• wc sonrasi el yikamayan adamlarin bira yapiminda hijyene verdigi önem gercekten takdirlik. bira icmek hamallik evde bira yapimi hamallik karedir.
  • zor iş. yaptım ama aromasını beğenmedim. dolapta boşa yer kaplıyor şimdi. tekelden aldığımız bira gibi olmuyor.
  • bizimkisinin tadı marketten alınan biradan daha iyi oldu net bir şekilde. aradaki fark filtre kahve vs nescafe gibi. bizimkisi bildiğin daha aromalı gibi geldi bana. sırrı eşyaları iyi dezenfekte etmek sanırım.

    bizimkinin zayıf tarafı rengi. cam gibi bi rengi yok ama tadı oh yeah!
  • kediköy'den aldığım başlangıç seti, münih export bira kiti ve sarı malt özüyle ilk kitimi kurdum. hidrometre ile ölçüm yaptım ve 3 hafta sonra şişelemeyi bitirdim. 2 hafta şişede beklettikten sonra 3 gün soğuttum ilk şişemi açtım ancak hayal kırıklığı oldu. fermantasyon sürecinde sıcaklık 23 dereceyi geçmemesine rağmen biramın görüntüsü koyu kızıl ve tadı da beyaz şarap gibiydi. genelde bu durum yüksek sıcaklıktan oluyormuş ancak bu durum olmaması ve müdahale edebilmek için her gün kova üzerindeki termometreyi kontrol ettim. acaba gün içerisinde sıcaklığın 3-4 derece değişmesi mi problem yarattı emin değilim.

    açıkçası bir hayal kırıklığı yaşadım ve yeniden bir kurulum yaparsam yine aynı problemi yaşarım diye çekiniyorum. sizce nerede yanlış yapmış olabilirim ? bu tarz tecrübesi olan, yardımcı olabilecek varsa sevinirim.
  • böyle oldu
  • bira 10 lira olduğunda yok artık 10 lira bira mı olur diyerek bira yapmaya başladım. bira şu an 28 lira. yakında fena zam gelecekmiş yaklaşık 40 lira olur gibi. yuh amk 40 lira bira mı olur deyip bira yapmaya başlayabilirsiniz.
  • sezona geç de olsa sonunda başladım. butik wheat ile açılış yaptık.

    görsel

    keyifli, lezzetli, ekonomik hobidir.

    edit:
    kedikoy dublin siradaki kiti de kuruluma biraktik
  • cocuklar sunlari da not alin.

    1 kilo toz seker alkolu %1,6 arttirir. (23 litrede)
    100 gram toz seker ise 0,16 alkolu arttirir. (23 litrede)

    bazi sitelerde sade malt ozutu satilir. 1,2kg ya da 1,5kg olarak. bunlar da alkolu 1,6 arttirir yani toz seker yerine malt tadi daha cok olsun diye kullanabilirsiniz. neden 1,2kg ve 1,5kg olarak ayri demeyin. ayni etkiyi gosterirler.

    simdi sunu sorabilirsiniz. neden seker degil de sade malt ozutu? cunku sekerle kuracaginiz biralar daha govdesiz olacaktir. neticesinde bu bir bira. serbetciotu aromasi ve malt tadi olmasa zaten bira denmez buna. he ben govdesiz, hafif seviyorum diyorsaniz sekerle kurarsiniz bu bir tercih. sekerle kurulan kitler daha berrak olacaktir. sade malt ozutu eklerseniz biranin rengi koyulasacaktir. bir de sade maltozutu icinde mayanin ihtiyaci olan vitaminler vs. var. hard seltzer yapanlar bilir, eger maya besini vs eklemezseniz (seltzer su, seker, maya ile yapilir en basta, sonra limon suyu vs ne istersen eklersin) fermantasyon duruyor genellikle. cunku mayanin tuketecegi seker var ama saglikli cogalmasi icin gereken diger maddeler sekerin icinde yok.

    alkol hesabi icin de original gravity - final gravity x 0,13125 gibi seyler gorursunuz. ben bu olcumu kolaylastirdim kendimce.

    mesela;
    og - 1054
    fg - 1010
    aradaki fark - 44
    alkol hesabi - 44 / 7.62 = 5,77 vol

    onun bunun modunu alip tanjant hesabi yapmayin. gerci karsilastiginiz durumlara cozum uretememeniz beni benden alsa da bu basit cozumleri de uretebilmeniz gerekiyor.

    simdi final gravity zaten bellidir guzel kardesim.

    bir kit aldin. diyorlar ki; bu kit ve 1 kilo seker kullanirsan %4,7 alkol alirsin 23 litrede tabi. simdi bu isin farkli kombinasyonlarini da yazayim da tam pekissin zihninizde(23 litrede);
    kit + 1kg seker = %4,7 alkol
    kit + 1,1kg seker = %4,86 alkol
    kit + 1,2kg malt ozutu = 4,7 alkol
    kit + 1,5g malt ozutu = 4,7 alkol
    kit + 1,2kg malt ozutu + 0,5kg seker = 5,5 alkol
    kit + 1,5kg malt ozutu + 0,4kg seker = 5,34 alkol

    sen dedin ki %4,7 alkol bana az. %5,5 istiyorsun. 1,5 kilo seker kullanirsan yukarida soylemistim ya alkol hesabini. %5,5 alkole cikarsin.(tabi bu durumda 7gr degil de 10gr mayaya cikman fermentasyon sagligi sebebiyle iyi olur) simdi gelelim sadede. kit + 1,5kg seker ile %5,5 alkol cikarcan. mayayi atmadan once olctun 1053 cikti graviten diyelim.

    5,5 x 7.62 = 41,91
    yani 1053 - 41,91 = 1010 ya da 1011 gibi bir bitis degerin olacak. bu arada tavsiyem, ale mayayla calisirken kovada 3 hafta gibi sureler uzundur lakin en az 10gun kovada kalsin. diacetyl gibi yan urunleri mayalar temizleyebiliyor tabi musade ederseniz. bir de bu mayalara siseledikten sonra da ihtiyaciniz olacak gazlanmasi icin. seker atiyorsunuz ya onu da tuketecek mecalleri olsun. gerci ben karbondioksit tupu ve kegerator kullandigim icin bu tur dertlerim yok. fermentasyonu bitirdikten sonra yansin mayalar beni ilgilendirmez.

    bir de allah askina siselemeden once 3 gun falan buzdolabina biseye atin iyice sogutun fermenteri ki parcaciklar iyice dibe coksun. bulanik birayi siseliyorsunuz sonra ispirto camur icer gibi oluyor. goz zevkine de hitap edin. tabi biersol kullanmak da soguk bulanikligi onlemek icin iyidir. gerci her kapagi acmaniz da fermentasyonu bitmis birayi oksijenle temas ettirmek olur. ben jelatin berraklastirici veya biersol + dryhop yapmak icin aciyorum kapagi ama kegerator icine alip ust contadan karbondioksit basiyorum yani oksidasyona izin vermiyorum. sizde karbondioksit tupu olmadigi icin kapagi acmak kapatmak oksidasyon riski dogrurur. ayrica fermenteri sogutsan bile yeterli maya siseye girer. elli kere yaptim pastorizasyon yapip oldurmedigin surece mayalar siseye de girecektir ne kadar sogutursan sogut. 20 derece uzerinde gazlanmaya birakirsan 7-10 gun arasinda gayet guzel gazlanir. 15-16 derecelerde gazlanmaya birakirsaniz en az 2-3 hafta gerekir.

    bira kegerator dedigimiz sistem de bu;
    görsel
    görsel
    simdi sizleri de uzmek istemem ama siseledikten sonra sekeri atip kapagi kapatiyorsunuz ya. mayalar sekeri ve oksijeni tuketip karbondioksite cevirene kadar 3-7 gun arasi biraniz oksijen ile temas ediyor. bu da fermantasyonu bitmis bir biranin en buyuk dusmani. kapali transfer ile ficiya aktarilmis bir bira ile sisede gazlandirilmis ayni birayi test etme imkaniniz olursa ne demek istedigimi cok net anlarsiniz.

    ale mayayla calisiyordum ben de ama dolapta fermentasyon secenegim oldugu icin lager mayayla calismaya basladim. 12-14 derecelerde fermentasyon. kegerator'da 2 muslugum var birini lager birini ale ile fermente edip neticesini buraya yazarim merak edenler icin.
  • uyarı: bu girdide yazılanlar 18 yaş altı için uygun değildir. alkol sağlığa zararlıdır. sağlığınız için alkol tüketmeyiniz
    bu girdideki tüm paylaşımım bu işi zaten yapan veya yapmak üzere olanlar için fiyat ve tecrübelerimi iletmek içindir, bu ürünleri kullanılmasını ve satışını özendirmek veya teşvik etmek gibi bir amacım yoktur.

    evde bira yapımına başlayalı neredeyse 1 yıl olacak , başlamak isteyenler için, bu süreçte masraflarım, yaptıklarım, ortalama elde ettğim kar gibi bazı bilgileri paylaşmak istedim. daha önce de bu konuyla ilgili soru cevap şekline bir entry girmiştim (bkz: #136725078)

    özet başı:
    1. sipariş 560 (başlangıç seti + şişe dezenfeksiyon aleti) (ocak 2022)
    2. sipariş 535 (36 adet 33lük şişe*2 + temizleyiciler + kit) (ocak 2022)
    3. sipariş 344 (36 adet 33lük şişe*2 + 100'lük kapak*3) (şubat 2022)
    4. sipariş 316 (kit + şerbetçi otu + kişniş + limon kabuğu + malt özü + şerbetçi otu torbası + 200lük kapak) (mart 2022)
    5. sipariş 160 (kit) (nisan 2022)
    6. sipariş 109 (temizleyiciler + hortum + kargo) (nisan 2022)
    7. sipariş 153 (kit + 100lük kapak) (nisan 2022)
    8. sipariş 370 (termal çanta + kit) (mayıs 2022)
    9. sipariş 100 (hidrometre + 100ml mezür + daldırmalı termometre) (haziran 2022)
    10. sipariş 500 (kit*2) (temmuz 2022)
    11. damacana su 20lt*7 = 200 lira + şişeleme ve fermantasyon şekeri = 120 lira + 200 adet şişe etiketi : 300 lira
    toplam : 1 yılda toplam 3767 lirayı tüm bira kitleri ve malzemelerine harcamışım. tabi bu tutarın 580 lirası 144 adet 33lük şişeye gitti. şişeleri ücretsiz temin edebilirsiniz. bu durumda 2022 yılında 3187 lira 150 litre biraya sahip olmuşum. 300 adet 50lik bira eder.

    yıl boyunca ortalama 10 liraya bira tüketmişim bulunuyorum. tabi bunların arasında şerbetçi otlu olanları var, malt özlü olanlar var. stout ya da bock deneyeceğim için kiti biraz daha olan biralar var. bir de şöyle düşünebiliriz, tüm alet edevat, etiket vs her türlü keyffi masrafımla ayda 300 liraya istediğim tada sahip biraları keyifle tüketmişim. şuan bir şişe biranın fiyatına baktığımızda veya yıl boyunca ödediğimiz faturalarımıza baktığımızda

    not: tabi bu 3187 liranın da içinde hortum, şişe dezenfeksiyon aleti, hidrometre, termometre, mezür, termal çanta, şerbetçi otu torbası, etiket gibi tekrar alınmasına ihtiyaç duyulmayan(hatta hiç alınmasa olur) ürünler de mevcut. bunları da düştüğümüz zaman 2460 liraya kitler, kapaklar ve başlangıç seti gelmiş durumda. 50lik şişe başına maliyet 8lira 20 kuruş olmuş durumda.
    başlangıç setindeki kovayı, kapatıcıyı falan da dahil edersek 7 liraya kadar düşecektir.

    yazının ilerleyen kısımlarında her aldığım ürünün güncel fiyatı da yazmaktadır.
    özet sonu:

    not: firma isimlerini, sözlükte başlıkları olduğu için linkliyorum ve aldığım ürünleri karşılaştırabilmeniz için onların da linklerini veriyorum. reklam veya işbirliği değildir. kullandığım tüm siteleri ve ürünleri paylaşacağım. fiyatlar kdv dahil halleridir.

    ilk sipariş;
    12 ocak 2022 tarihinde 490 liraya butikbira isimli web sitesinden *başlangıç setini aldım. (şuan 700)
    12 ocak 2022 tarihinde 70 liraya kedikoy isimli web sitesinden şişe dezenfeksiyon aletini aldım. (şuan 125)
    toplam : ocak 2022 - 560 lira / aralık 2022 - 825 lira.

