12 entry daha
  • pazar postası gazetesinden yayınlanan şiirlerle uç vermiş bir şiirdir. ancak sanattaki onlarca 'akım'dan farkı şudur ki, bu akımın içinde olanların bir araya gelerek, tasarlayarak oluşturdukları bir şiir anlayışı yoktur. yapılan tanımların hepsi yazılan şiirlerden yola çıkılarak yapılmış, sonradan ortaya koyulmuştur.
    dünyada ve türkiye'de meydana gelen siyasal-sosyal olaylar ile sanatta ortaya çıkan denemeci hareketlerin yarattığı yeni bir duyarlığın şiiridir ikinci yeni. anlamsızlık olsun diye anlamı dışlayan, laf olsun diye biçim üzerinde oynayan değil, o çağda yaşayan belli türden hassasiyetleri olan şairlerin çağlarını ancak o biçimle, o imge düzleminde anlatabilecekleri düşüncesi ile geliştirilmiş bir şiirdir.
    ikinci yeni çatısı altına hangi şarilerin gireceği tartışmalı bir konudur. ancak edip cansever, turgut uyarve cemal süreya üçlüsü ulemanın üzerinde ittifak ettiği şairlerdir. ilhan berkve ece ayhan bence kuşkuyla yaklaşılması gereken şairlerdir. ilhan berk, sürrealizm ve anlamsızcılığı fazlasıyla ön plana çıkarmakla, ece ayhan ise şiir yazmıyor olmakla (burada şiir'den anlaşılanın ne olduğu da önemlidir. bilindiği gibi edip cansever'in de düzyazıya kaçan şiirleri vardır. zaten mısra işlevini yitirdi görüşü de edip cansever'e aittir. ancak ece ayhan'ın yaptığı imgesel düzyazıdan öteye gidememektedir, naçizâne görüşüme göre) ikinci yeni dışında tutulma durumuna düşer. sezai karakoç'un ikinci yeni'den bolca beslendiği, islamî yaklaşımı -klasik islamcı şiirden de kopararak- yeni bir yorumla şiire yansıttığı doğrudur. ama bu onun da ille ikinci yeni içinde sayılmasını gerektirmez. olsa olsa ikinci yeni şiirine uzak olmayan, yer yer paralel bir anlayışla şiir yazdığı söylenebilir.

    edip cansever, turgut uyar, cemal süreya üçlüsü içinde de değişik bir sıralama yapmak mümkündür. denilebilir ki cemal süreya şiiri, edip cansever ve turgut uyar şiirinin popülerleştirilmiş (vurgu, ticari kaygılarda değil), biraz da lirizmle karılmış halidir. edip cansever ve turgut uyar ise şiirlerini bambaşka bir düzlemde yapmışlardır (evet, şiir yapılan bir şeydir). uçuşan ama asla başıboş olmayan imgeleri yepyeni ve kalıplar içine sığmayan bir biçim anlayışı içinde şiire getirmiş, kendilerinden önceki türk şiirini yok saymadan, geleneği de gerektiği ölçüde şiirlerine yedirerek türk şiirinde önemli bir damar açmışlardır.
143 entry daha
hesabın var mı? giriş yap