105 entry daha
  • amerikalı profesör robert lustig'ın yıllardır söylediği ama kimseye dinletemediği şeyleri güzel bir şekilde paketleyip sunan ve izlemesi oldukça eğlenceli olan avustralya yapımı belgesel. bu belgesel "super size me" ile karşılaştırılmış ama bir çok anlamda daha üstün. super size me'de karakterimiz mcdonalds'a gidip günde 5 bin kalori tüketmeye çalışıyordu ve mcdonald's buna karşıt savunma olarak "zaten günde 5 bin kaloriyi nerede yerseniz yeyin sağlığa zararlı olacağı kesin" demişti, yani belgeseldeki bazı fikirlerin çürütülmesi kolaydı. bu belgeseldeki kahramanımız bu soruna çözüm olarak eskiden ne kadar kalori alıyorsa (2300 civarı) yine o kadar kalori almaya devam ediyor ve sorunun kaloride olmadığını gösteriyor.

    california üniversitesinde profesörlük ve üniversitenin araştırma hastanesinde doktorluk yapan robert lustig'in bu konuda yazdığı bir çok makale, kitap ve yayınlanan onlarca konuşması mevcut (youtube'da bulabilirsiniz). bay lustig yıllardır aynı belgeselde anlatıldığı gibi her kalorinin eşit olmadığını, kalorinin nereden geldiğinin önemli olduğunu, insanların sağlıklı sandığı meyve sularının aslında koladan bile sağlıksız olduğunu, günümüzde ekmek ve benzeri yiyeceklerin raf ömrü uzasın diye içindeki fiberlerin (lif) çıkartıldığını ve bu yüzden şeker miktarı olarak kek veya pastadan farksız olduğunu, şekerin karaciğer tarafından aynı alkol ve yabancı maddeler gibi zehir olarak tanımlandığını ve vücuttan atılırken gerçekleşen reaksiyonların zehirle aynı olduğunu, şekerin beyinde nasıl bağımlılık yaptığını ve uyuşturucularla aynı etkiyi gösterdiğini, insanların sağlıklı zannettiği bir çok gıdanın aslında sağlığa zararlı olduğunu anlatıp duruyor. şeker lobisi adamı susturmak veya sesini bastırmak için yıllardır uğraşıyordu ve bu belgesel adamın söylediği şeylerin yayılmasına yardımcı oldu. keşke belgeselde kendisiyle de röportaj yapılsaymış.

    adam abd meclisine gidip defalarca konuşma yaptı ama yiyecek lobisi yüzünden sözleri dinlenmedi. özellikle aynı yazarın "fat chance" kitabını sonuna kadar tavsiye ederim. bu belgeselde özet geçilen konuları ayrıntılarıyla açıklıyor ve neden her kalorinin eşit olmadığını, şekerin neden daha zararlı olduğunu kimyasal formüllerle bilal'e anlatır gibi anlatıyor.

    olayın bilimsel yönünü incelemek isteyenlere robert hocamızdan birkaç video bırakayım.

    https://www.youtube.com/watch?v=dbnniua6-om

    https://www.youtube.com/watch?v=nxyxctzccse

    https://www.youtube.com/watch?v=cefyf9px20y
61 entry daha
hesabın var mı? giriş yap