın habercisidir. sadece karanlık yaratığı değildir yani.
    evine geri döner ve büyük bir kitleyi yanına çekmeye başlar. ikinci sezonda talboth smith vasıtası ile kendi özünü ve doğasını öğrenir. henry scudder'ı aratır, hapisaneden kaçmasını sağladığı varlyn straud sayesinde ona ulaşır ve nimet' ini alır. finalde ben tarafından öldü gibi gözükse de ölmemiştir, biz sevenlerini üzmemiştir.

    iris crowe / irina belyakov: justin' in ona ensest bir şekilde aşık ve hırslı ablası. hayatını justin'e adamış. onun tanrı' nın seçtiği biri olduğuna inanıyor ve bunun uğruna yapılması zor işler gerçekştiriyor. kendi kilisesini yakıp, insanları öldürmek gibi. ikinci sezonun sonlarında justin'in gerçek doğasını öğrenerek ona karşı cephe alıyor.

    norman balthus : justin ile iris'i evlat edinerek büyüten rahip. inançlı, sevecen, araba meraklısı. ilk sezonun finalinde justin'in gerçek yüzünü görüyor. ikinci sezon başında felç geçiriyor ve kaderin bir cilvesi ile justin'in evine yerleştiriliyor. justin' in yaptıklarını görünce onu öldürmeye kalkışıp başarısız oluyor. finalde ben tarafından iyileştiriliyor ancak justin'i durdurmaya kalkışınca,bir zamanlar oğlu olarak gördüğü justin tarafından korkunç bir biçimde öldürülüyor.

    talboth smith : scudder'ın amerika'ya kaçışı esnasında, scudder' ın tapınak şovalyelerine (bkz: templars) katılması ile tanışan okültist. bu sayede avatarlar hakkında pek çok şey öğreniyor. scudder' ın, peder kerrigan ile birlikte gerçekleştirdiği yılan ritüelindeki üçüncü kişi ise kendisi. daha sonra justin'e yardımcı oluyor. yaptığı döneklik ve söylediği ylaan sebebi ile scudder tarafından öldürülüyor.

    sophie : katatonik falcı apollonia' nın kızı. annesi ile telepatik bir bağları var. daha doğrusu kendisi öyle zannediyor. kartları kuyanın da annesi olduğuna inanması gibi. sophie' nin babası belli değildir. annesi uğradığı bir tecavüz sonucu hamile kalmış. doğumdan sonra ise katatoni 'ye yakalnmıştır.
    sophie ikinci sezonda bizi şok eder. kendisi justin'in kızıdır. aynı zamanda da son' un diğer müjdecisi olan omega' dır. bu sebepten dolayı annesi tarafından öldürülmeye çalışılır. annesi yanarak ölürken, kendisi kurtulur. bu girişimi, bir tecavüz yüzünden doğumuna, annesinin ondan nefret ettiğine bağlar. oysa gerçek bu değildir. gerçeğiikinci sezonda apollonia' nın hayaletinni de katkıları ile yavaş yavaş öğrenir, finalde ise şok oluruz sayesinde.

    samson: karnaval' ın yöneticisi olan iyi yürekli, zeki, gerçek bir ticaret adamı olan cüce. belyakov gelip karnaval' ı satın alır, samson' da onun emirlerini uygular. aralarındaki ilişki dostluğa ulaşır. belyakov' un ölümü ile yerine ben geçecektir *

    clayton jones / jonesy: samson' un sağ kolu. sophie' ye aşık idi. rüzgar ters yönden esti, karnavalın aç aç'çılarından rita sue ile ilişkisi oldu. ilk sezonun sonunda rita sue'dan ayrıldı. kendisini aldatan libby ve jonsey' dan intikam almak isteyen sophie tarafından kendisine mühim bir ders verildi. ikinci sezonda yagından sophie' yi kurtardı.rita sue 'nun kızı libby ile ilişkiye başladı. onunla evlendi. ikinci sezon finalinde omega sophie tarafından vuruldu.

    dizinin yaratıcısı daniel knauf ' un dediğine göre ikinci sezon finalinde, ben hawkins,clayton jones ve brother justin ölmüyorlar!
    --- spoiler ---

    aslında anlatacak pek çok karakter ve olay var lakin işin özünü kavramak için dizi en azından iki kez dikkatlice izlenmeli, üzerine düşünülmelidir.

    modern çağın son masalı, şimdiye dek görülen en gerçek, en saf iyi kötü savaşı.
    bir karnaval!

    bizlere de hbo ' nun devamını getirmesi adına, üzerimize düşenleri gerçekleştirmek kalıyor.
    www.savecarnivale.org
222 entry daha
hesabın var mı? giriş yap