1464 entry daha
  • ardahan ve kars'ı isteyip, 1925 yılında imzalanan türk-sovyet dostluk ve saldırmazlık anlaşması 1945 yılında sona erdiğinde tekrar yenilemeyip,
    üstüne türkiye'yi tehdit ederek, ülkeyi kapitalizmin kucağına atan şerefsiz.

    amerika'ya yanaşmak zorunda kalmamızın, bu yüzden çok partili rejime gereğinden erken geçmemizin, adnan menderes'in, kore savaşına katılmamızın, ülkemizdeki amerikan üslerinin hepsinin ilk sorumlusudur bu göt.

    ülkesinin dibinde kapitalizme zorunlu bıraktığı türkiye, sovyetlerin de soğuk savaşta kendi kendine yarattığı bir dezavantajıdır.

    imla; menderes'in. düzeltme; @the nights of wonder.

    edit: yazdıklarımın doğru olmadığını iddia edenler için. molotov: stalin's cold warrior kitabından books.google'da okuduğum ilginç bir yeri türkçe'ye çevirmeye çalışayım.

    1945 yalta konferansından sonra molotov sscb'nin türk-sovyet dostluk ve saldırmazlık anlaşması'nı yenilemeyeceğini ilan etti. türkler bu ilan üzerine yeni bir anlaşma yapmak isteğinde bulundu. 7 temmuzda türk büyükelçisi salim sarper molotov'la buluştu. salim sarper türkiye'nin yeni bir anlaşma dileğini dile getirdi. molotov yeni bir anlaşma öncesi ermenistan'ın ve gürcistan'ın türkiye'den isteklerinin yerine getirilmesini istedi. molotov'un kastettiği kars ve ardahan'dı. molotov 18 temmuzda salim sarper ile tekrar görüştü. ve sovyetlerin toprak isteğini tekrar dile getirdi. iki konuşmada da molotov polonya örneğini anlattı salim sarper'e. 1921'de sovyetler zayıftı ve bu yüzden polonya'daki hakkı olan topraklardan vazgeçti. ve aynı şey türkiye ile de oldu. şimdi polonya ile sınırlarımızı yeniden çizdik. ama gürcistan'ın ve ermenistan'ın talepleri hala yerine gelmedi. (yani sonunuz polonya gibi olur demeye getiriyor)

    edit: @sokak cocugu 'a teşekkürler. büyükelçinin gerçek ismi selim rauf sarper. kitapta salim sarper olarak hatalı geçiyor.
1458 entry daha
hesabın var mı? giriş yap