1579 entry daha
  • yakınlarının başı sağ olsun. dağcılık deneyimim var bu yüzden bu konuda bir çift kelam edeceğim.

    ülkede malzeme bolluğu ve sosyal medyanın etkisiyle doğa sporlarına ilgi fazlasıyla arttı. artık insanlar likya yolunu, kaçkarları ve aladağları gezmeye keşfetmeye başladı. el attığımız her işteki önemsemezlik, bişey olmazcılık burada da kendisini gösterdi. ben de yıllardır biraz seyrek de olsa vakit buldukça, her zaman dağ olmasa da, doğaya giderim. ve her seferinde öyle tipler görüyorum ki bunlar nasıl bu zamana kadar hayatta kalmış diye de merak ederim. bunları bu başlıkta yazma sebebim bu arkadaşların ihmalkarlığı ve deneyimsizliği değil. bu kazanın detaylarına vakıf değilim fakat deneyimli sporcular olduklarını zannediyorum. bunları burada yazma sebebim ne kadar deneyimli olursanız olun kaza başınıza geldiği zaman işler çok değişecektir.

    örneğin iki kişi kuzeyden kaçkar dağına tırmanıyorsunuz. biriniz kayıp düştünüz ve ayağınız kırıldı. telefonun çekmediği kuzey rotasında diğer arkadaşınızın sizi orada bırakıp aşağı inmesi gerekli. telefon çeken alana o adamın ulaşması 6 saat. kurtarma ekibinin organize olması, yola çıkması ve rota başına gelmesi en az 6 saat. istanbuldan geliyorlarsa 12 saat. rotaya girip yanınıza ulaşması da 3 saat dersek. kırık bir ayakla tek başınıza 21 saat geçireceksiniz. sizi sedye ile helikopterin inebileceği bir alana indirmeleri de en azından 6 saat alacak. yani sarp bir dağda bir kaza geçirdiğiniz zaman hava güzelse, yanınızdaki arkadaşınız ve siz sizi bırakıp gidebilecek durumdaysanız (ikiniz için de, kan kaybı, bilincin açık olması, rotayı bilme vs. ) ve sağ salim aşağı inebilirse eger yaklaşık otuz saat sonra kurtulabilirsiniz.

    dağlar şakaya gelmiyor. çok deneyimli de olsanız, malzemeniz de tam takır olsa her şeyi olması gerektiği gibi de yapsanız dağ izin vermezse çıkamazsınız.

    lütfen gideceğiniz yere en az 3 4 kişi gitmeye çalışın. bölgeyi bilmiyorsanız gitmeyin giderseniz mutlaka gps kullanın. hava kötüyse gitmeyin. yola geç çıkmayın. zirveye çıkacaksanız gideceğiniz rotaya göre gerekirse gece 2 de yola düşün. sınırlarınızı bilin. dagda ekiple kavga etmeyin tartışmayın. ekipte herhangi biri yetersizse yahut kaygıları varsa zorlamayın. bu işi profesyonel olarak yapan topluluklardan eğitim alın. gerçekten dağ izin vermiyorsa gidemezsiniz dağla kavga etmeyin. zorlamayın. o kadar kısa sürelerde olaylar bambaşka yönlere gidebiliyor ki inanamazsınız.
279 entry daha
hesabın var mı? giriş yap