3105 entry daha
  • atatürk havalimanı'nda da taksi süreleri 20-25 dakikaları bulabiliyordu. fakat trafiğin en yoğun olduğu, hava şartlarının olumsuz olduğu zamanlar ya da pist bakım çalışmaları vb.. durumlarda victor ve yankee park pozisyonlarına yapıldığı vakitlerde. (kimse de bu durumdan şikayetçi olmazdı. zira alana ulaşım bütün aksaklıkları unutturuyordu.)

    şöyle ki; 35l ya da 35r yaklaşması yapıp, yankee pozisyonuna park eden bir uçağın veya 05 yaklaşması yapan uçağın victor park pozisyonuna 20 dakika taksi yapması çok olağan karşılanırdı. zira en uzun taksi mesafesi pist terk edişten sonra 5 km'yi geçmezdi. mevcut alanda 34l pistine iniş yapan uçağın golf park alanına gitmesi için 12 km yol alması lazım. 12 kilometre. yani 12 bin metre!
    sonra gelsin brake fan sorunları! vizyontele filminde deli emin'in annesinin en sevdiği türküyü dinletme çabalarının yetersiz kaldığı anda "ya türkü çok kısadır ya da ben mezarı çok uzağa yapmışım!" dediği gibi ya terminal çok uzağa yapılmış ya da pistler. oysa ilk planlamada terminalin her iki kuzey-güney aksına pistler yapılsa bu kadar uzun taksi süreleri olmazdı.

    kaldı ki şu an aktif olarak kullanılan pistlerin konumları neredeyse aynı. (34l-34r ve 35l-35r) havacılıktan az buçuk anlayan kişilerin en büyük endişesi, bölgedeki etkin rüzgar yönlerine pistlerin yetersiz oluşu. yoğun kış operasyonlarında bu fazlası ile sorun. öyle yan rüzgar limitlerinin yükseltilmesi ile çözülecek durum değil. bilenin de bilmeyenin de üstüne basa basa rüzgar ve taksi sorunlarına değinmesini kimsenin eleştirmeye hakkı yok. kaldı ki eleştiriler sonuna kadar haklı. konu ile ilgili otoritelerin verileri, raporları bu başlıkta defalarca paylaşıldı. bu durumun düzeltilmesi ile ilgili bir adım da yok. doğal olarak gündemde tutmak istiyor insanlar.

    atatürk havalimanına yapılacak revizyon ile bu kadar büyük bir havalimanına bile ihtiyaç olmayacaktı ya neyse.

    daha önce de bahsetmiştim bu başlıkta olası revizyondan. (bkz: #88885131)

    vizyonsuzluk ile cahillik bir arada. en büyüğü olsun amk!

    edit: görsel yenileme
1987 entry daha
hesabın var mı? giriş yap