6 entry daha
  • çok zeki arkadaşların gitmeme önerisini sunduğu başlık. aynen kanka, wikipedia'ya da başına 0 koyarak girebiliyoruz zaten.

    mesele beach cluba gitme/gitmeme meselesi değildir. mesele vatandaşın deniz kıyısında vakit geçirebilme özgürlüğü için üste para ödemesidir. kıyı kanunu açık, kamu yararı gözetilir. ama burada kamu yararı değil, mafyatik oluşumların yararı söz konusu. henüz gittiğim karadağ'dan örnek vereyim. karadağ gibi bizden geri ve fakir bir ülkede turist olmana rağmen bedavaya denize girebileceğin bir sürü yer var, türkiye'de turistsen banko para vermen lazım yüzmen için. üstelik bu umuma açık plajlarda çöp yok, pislik yok, deniz tertemiz. isteyen parasını ödeyip şezlong kiralıyor, isteyen havlusunu serip takılıyor. hatta şunu da söyleyeyim, bir seferinde kıyıya girilebilecek tek yer olduğu için havlumuzu mecburen bir işletmenin idare ettiği yere serdik ve paşa paşa yüzdük, kimse de bir şey demedi. türkiye'de şunu yapmaya kalksan minimum 2 misli para verirsin. özellikle marmaris, alaçatı, çeşme, bodrum gibi gözde yerlerde tüm kıyıları resmen yerel işletmeler tekeline almış durumda ve buna son verilmesi lazım.

    lafım instagram'da 3-5 beğeni için bu yerlere gidenleri kapsamıyor. sonuçta serbest piyasa, öttürülmek isteyen öttürülebilir. ama siz bunu standarda vurup vatandaşların ve turistlerin geri kalanına aynı muameleyi çekemezsiniz. ben belki 5.sınıf dj şarkısı olacak hilkat garibelerini dinlemek zorunda kalmadan, kendi içeceğimle, kendi havlumla oturmak istiyorum. hiçbir işletme buna karışamaz. tıpkı benim bu şarkıları dinleyip bir biraya 40 lira vermeyi göze alabilecek insanlara karışamayacağım gibi. sokakta herhangi bir insana "bura çok pahalı, giremezsin" diyemiyoruz ama "buraya bedava giremezsin, sökül paraları" diyoruz. bu mantıksızlığa, çelişkiye ses çıkarmıyorsanız da sizde bir sorun var demektir, kusura bakmayın.

    buralara gitmemek bir opsiyon değil zira sen gitmezsen turistler illa gidiyor, adamların başka çaresi yok çünkü. adam deniz tatiline gelmiş, tüm kıyılar paralı, ne yapacak? turistler gittiği sürece de bu adamlar çarklarını döndürmeye devam eder. yapılması gereken yerel yönetim/devlet eliyle yaptırımlar uygulamak. ama bu yaptırımlar konusunda ne kadar iyi olduğumuz malum, o yüzden fazla bir şey ummamak da gerekiyor sanırım. gene de bir şekilde dikkat çekmek önemli. öbür türlü bu adamlar kök saldı mı bir daha hiçbir türlü önünü alamayız. umarım bir şekilde el atılır, az buz konu değil çünkü.

    edit: entry'i ithaf ettiğim gitmeme önerisini öne süren arkadaş kaçmış, neyse sağlık olsun.
345 entry daha
hesabın var mı? giriş yap