142568 entry daha
  • dün twitterda valinin konuşurken öğretmeni uyardığı, bir ton laf saydığı konuşmayı gördüm. ekşi'de de mevzu yürümüş gitmiş zaten. vali haklıdır, haksıza girmeyeceğim, size üslupla ilgili bir anekdot anlatacağım.

    üniversitede birinci sınıftayız. o yıllar başörtülü kampüse girilen, ama okuldaki binalara girilemeyen bir dönem. ingilizce dersi alıyoruz haftada iki saat, dersi de ingiliz bir kadın veriyor. hatta, bu öğretmen için misyoner, öğretmenlik aslında hikaye goygoyu dolanıyor ortada. bizim sınıfta ayşe diye bir kız vardı, başörtülü. ingilizce dersindeyiz. ayşe başörtüsünü çıkarmamıştı. ders arası oldu, dışarı çıkmadım. o esnada ingiliz öğretmen kibar bir dille ayşe'den yanına gelmesini rica etti. ben de izliyorum.
    hoca dedi ki, ayşe'ciğim benim için hiç bir problem yok, ama devletin, okulun koymuş olduğu kurallar var, uymamız gerekiyor. baş örtünü derste çıkarabilirsen sevinirim.
    kız gitti, baş örtüsünü çıkardı, derse devam etti.

    o günün öğleden sonrasıydı, ya da ertesi gün. calculus 101 (matematik) dersi var. ders anfide ve dersi üç bölüm ortak alıyor. 150-200 arası öğrenci anfide. ayşe sınıftaydı. ortalarda kenarda bir yerde oturuyordu. dersi veren hoca türk ve sert mizaçlı bir adamdı. ders başlamış, hoca birşeyler anlatalı çok zaman olmamıştı ki hoca birden durdu. parmağıyla, oturan ayşe'yi gösterdi ve sen diye bağırdı.
    başlar bir anda parmağın gösterdiği noktaya döndü. hoca devam etti, sert bir üslupla.
    derse bu şekilde gelmemen gerektiğini bilmiyor musun? herşeyi suistimal ediyorsunuz. bir daha böyle gelmeyeceksin. çık dışarı, çıkar başındakini öyle gel.
    (bkz: başkası adına utanmak)
    kızı uzun bir süre görmedim, sonra arada geldi gitti, sonra da bıraktı. hoca, öğretim görevlisiydi, son baktığımda doçent olmuş.

    yaklaşık 20 sene geçmiş ama bakıyorum bu ülkede üslup adına hiçbir şey değişmemiş, hatta daha kötü. bir tarafta misyoner olduğu iddia edilen başka dinden birisinin başka bir dine ait bir simgeye yaklaşımı ve üslubu, diğer taraftan bu topraklardan çıkan birisinin kendi insanını onlarca kişinin önünde rencide eden üslubu. bugünse bir valinin konuşmada birader sen diye topa girip karşısındakini ezmesi.

    medeniyet, insanın insana davranışı kadardır. birçoklarımızın imrendiği, yaşamak istediği batının cazibesi, refah ve imkanlardan ziyade kendini insani olarak daha mutlu, huzurlu hissedebilmekten kaynaklanıyor.
    ha, bize uğrar mı o medeniyet?
    20 yılda bir arpa boy yol alamamış, sizce uğrar mı?
132111 entry daha
hesabın var mı? giriş yap