3 entry daha
  • suan itibariyle tarimin %4 ile 5, sanayinin %30 civari, hizmet sektorunun yuzdelik dilimin gerisini kapladigi bir yapiya sahip sistemdir.
    1955-60 yillarina kadar dilimin yarisindan fazlasinin tarim-balikcilik-ormancilik, hizmet sektorunun ise % 3-5 arasinda oldugu, 1960-73 arasinda ise sanayi tarzi uretimin bu dilimin yarisindan fazlasini kapladigi, hizmet sektorunun ondan sonra geldigi tarimin ise son sirada yer aldigi soylenebilir. 73te yasanan petrol krizi ile uretim sistemi yapisini degistiren japonya, hafif sanayiye gecmis, ozellikle 90da yedigi ekonomik tokat sonucu ise agirlikli olarak hizmet sektorune bel baglamistir.

    buraya kadar isin sayisal bolumudur. ancak bu-dunyanin en buyuk ikinci ekonomisi denilen- gucun nasil gelistigi de sorgulanmalidir.
    ilk bakista, japon ekonomisinin ikinci dunya savasi sonrasinda gelismesi ve kalkinmasinda en buyuk pay sahibi olarak sony, panasonic, toyota, matsuda *, v.s gorulmektedir. ancak bu sadece icebergin gorunen yuzu olup asil onemli pay noukyou denilen ulkemizdeki tarise benzeyen koy kalkindirma kooperatifleri tarafindan yapilmistir. 1960larin basina kadar kentlesme oraninin cok dusuk oldugu japonyada yukarida bahsi gecen firmalarin urettigi urunlerin satisini bu kooperatifler yapmis, arz-talep dengesini bu kooperatifler ayarlamistir. bu nokta ciddi anlamlara sahiptir ve gozden kacirilmamasi gereken noktalarin basinda gelmektedir. japonya modeli ekonomik kalkinma uzerine calisan ekonomistler ulkemizde de bulunmaktadirlar. ancak cogu calisma , hizli sanayilesmenin, kentlesmenin japonyayi buyuk bir ekonomik guc haline getirdigi yonundedir. ulkemizin de kalkinma surecinde oldugu goz onune alindiginda (-eger japon ekonomik kalkinma modeli ele alinacaksa ki cok zordur, alakasiz ogeler alakalilardan cok ama cok daha fazladir-) ekonomik gelismenin yukarida belirtilen yonuyle de ele alinmasi gerekliligi ortaya cikmaktadir.

    ayrica, nakit para akisinin piyasada herdaim cok ama cok canli oldugu bir ekonomidir gunumuzde.
    (bkz: alisveris)
    (bkz: nomikai)
    (bkz: konpa)
    (bkz: nijikai)
    (bkz: sanjikai)
    (bkz: karaoke)
    (bkz: akihabara)
    (bkz: elektronik)
    (bkz: alkol)
    (bkz: hanami)
    (bkz: hanabi)
    (bkz: fuzoku)
    (bkz: obon)
    v.b
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap