11 entry daha
  • gerçek olamayacak kadar anlamsız hatta gülünç bir savaşın basarili bir belgeseli. ızlerken yer yer güldüm, cunku vietnam çılgınlığınin politik anlamda ciddi hiçbir yani yok. kennedy'nin napalm bombası kullanımı onaylamasından, johnson embesilinin savaşın şiddetini artırmasına; johnny cash'i bile propaganda araci olarak kullanmis paranoyak nixon 'in başkanlık uğruna barış görüşmelerini baltalamasindan, vietkonglular nihayet topyekun saygon'a yururken guney hukumetine 'allah kurtarsin, bizden buraya kadar' mesaji yollayan hımbıl ford'a kadar adeta kan revan içinde bir çılgınlık tarihi. vietnam savaşı aslında sadece vietnam 'ı bölmekle kalmamış bu kaosu amerika da içsavaşın eşiğinde solumustur. bu bakimdan 68 kusaginin da basarili bir anlatımı belgeselde mevcuttur.

    ken burns ve ekibi diğer çalışmalarında olduğu gibi çok çok başarılı. savaşın sembolü olmuş görüntülerin detaylı anlatımı, cephede ve cephe gerisinde yasananlarin bizzat vietnam gazilerinin katı şahitliğinde tekrarlanmasi oldukca etkileyici. bizzat savaşın vahşetini yaşamış gazilerden vietkonglu bao ninh, afro-amerikan roger harris, savaş devam ederken madalyasini tarihi protestoda meclis binasına fırlatanlar arasinda olan john musgrave ve savaş sonrasi edebi bir klasige imza atan tim o'brien beni gerçekten cok etkiledi.

    sonuç olarak the vietnam war, kennedy'den ford'a kadar önüne bir turlu gecilemeyen aptalligin, acımasızlığın ve politik fantezinin doyurucu, şahane bir anlatımı.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap