4 entry daha
  • kral dediğin kızının cinsel ve aşk hayatının kralı değildir, krallığı siyasi ve ekonomik bir iktidar alanı dışında tanımlayan adam kral değil, despottur. kızı kralın kriterlerine hoş görünen prens ile evlendirmek de prensesi bir şahıs değil meta olarak görmenin (marksist eleştirimle yıkarım) bir tezahürüdür. kızının aşk hayatını da idare etmeye çalışan kral, genetik çöplük olması muhtemel torunlara sahip olabileceği gibi, gözü kara, manasız riskler almaya teşne, iktidar aşkıyla yanan adamlara da prim verecektir. bu işin bir meritokrasisi olacaksa buna kralın kızı adına prens giriş sınavı düzenlemesiyle değil, kralın kızını böyle bir sınamayı mümkün kılacak bilgi birikim ile yüklemesiyle varılır. şüphesiz iyi eğitimli bir kız da en az babası kadar ve hatta ondan daha fazla hem ülkenin hem de kendisinin çıkarlarını gözetecektir.

    kralın "adamı gözünden tanıması" da kralın "adamı gözünden tanımak" gibi bir merit ile iktidara ulaştığı yanılsamasından kaynaklanıyor. yani siber alemde kurulan krallıklardan farklı olarak krallıklar babadan oğula geçmekte olup, sanıldığının aksine "tanrı'nın yeryüzünde gölge etmesi" sonucu çıkan bir figür değil, feodal ve klan yapılaşmaları içinde savaşlarda edilen siyasi iktidarla sağlanmaktadır. krallığı yani iktidarı ele geçirmek dinamiği ile, sürdürmek dinamiği aynı değildir. yani "vur kır parçala" iktidara giderken efektif olur, krallığı ve tabiyetindeki halkları yönetirken değil (bkz: magna carta). bundandır ki idare ve idameyi yapacak kişinin stabil olması, girişken ve delişmen olmasına yeğdir. stabiliteyi de sikinin doğrultusunda bir ejderha avı sergüzeştine teşne prens adayından değil, ülke yönetiminde etkinliğini kanıtlamış, ileride kraliçe olacak bir kadının da kalbini kazanıp onu mutlu edecek bir medeni erkeğin yapması yerinde olacaktır. frp kafası ile bakarsak tabi durmadan savaş, durmadan oyunu baştan açıp yeni krallık kurmalar. olay öyle dğeil.

    halk konusuna gelince. devlet propagandası diye bir şey var. halk kendisine ne söylenirse ona inanır. efendi gibi teknokratla evlendirirsin kızı, halka da "bizim damat ejderhayı yendi aldı, ülkeyi düşmanlardan kurtardı, çakmak çakmak mavi gözleri vardır." diye lanse edersin, ulu öndere dönüşüverir. görülmedik şey değil.

    unutmayalım halk ejderha katilini değil, dirayetli yöneticileri bağrına basarlar. kadınlar babası tarafından zorla kapatıldıkları kuleden kendisini kurtaran abazan ve muhteris maço erkekleri değil, güven veren, seven ve sevmeyi bilen aklı başında erkelere prim verirler. krallar da böyle bir barışın sağlayıcıları olmalıdırlar.

    burada böyle alkış bekledim.

    (bkz: manufacturing consent)
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap