• bir e ticaret eğitmeni olarak naçizane birkaç uyarım/ önerim olacak.

    birincisi ve en sık gördüğüm hata; buranın fiziki mağazadan farkı olmadığını çoğu kişi asla anlamamış. elimde bir ürün var hop letgo ya koyduğum gibi koyayım platformu değil bu. bir avm gibi düşünün. bir mağaza açacağınız zaman ürün koymadan önce başta banner'den shop story've kadar her şeyi ayarlayın. kullanıcıların %80 i bunları görmez bile evet ama etsy görür. bir avm en güzel vitrini olan mağazayı en güzel yere koyar. etsy için bakın benim böyle kaliteli ve elegant satıcılarım var dediği klasmanda mağaza skorunuz artar, algoritmada daha ürün ortada yokken öne geçerseniz. bunun için biraz etsy's pick ürünleri kurcalamanız yeter anlamaya. ya ben ne bileyim, hikaye falan yazamam diyorsanız destek alacaksınız ağzı laf yapan eş dost gibi tiplerden. iki mağazayı bu konuda örnek vermek istiyorum mesela.
    ona geçmeden mesela yine çok sorulan bir soruya aynı örnekten cevap vereyim. elimdeki alakasız iki ürünü de aynı mağazaya koyabilir miyim? avm'de mağaza açıyorsun, hem ayakkabı hem yiyecek satıyorsun, adam iyi de kardeşim seni hangi kata koyacağım bunun optimizasyonunu nasıl yapacağım demez mi?
    normal bardak mumlar 15 usd civarı satılıyor ama bir kadın var, 45 usd ye satıyor aynı mumları. olay? küçük kızıyla yaptığını gösteren sevimli videolar, aile sıcaklığını destekleme vaadiyle yaratılmış bir story.
    beni bile şaşırtan başa bir ürün ortalama 5 usd olan dümdüz hasır sepet / tabakları 500 dolara satan ve bunu providing culture, atalarımdan gelen kültürü köyümdeki kadınlarla yaşatıyorum diyerek pazarlayan siyahi abla.
    bizde de var bu women's support olayından güzel hikayeler çıkarıp one çıkan tipler. hikayeniz klasik beyaz yakalıydım işimi bıraktım hayallerimin peşinden gidiyorumdan biraz farklı olsun artık tabii.

    gelelim ikinci uyarıma; ilkiyle çelişiyor gibi görünse de ilk maddeye de dikkat ettiğinizde en basit ürünü satabilmemeniz için hiç sebep yok. o da şu ki; ürün satıyorum gibi pazarcı mantığından çıkın. hizmet satın. çok basit gibi geliyor ama gerçekten gözden kaçırıyorsunuz. klasik reklamcı mantığıyla düşünün biraz, çakal esnaf gibi değil.
    örnek olarak çorap satıyorsunuz, alıp oraya şekilli şukullu zeminde fotoğraf koymayın sadece, kapak fotoğrafınız şömine karşısında ayağını uzatan içinde kahve vs olan bir fotoğraf olsun. ürünle beraber o atmosferi vaat edin. araba reklamlarına bakın mesela? hep güzel dağlık manzaralı yollarda çekilir neden? hiçbiri özelliklerle kaç bastığıyla öne çıkmaz. sende araban olsa o güzel manzaraya gidebileceğin beklentisini, illüzyonunu yaratır. ya da hediye kutusu mesela. o kutuyu neden biri tutarken çekmiyorsunuz? siz ürünü alan kişiye başkasını mutlu edebilmeyi satmak istiyorsanız bunu dümdüz masada çekerek ön plana çıkamazsınız.
    kendi sattığım, duysanız yok artık bu da mı satılıyor denilen bir ürün var. aklınıza asla gelmez yemin ederim. bir gün bu ürünü bir kadın aldı, adı soyadı asla yabancı değil. isim hafızam da çok iyi değil o yüzden dur bakalım kimmiş diye google dım. yemin ederim dünyanın en büyük şirketlerinin birinin direkt marketing ceo'su. adres falan birebir aynı. ağzım açık ekrana baktım, çünkü kalkıp etsy'de o ürünü aratıp herkesin 3 katı fiyatına (malum shipping ücretleri) sattığım listing'den, hem de ürünün ana vatanı ülkesiyken alması şoktu. ama bu örnek, benim için bile extra confirmation oldu algoritmanın ne kadar doğru çalıştığına dair. bir hikaye anlatan ütün fotoğraflarım onlarca büyük blog'da sayfada paylaşıldı mesela. oradan kimlere ulaştı bilseniz.

    bu algoritma ne gibi bir şey mesela mesela? bana geldiniz ve çorap satmak istiyorum dediniz. bu ürünleri bulmakta en çok zorlanan tüketici grubu kim? atıyorum abd'nin büyük çoğunluğunu oluşturan obezler. derim ki sadece büyük beden grubuna yoğunlaşıyoruz. ama bu hala bir ürün, hizmet değil. bunu hizmete nasıl çevireceğiz? beyin fırtınası yapıyoruz, büyük bedenlerin en büyük sorunu ne; bir onlar için üretilen ürünler sevimli değil. iki; sağlık.
    o zaman ben atıyorum bu ipliklerle bu örgü tekniğiyle üretilen çorap kan dolaşımını arttırır. hop hizmete döndü mü olay? ya da sexy curved fashion bazlı arama yapıyoruz. çünkü neden biliyoruz ki rihannası kim kardashain'ı durduk yere bu sektöre girip algıyı pompalamaz. bu insanlar önce kendilerini ürün olarak pazarladılar. sonra ürettikleri ürünler üzerinden kendileri gibi olma hizmetini.

    uzun lafın kısası; bu işler öyle ya tutarsa değildir. biliyorum başlamaktan korkuyorsunuz, başarısız olmaktan korkuyorsunuz. youtube'de alibaba'nın ceo'sunun bir röportajı vardı; kısaca diyordu ki bizim gibi doğulu toplumlar fakir kalmaya mahkumdur. çünkü doğu ahlakı, kültürü gereği hepimize çocukluktan beri "parası var ama kim bilir ne derdi var, para mutluluk getirmez, zenginlik tü ka ka zenginler cehenneme fakirler cennete" algısı yerleştirildi. yüzde yüz katılıyorum bu yoruma. bizde kimse gerçekten para kazanmak istemiyor. isteyen de çakal açgözlü ya da en basitiyle kısa yoldan kazanmak istiyor. hanginiz bir girişimde bulunmak istediğiniz zaman çevreden destek gördünüz? bu kıskaçlık falan değil direkt paradan korkma psikolojisi.

    son olarak bir yerden başlamak istiyorsunuz, youtube da orada burada okudunuz beyniniz bulandı. birine danışma isteniz. arkadaşlar youtube'daki çakalların neredeyse hepsi özellikle entegre'li bilmem neli lojistik firmalarının sponsorluğunda çekiyorlar. size durumun vehametini şöyle anlatayım bir sene önce burnundan kıl aldırmayan kargo firmaları (entegre olanlar değil) şimdi haftalık arıyor hocam çalışmak isteyen varsa yönlendirin falan diye. bunlar 1500 euro teminat getirin de bakalım derken şimdi uçak kaldıramıyorlar, uçaklar boş.
    yani zaten malum durumlar yüzünden piyasa ölü diye sizin ölünüze dirinize acımadan size mağaza adında pazar tezgahı açıp fikirlerinizi çalıp buradan bir teşvikle hiç etse falan uğraşmadan direkt fuarla bilmem neyle pazarlara açılan, eşine dostuna yolunu bulduran tipler. o yüzden gidip ona buna sormadan; kendiniz güzelce üşenmeden araştırmanızı yapın.
    benim bir ürünü yaptırdığım hali hazırda en büyük mobilya mağazalarının atölyesi olarak çalışan herif direkt mağazamı kopyaladı. yani olmaz olmaz demeyin, kimseden destek, akıl çok da beklemeyin. ya gerçek profesyonellerle çalışın, ya da dişinizi sıkın kalem kağıt alın üç ay oturup e ticaretin e sinden başlayarak çalışın. ıngilizce bilmiyor musunuz? valla bulun bir öğrenci, siz kahve yemek ısmarlarken size çevirsin.

    ya anlatacak o kadar çok şey var ki. aşağı baktım almış başını gitmiş. duruma göre merak eden olursa eklerim. reklamsız öne çıkmalar, müşteri profilleri, ülke bazlı pazarlar, e-rank tools'siz tag bulma vs vs...
    son bir şey daha; sakın amazonda bir ayda x milyon kazandım diyen birinden hele de para kaşığı akıl almayın. almak istiyorsanız gelin, harika bir fikrim var; şimdi bir çiftlik kuruyoruz....

    gelen mesajlar ışığında büyük harflerle bir şey eklemek istiyorum. başlık tag olayı asla anlaşılmamış asssla.
    verdiğim cevapları da direkt copy paste yapıyorum.
    " 1. gördüğüm kadarıyla competition kavramını anlamamışsın. yani ürün title'ın facia. woman's clothing diye herhalde 10 milyon satıcı var ve direkt beni yamyamların içine atın 10 milyonda beni bulsunlar yeah demişsin. bunu şöyle anlatayım, avm'desin ve müşteri içeri girdiğinde mağazanı gösteren tek ok "ya işte kıyafet katında yaaa, kadın kıyafetlerinin oraya bak kedili medli bir şeyler var işte"

    " öncelikle kargo konusunda çok kararsız kalıyorum. ptt kargo tavsiyesi aldım ama yurtiçi performansları göz önünde bulundurulursa teslimat fiyasko ile sonuçlanacak gibi. siz hangi kargoyu kullanıyorsunuz, farkı diğerlerinden nedir? paketleme desteği yani koli desteği olanlar var mı?
    --şu an paket desteği veren sadece dhl ama onun da maliyetleri fazla üstelik artık abd içi teslimat usps'de ani abd'nin ptt'sinde. şu an rakip mağazalarla fiyat rekabetine girebilmeye bakmanız lazım, bunun için de size uygun neyse orada konumlandırın kendinizi.

    handmade ürünler tercih edecek olsam da kültürel sayılabilecek fabrikasyon ürünler de düşünüyorum. iş bu noktada nasıl seyreder?
    --kinci soru çoook kapsamlı soru, danışmanlık kısmı tam da burada devreye giriyor çünkü doğru ürünü bulmak ve onu en iyi şekilde öne çıkarmak zaten profesyonelliğin başladığı yer.

    vergi işlemleri nasıl oluyor? önce maliyeye başvuru yapmak mı lazım yoksa kazandıkça mı? bir limit söyleniyor ama o limite ulaşınca mı maliye kısmına geçmek gerekir?
    --vergi konusu da bütçenize bağlı, bu işten neler beklediğinize bağlı. bu işe bir yatırım olarak girmeyi düşünüyorsanız direkt 200 usd ye abd de şirket açıp 200 usd de mercury card alın derim mesela. bu ülkede şöyle bir gerçek var, abi yalnız fatura kesersem kdv alacağım. e sizin maliyet göstermeniz lazım, e devlet bunun kaçta kaçını veriyor. bunları düşünmeniz lazım.

    bir de tanıtım ve seo gibi aracılar şart mı? mesela ben mağazayı açtıktan sonra çeşitli sosyal medya platformları ile destek sağlamayı düşünüyorum. siz ne tavsiye edersiniz?
    --eğer entry'yi anladıysanız pazar yeri olayının bizim 3 kilo 5 lira pazarlarıyla aynı olmadığını, dünyanın en büyük avm'inde mağaza açtığınızı fark etmeniz lazım. sanırım turkish youtuber'ların e ticaret pazar yeri kavramı genelde farklı bir izlenim uyandırmış. 15 milyon sadece satıcı olan bir platformda insanlar sırf bu "ceo engineering" üzerinde uzmanlaşıyor.
    ama instagram vs reklamlarından çok da bir şey beklemeyin.

    kargo konusuna ek yine bir mesajdan;
    kargo firmalarıyla şahıs şirketi veya herhangi bir şirket üzerinden anlaşma yapıp aracı firmalar olmadan yine aynı fiyattan gönderebilirsiniz. gerçekten çalışanlarından da kendisinden de nefret etsem de şu anda ptt en makul seçenek. çünkü eğer ticaretin kıysına bulaştıysanız bilirsiniz ki ticaret para kazanmak değil, ortaya koyduğun sermayeyi, emeği zamanı kaybetmemektir. yani 100 usd satacağınız üründen maksimum faydayı görmeye bakmalısınız.
  • oncelikle tanim; bir e ticaret platformu.

    esime yeni bir dukkan acacagiz, fakat kimlik fotografini yukledikten sonra "how you'll get paid, this payment system is currently unavailable for your shop." uyarisini bir turlu gecemiyoruz. takilip kaldik burada. ticket aciyoruz support'a oradan da cevap gelmiyor.

    bilenleri yesile beklerim efendim.
  • sene 2011, ilk satışım. ürün 25 usd kargo 22 usd. ürün pirinç sincap şeklinde açacak. hiç unutmayacağım o anı.
  • etsy'i trendyol'a benzetenler de geldiğine göre artık bokunun çıkmaya başladığını rahatlıkla söyleyebileceğimiz “el işi ürünlerin satıldığı” site.
  • kargo ücreti hesaplama kısmı ptt için :
    ptt bu link midir?
  • yeni girenlerde hep aynı sorular var. onlarca kez cevap da verilmiş.

    -şirket açmak zorunlu mu?
    +etsy için değil. devletimiz için para kazandığından evet. şahıs şirketi de olur, limited de olur, halka açık borsada iş yapan anonim şirketi de olur.etsy için ise şirketiniz olmasa da burada satış yapabilirsiniz. yarın devlet baba başınıza sen hayırdır dediğinde verecek bir cevabınız varsa sıkıntı yok. etsy için sizin ne olduğunuzun önemi yok. denemek istiyorsanız ilk etapta şirket vs. işine girmeden yükleyin ürünlerinizi bir deneyin. satış geliyorsa vakit kaybetmeden şirketinizi kurun.

    -fatura kesmezsek bir şey olur mu?
    +ne bilelim abi. buna kimse cevap veremez. yakalanmazsanız bir şey olmaz. lakin youtuberlara ne yaptılar hatırlıyorsunuz. google'dan gelen paraları bir çıkardılar. hepsi hayvan gibi vergi cezası ödedi. devletin buraya el atması ve gelirleri filtrelemesi çok kolay. sonuç olarak bankaya gidip bana etsy ireland'dan gelen paraların hangi hesaplara gittiğini ver diyecekler. izi pizi. geçmişe yönelik 5 yıllık denetim yapma yetkisi var devletin vergisel işlerde.

    -kargo ne kadar?
    +navlungo,ptt vs. 50 tane aracı firma var. hepsinin sitesinde hesaplama motoru da var. yazacaksın abi google'a yurtdışı kargo diye bitti gitti. o rakamlara güven miyor musun? hepsinin müşteri hizmetleri numarası da var. ara sor. göndereceğin ürünün hacmini ağırlığını bilmek yeterli.

    -kargo süreci nasıl?
    +buradan konya'ya kargo göndermekten pek bir farkı yok. kutuluyorsun. üzerine adres yazıp veriyorsun firmaya. yiyecek içecek vs. harici çok problem olmuyor. amerika zaten yol geçen hanı ve müşterilerin geneli de oradan. avrupa birliğinde vergi vs. çıkıyor ürününüzün fiyatına göre. o da gümrük kaydı ile falan çözülüyor bir şekilde de o ileride düşüneceğiniz iş. önce bir satış vs. işine odaklanın da. işler büyürse bakarsınız.

    -nasıl seo yaparım?
    +hiç bir şey bilmiyorsanız açın bir erank hesabı. aylık 5 dolar. bir ay açık kalsın. size benzer ürünler satanların ne yazdıklarına, nasıl sonuç aldıklarını inceleyin.

    -ingilizcem yok?
    +google translate ile çözemeyeceğiniz komplekslikte bir şey yok burada. biraz açık fikirli ve hafif pratik zekalı olmanız yeterli.

    -şu satılır mı?
    +satılır. 8 milyar insan var dünyada. her malın bir alıcısı vardır.

    -şuradan (muhtemelen çinden) şu malı alıp burada satsam ne olur?
    +olmaz. bir işin de çakallığını yapmayın aga. kendiniz ürettiğiniz veya üstüne bir değer koyduğunuz ürünlerin satıldığı yerdir etsy. amazon'da yapacaksınız o dediğiniz işi.

    -bu da bir süre sonra gelen soru: faturayı kime nasıl keseceğim?
    +faturayı müşteriye dolar üzerinden kdvsiz keseceksin. hayır etsy'e aylık fatura kesmeyeceksin. etsy senin müşterin değil.

    -etsy ne kadarlık komisyon alıyor?
    +güncel durum %15in biraz üstünde.

    -reklam paralı mı, zorunlu mu, ne kadar?
    +paralı ve zorunlu değil. vermek isterseniz günlük bir bütçe belirleyip ona göre reklam veriyorsunuz. reklam ürünün aramalarında ilk sayfada çıkmanızı sağlıyor. reklam bütçesini müşteriler sizin ürününüzü görüp üzerine tıklayınca harcıyor. değilse harcamıyor. bir tıklama ortalama 25 30 cent civarı para harcıyor. çok kişi tıklarsa sizden 100lerce dolar kesmiyor. o gün 1 dolar reklam verdiyseniz ve 25 cent ise bir tıklama. 4. tıklamadan sonra reklamınız bitiyor.

    -reklamsız satış oluyor mu?
    +bu konuda bizim çakal türk sitelerine göre çok daha iyi. reklamsız satış oluyor. hatta reklamsız/reklamlı oranı reklamsızın lehine bende ve bir çok kişide.

    -para ne zaman hesabıma yatıyor?
    +sitede güven üzerinden bir sistem kurulmuş. yeni bir mağazam olmadığı için güncel durumu bilmiyorum ama şöyle oluyor: ilk başta sipariş geldi, paranız reserve ediliyor. siz kargoyu verdikten atıyorum 1 gün sonra çekilebilir oluyor. siz çekmek isterseniz de 2 gün içinde hesabınıza yatıyor. ilerledikçe bu zaman azalıyor. şu anda bende sattığımdan sonraki takvim günü bu olay. amerikada gece 12 olduğunda o gün sattığım ürün varsa parası çekilebilir hale geliyor. kargoya vermemi veya ulaşmasını beklemiyor. kısacası siz ne kadar ürünü sorunsuz şekilde müşteriye ulaştırırsanız etsy işinizi o kadar kolaylaştırıyor. aldığı riski o kadar arttırıyor, bize o kadar kefil oluyor.

    -ürünlerimi gemi lie göndereyim mi?
    +tavsiye etmem. ürünlerinizi takipli ve hızlı kargo ile gönderin. diğer türlü sistem bir yerde kopar. aradaki fiyat farkını ürüne yedirin bir şekilde ama takipsiz veya yavaş kargo ile göndermeyin.

    -abi falanca ürünü 10 dolara satıyor eleman. ben 50 dolara satabilir miyim?
    +benim sattığım ürün benzerini 5 dolara satan da var. ben 100 dolara müşteri bulabiliyorum. önemli olan sizin o ürüne ne kattığınız. tasarım, kalite vs.

    -müşteriler sorunlu mu?
    +türkiyedeki müşteri profilini de bildiğimden buna net yanıt verebilirim. burası cennet. bilinçli, gereğinden fazlasını talep etmeyen, mıymıntı olmayan ve kibar bir müşteri kitlesi var.

    -hangi dönemlerde satış oluyor daha çok?
    +bu ürününüzün ne olduğuyla alakalı. kimi ürünler her mevsimde satılır ama mesela hediye edilebilecek bir ürün satıyorsunuzdur, o gavurların hediyeleşmelerinin bol olduğu bu black friday, noel, sevgiler günü vs. gibi zamanlarda artar.

    -açtım satış gelmiyor?
    +algoritmanın oturması zaman alıyor. ilk ay 0 satış yapan arkadaşımın ikinci ay cirosu 100000 tl idi (daha geçen ay bu olay). etsy'nin algoritması sizin ürününüzü tanıyor, kimler tıklıyor, kimin ilgisini çekiyor analiz ediyor ve sizi doğru müşteriye ulaştırmaya çalışıyor. ha bu demek değil ki kesin satılacak. her zaman bir yeri eksik yapıyor muyum acaba diye sağı solu gözlemelisiniz başarı yakalamak istiyorsanız.

    -ürün listelemek paralı mı?
    +tanesi 20 cent -3 lira falan işte- galiba şu anda. 3 ayda bir hiç satılmazsa yenileniyor. bu ücret satılırsa zaten yenilendiği için satıldığında 20 cent daha kesiyor.

    -şu adam ben şu kadara sana mağaza açarım seo yaparım diyor. ne dersin?
    +biraz kafa yorma abi bu iş. fazlası değil emin ol. kim ne yapıyor biraz analiz, biraz erank kurcalama. biraz youtube videosu izlemece. sen bilirsin tabi ama atla deve değil yani. etsy'de satış yapayım ben kafasına gelebilmişsen bir şekilde onu da çözersin.

    -devletin bir desteği yok mu?
    +bunu muhasebecinizle konuşursanız daha iyi olur. yeterli değil ama var. etgb gönderilerinde %50 vergi indirimi var, 30 yaş altındaysanız 70 bine kadar gelir vergisi desteği var. vs .vs. evde ürettiğiniz bir ürünse tamamen vergi ve şirket kurma muafiyeti var. sizin durumunuza göre artık ne çıkıyorsa. ,

    -neden yeterli değil?
    +fazlası gerekiyor. burada satış yapan herkes bir ülkenin en çok isteyeceği vatandaş. kendi bir şeyler üretip, değer katıp yurtdışına satıyor. para tamamen yurtdışına geliyor. bu işin yayılması gerekiyor. bu kadar milyon insanız. iş gücümüz muazzam. kişi başı 1000 dolar ciro yapsak oluşabilecek ihracat miktarını bir düşünün. döviz girişini bir düşünün. bu işten piyasaya döviz giriyor, kargocusu malzemecisi bir sürü insan para kazanıyor ve finansman tamamen yurtdışındaki meri ceyn ablamızın cüzdanından oluyor. devletin yapabileceği her türlü kolaylığı sağlaması lazım. şirket kurma vs. prosedürlerinden insanları kurtarması, vergilerin daha makul hale getirmesi lazım.

    -e hani referans linki yok mu bu kadar bilgiye?
    +abi ne referans linki allah aşkına götü boklu 20 cent için. yukarıda bir arkadaş var aylık şu kadar kargo gönderiyorum diye. altına da referans linki paylaşmış. tey allam. aylık o kadar kargo gönderen adamın referansla işi olmaz emin olabilirsiniz. para değil çünkü o kadar hacmin içinde.
  • bütün dijital ürün satış yerleri gibi, burası da sandığınız kadar kolay değil. üzerinde çokça çalışmanız ve öğrenmeniz gerekiyor.

    öyle '5-10 ürün koydum satılmadı' olayı değil. onlarca temalı, yüzlerce ürün, doğru seo ve biraz da reklam desteğiyle başarıya ulaşılabilir.

    ama hiçbir şeyin garantisi de yok. sen tam 'her şey yolunda gidiyor' derken, belli satışlardan sonra (hem de yüzbinlerce dolarlık) 'gözünün üstünde kaşın var' der, shop'u veya toptan hesabı kapatabilir etsy.
  • free listing için dukkaninizi açarken bu linki kullanabilirsiniz
    40 ürünü ücretsiz listelersiniz
    https://etsy.me/3wwpsjv
  • benim icin buchristmas sezonu
    baya güzel gecti ve tahmin ettigim istatistiksel sonuclara ulaştım. daha once ki verdigim tavsiyelerimi dikkatle uyguladiysaniz #143852101 devam edebiliriz

    vol 2-
    simdi size bir link vereceğim bu websiteyi urun arama kelimelerini ve etsy'de baska saticilarin urunlerinin anahtar kelimelerini bulabilirsiniz eger chrome kullanıyorsaniz sizin icin otomatik çekiyor ve boyle boyle kendinize keywords havuzu oluşturunuz ve ilgili urunuz icin bu kelimeri başlıkta veya keywords e ekleyebilirsiniz. eğer etsy mağazanız en azından 2-3 aylık ise en çok görüntülenen list icin istatistiklerden en çok search terms, key words ayıklayın alakasız olanların yerine boyle geniş kapsamlı ilgili baska keyword ekleyin ama o en çok aratılan kelimeleri bir yere not edin hah iste simdi onunla ilgili olabilecek urunu bulun tedarik edin ve o urunu icin bu kelimeleri o meşhur 13 tane keywords ekleyebilirsiniz.

    vol 3 - tatil donemleri icin en 30 gun once ouzel keywords leri düzenleyin ekleyin tek tek listing sayfasına girmeden quick edit yapabilirsiniz

    vol 4 - etsy seller handbook sizin kutsal kitabiniz olsun orada yeni yazılan makaleleri okuyun ve tavsiyeleri dinleyin.

    satislar arttikca asil büyük sorun tedarikçi olacak, size mal vermek istemeyecekler kendileri satmak isteyecek hatta zararına kendileri mal satacaklar. maalesef biz türklerin atasporu olan bu duruma hazirlikli olun. dedigim gibi birlik olun ve her zaman alternatifleriniz hazır bulunsun.

    etsy uzmanı degilim ama 2 yıldan beri tecrübe ettigim diger şey ise müşterinize dürüst ve samimi olun, baginizi kuvvetli tutun. sizi ve magazanizi gercek anlamıyla onlar şekillendirecek
  • 11 senem bitmek üzere etsy'deyim.

    buradan çoğu kişinin mesajına döndüm, dönmediklerim varsa kusura bakmasınlar, gözümden kaçmıştır.

    en son bir mesaj aldım.

    x firması, dükkan açılış ve 10 ürün listelemeye **** tl para istiyor, sizce ne yapmalıyım?

    bunu bana soranlar, lütfen ama lütfen etsy'e bulaşmasın. gerek yok, tadında bırak, düşündüm ama eyleme geçemedim dersin, 20 yıl sonra hikayeni anlatırken.

    o para var ya, bakın yazmıyorum buraya, şaka olmalı. yahu onu sermaye yapsan, çok değil 1 sene içinde, -eğer uğraşır ve çalışırsan- parayı 10'a katlarsın.

    ben kimsenin ekmeğinde değilim. yanlış anlaşılmasın. ama ıq'nuz 50 civarıysa, siz de dükkan açabilirsiniz. yapmayın yani, kendinize hakaret olur bu. ben açamadım, başkasına açtırdım. lütfen!!!
hesabın var mı? giriş yap