    başlangıç seti içeriği;
    -butik pilsner kiti + maya
    -fermantasyon kovası + kilitli kapağı + musluğu ve contaları + kapak üstüne takılacak olan hava kilidi + şerit termometre
    -star san arındırıcı (dezenfaktan gibi kullanılan, en son her şey bununla temas etmiş oluyor ve durulanmıyor, sıvı durumdadır)
    -pbw temizleyici (bulaşık deterjanı gibi olan, arkasından durulama gerekiyor, parçacıklı toz şeklindedir)
    -karıştırma çubuğu
    -kova kapağının üstüne takılacak olan hava kilidi
    -şişe dolum çubuğu
    -bira yapım kılavuzu (talep ederseniz pdf olarak da atıyorlar)
    -şişe kapağı kapatıcı (basit bir model, 5-6 kit kurduktan bir süre sonra bozulma kırılma ihtimali var, çok güvenmeyin)
    -bira şişesi kapakları (100 adet)
    -şişe fırçası (biberon fırçası diye de geçer)
    -şeker ölçeği (şişeleme yaparken 33lük, 50lik gibi farklı şişeler için toz şekeri ölçmenize yarar)

    not: o zamanların verdiği acemlikle ve sürekli evde alkol tüketen biri olmadığım için hiç şişem yoktu veya şişe bulmayı bilmiyordum. bu sebeple şişe siparişi verdim. tabi şişe alırken, hemen bir kit daha kurabilmek için, ayrıca yedek temizliyiciler de olsun kit ve temizliyici de sipariş ettim. (artık şişeleri, barlardan ücretli veya ücretsiz olarak topluyorum. depozitosuz şişeleri seve seve veriyorlar.)

    ikinci sipariş;
    17 ocak 2022 tarihinde yine butikbiradan;
    185 liraya winter bock , (şuan 240)
    30 liraya 150 gram pbw temizleyici, (şuan 40)
    30 liraya 50 ml starsan arındırıcı, (şuan 40)
    290 liraya 72 adet 33lük ince bira şişesi (şuan 660) aldım.
    toplam : ocak 2022 - 535 lira / aralık 2022 - 980 lira.

    evde bira yapımına başlangıç
    başlangıç setinden çıkan butik pilsner kitinin, kitapçıktaki ve youtubeta evde bira yapım videolarındaki tarifler ile kurulumunu eşim ile beraber yaptık.
    tek kişi tüm işler yapılıyor fakat iki kişi olmak çok fazla zaman kazandırıyor.

    benim izlediğim video iki parçadan oluşuyor. part 1 ve part 2 bir çok video var, fikir ve tecrübe olması için diğerlerine de bakabilirsiniz ama bence her ayrıntısını , oyalanmadan gösteren video bunlar.

    nedir bu işler;

    adım 1
    temizlik ve fermantasyon
    öncelikle fermantasyon esnasında kullanacağımız tüm ekipmanları pbw ile temizlemek, isterseniz durulanabilir bulaşık deterjanı gibi bir şeyle de temizleyebilirsiniz.

    fermantasyon esnasında kullanacağımız tüm ekipmanlar;
    -kova + kapak + musluk ve contaları + hava kilidi + kovaya yapıştırılmış olan şerit termometre
    -karıştırma çubuğu
    -pbw
    -starsan
    -1 kilo toz şeker veya kuru/sıvı malt özü veya dekstroz şeker
    -20 litre su ve su ısıtıcı(ketıl)

    adım 2
    kova musluğunu, contalarına zarar vermeden kovaya montelemek (çok sıkmamanız gerekiyor, aşırı gevşek de bırakmamanız gerekiyor).
    `uyarı:` bu işlem sonrasında kovaya su doldurup, bir süre bu şekilde bırakarak sızdırmazlığı kontrol edin. fermantasyon esnasında basınç artacak ve eğer kaçak varsa haliyle sızdırabilir.

    adım 3
    en son ürüne temas edecek her şeyin (şeker, malt özü ve kit hariç) starsan ile arındırın. ben kendi yapımımı anlatıyorum, bir şişede hazırlamış olduğum starsanlı karışımı kovaya döküp, karıştırma çubuğu hariç her şeyi de içine atıyorum. kovanın kapağını kapatıp, her yerine temas şekilde çalkalıyorum. en son kovadaki starsan karışımını, musluk ile şişeye alıyorum. bu esnada musluk da temizlenir. şişedeki karışıma da karıştırma çubuğunu sokarak arındırıyorum. bu starsan karışımını, bira şişelerken, şişe arındırmada kullanacağız bu sebeple ağzı kapalı şekilde saklayın.

    adım 4
    bira kitini teneke de olsa poşet de olsa bir tencere ya da kap içinde kaynar suda tutun. tenekeyi 10 dakika kadar, poşeti ise 5 dakika civarı tutmanız, kit içerisindeki pekmezimsi yapının daha akışkan hale gelmesini sağlayacaktır.
    `uyarı:` maya paketi ve maya kesinlikle sıcakla temas etmemeli mayaları öldürürsünüz. eğer kit poşetse, mayayı altına veya arkasına yapıştırıyorlar, tenekeyse de üstteki plastik kapağının altına koyuyorlar.

    adım 5
    iki litre kaynak su hazırlayın. kova şeker/malt özünü ekleyin ve bu sıcak suyla eritin, kiti dökün ve karıştırmaya başlayın. kit pekmez gibi olduğundan kuru malt özü ve şekere yapışır ve topaklaşır bunu engellemek için bolca karıştırın. artık rahat karışır hale geldiğinde, kovayı 2-3 hafta duracağı yere götürün. arıtma veya marka sularınız ile 23 litreye tamamlayın. kovadaki termometre ile sıcaklığı kontrol edin, mayayı dökerken bu sıcaklığın çok yüksek veya çok düşük olmaması lazım ideali 19-22 arası. sıcaklık uygunsa mayayı dökün, kapağı kapatın, hava kilidini takın ve kilit üstündeki işarete kadar su doldurun.
    `öneri:` ben 20 ya da 21 litre kuruyorum genel olarak bu şekilde daha gövdeli bir bira oluyor gibi.

    not: şimdi yapmanız gereken tek şey 14-21 gün arası fermantasyon süresini beklemek. eğer hidrometre aldıysanız daha erken tarihlerde de ölçüm yapıp şişeleyebilirsiniz.
    fermantasyonun başlangıcı hava kilidinde boluncuk olması ile anlaşılır ama bu olmak zorunda değildir. en garantisi, kovaya ışık tutup krausen denilen köpüğün oluşup oluşmamasıdır. 72 saat içinde bu köpük oluşur. eğer oluştuysa maya çalışıyor demektir. ani sıcaklık düşüşleri olmadığı sürece maya çalışmaya devam edecektir. her mayanın çalıştığı sıcaklık farklı olabilir bu sebeple aldığınız maya ve kitin ürün açıklamasını mutlaka okuyun ve ürünü fermantasyon sürecinde mümkün olduğunca bu önerilen sıcaklıkta tutun.

    adım 6
    şişeleme

    -şişeleme esnasında kullanacağımız tüm ekipmanlar;
    -şişe + taç kapak
    -kapak kapatıcı
    -temizlik aşamasında kalan veya yeni hazırlanmış starsan karışımı
    -doldurma çubuğu
    -toz şeker + şeker ölçeği veya kesme şeker
    -şişe fırçası (önerilen: şişe dezenfeksiyon aleti )
    -önerilen: şişe ağacı (starsan ile temizlenen şişesi kısa bir süre durulamak gerekyior bunun için şişe ağacı kullanılabilir, ben salata kurucusuna deviriyorum.)
    -önerilen: dolum hortumu (bu hortumun bir ucunu musluğa takıyoruz, diğer ucuna da doldurma çubuğunu takıyoruz. kovanın altına eğilmeden şişeleri bu hortum ile rahatça doldurabiliyoruz.)

    kovayı temizlediğimiz starsan karışımını veya yeni hazırladığımız starsan karşımını alıp, doldurma çubuğu, varsa hortum temizliyoruz.
    eğer şişe dezenfeksiyon aletimiz varsa buna da starsan karışımı dolduruyoruz. taç kapakları da bir kaba alıp onları da starsan karışımı içinde tutuyoruz.
    dezenfeksiyon aleti yoksa, starsanladığımız şişe fırçası ile şişeleri fırçalıyoruz ve ağaç ya da bir kaba kısa bir süre süzülmesi için ters çeviriyoruz.

    adım 7
    fazlalık starsan karışımı şişeden atıldıktan sonra şişeyi, doldurma çubuğu ile dolduruyoruz. bu çubuk kilit sistemlidir. bastırdıkça akar, bıraktığınızda durur. şişe ağzına kadar dolacak şekilde doldurmalısınız, çubuğu çektiğinizde olması gereken miktara düşecektir. 50lik şişelere ben 2 kesme şeker 33lük şişelere ise 1 kesme şeker atıyorum. şekeri önceden atıp üstüne birayı dolduruyorum, sonradan atınca köpürebiliyor.

    genel olarak kullanılan hesap ise;
    50lik için 750 gramlık pakette 360 adet küp içeren şekerden 2 küp
    33lük için 100 gramlık pakette 360 adet küp içeren şekerden 1 küp

    adım 8
    şişe kapatıcı ile starsanlanmış taç kapağı şişeye kapatıyoruz. çevir aç şişeler standart kapatıcı ile kapanmaz. bu şişeleri almamanız daha iyi olur.
    ayrıca luna gibi bazı bira şişelerinin ağız ve boyun yapıları standart kapatıcıya uygun olmayabiliyor. eğer çok zorlamanıza sebep oluyorsa bastırmayın alet plastik, kırılabilir. şişeyi kapattıktan sonra ben bir kez ters yüz yapıp kasaya, kutuya veya dolaba kaldırıyorum. dikkat edin, doldururken taşırırsanız şişe üstünde kalan kısımlara karıncalar deli gibi hücum ediyor. şişelenmiş olanları da mümkünse 19-22 derecede saklayın, tüketmeden önce 3 gün buzdolabında tutun. genelde 15 günde şişede gazlanma oluşuyor ara ara kontrol etmelisiniz, bazı ürünler 2 ay - 4 ay vs isteyebilir.

    ilk kit
    butik pilsener olarak 21 gün kovada 21 gün şişede tutarak yaptım. ben dahil içen herkes tombul efes tadında dediler.
    15. günden itibaren açıp denemeye başladık, ilk içtiklerimiz gazsızdı, biraz erken vermişim. 20 günden sonrakilerin hepsi hoşumuza gitti kısa sürede tükettik.

    üçüncü sipariş;
    11 şubat 2022 tarihinde yine butikbiradan;
    54 liraya şişe kapağı , (şuan 84)
    290 liraya 72 adet 33lük ince bira şişesi (şuan 660) aldım.
    bir önceki siparişimde bock kit almıştım bu kitin yapımı ve içimi daha uzun sürdüğü için şişesiz kalmamak adına 72 adet daha şişe aldım.
    toplam : şubat 2022 - 344 lira / aralık 2022 - 744 lira.

    ikinci kit
    yine butik biradan winter bock'u seçerek yaptım. kovada 18 gün şişede 2 ay tuttum. 2 ay içinde denediklerimin hepsi moralimi aşırı bozdu. ürün bozuldu olarak düşnmeye başlamıştım, tavsiye aldığım kişiler sen tutmaya devam et dediler, bu sebeple bekledim. en sevdiğim kitim bu oldu. hala tadı damağımdadır. bu sene tekrar yapacağım. güzel bir köpüğe sahip keyiflik bir siyah bira çıktı ortaya.

    dördüncü sipariş;
    11 mart 2022 tarihinde kedikoyden;
    165 liraya bavaria buğday şerbetçi otlu malt özü (şuan 230),
    14 liraya kişniş tohumu 25 gr (şuan 20),
    18 liraya 28 gr limon kabuğu (şuan 20),
    60 liraya 750 gr malt özü (şuan 100),
    25 liraya şerbetçiotu torbası (şuan 29),
    34 liraya 200 adet taç kapak (şuan 68) aldım
    toplam : mart 2022 - 316 lira / aralık 2022 - 467 lira.

    üçüncü kit
    butik pilsner biramı içen bir arkadaş, başka birinin birasını da tatmış ve beğendiğini iletti bu sebeple denemek için yaptım. kedikoyden aldığımda buğday birası olan bavaria kiti.

    bu kiti yaparken dry hop ile fermantasyonun tamamlanmasına 3-5 gün kala kişniş tohumlarını ve limon kabuğunu ekledim. kişniş fazla kaçmış. bira buram buram kişniş kokuyor. bence kişnişi azaltın. 15 gün kovada. 10 gün sarkıttım kişniş ve limonu 5 gün kaldı içinde. 15 gün şişede. gazı ve lezzeti güzel. biraz acı ama sürekli bardaktan kişniş kokusu gelmesi beni rahatsız etti. gerçi eşim de kokuyu sevdi. zevk meselesi.

    beşinci sipariş;
    3 nisan 2022 tarihinde kedikoyden;
    160 liraya prag pilsner şerbetçi otlu malt özü (şuan 220) aldım
    toplam : nisan 2022 - 160 lira / aralık 2022 - 220 lira.

    altıncı sipariş;
    bu sipariş sadece azalan temizleyicileri yenilemek ve dolumu kolaylaştırmak için gerekli olan hortumu almak içindi.
    4 nisan 2022 tarihinde butik biradan;
    45 liraya aktarma hortumu (şuan 65),
    30 liraya 50ml starsan arındırıcı (şuan 40),
    23 liraya şerbetçi otu torbası (şuan 30),
    toplam : nisan 2022 - 98 lira / aralık 2022 - 135 lira.

    dördüncü kit
    kedikoy prag - pilsener kit. butik birapilsner kitindan bence daha iyi. yarım kilo toz şeker ve 750 gr sarı malt özü ile kurdum. 10 gün kovada 15 gün şişede beklettim. gerçekten en lezzetli sarı biram bu oldu. maaliyeti arttırmak gözünüzü korkutmazsa şeker yerine malt özü ile yapmaya çabalayın.

    yedinci sipariş;
    20 nisan 2022 tarihinde butik biradan;
    133 liraya yaz aşkı lager (şuan 170) aldım
    23 liraya yaz aşkı lager (şuan 30) aldım
    toplam : nisan 2022 - 153 lira / aralık 2022 - 200 lira.

    beşinci kit
    butik bira yaz aşkı lager. bu 10 gün kovada 7 gün şişede kaldı ve şimdiye kadar ki en çok gazlanan kitim oldu. gerçekten yaz aşkıymış, içimi çok ferah ve bol gazlı. bu ürün de tatmin etti. sarı birada hala favorim kedikoy prag. bu kit 23 yerine 20 litre ile kuruluyor, bunu da 19 litre olarak kurdum.

    sekizinci sipariş;
    16 mayıs 2022 tarihinde kedikoyden;
    190 liraya termal soğutma çantası (şuan 330),
    180 liraya seattle kahveli stout şerbetçi otlu malt özü (şuan 230) aldım
    toplam : mayıs 2022 - 370 lira / aralık 2022 - 560 lira.

    altıncı kit
    kedikoy kahveli stout. bu kit aromasında kahve var ayrıca yanında, dry hop ile dahil etmek için kahve de gönderiyorlar. bu kiti yaparken havalar ısınmaya başladı, termal çanta yardımıyla dereceyi uygun tutarak yapmaya çalıştım. kahve kokusu ile içmek keyifli ama bock kadar da lezzetli olmadı bana göre. kovada 18 gün tuttum diye hatırlıyorum, şişede 2 aydan fazla tuttum, yazın bol bol stout tükettim.

    dokuzuncu sipariş;
    haziran 2022 tarihinde hepsiburadadan;
    100 liraya fermante alkol ölçüm seti (şuan 160) aldım
    toplam : haziran 2022 - 100 lira / aralık 2022 - 160 lira.

    onuncu sipariş;
    haziran 2022 tarihinde ege malttan;
    250 liraya hangover royal pilsner + voss kveik maya*2 (şuan 254) aldım
    toplam : haziran 2022 - 500 lira / aralık 2022 - 508 lira.

    yedinci kit
    ege malt hangover royal pilsner + voss kveik maya, bu maya yurt dışından bu firma tarafından getirildi ve sadece kit aldığınızda veriyorlar. bu mayanın özelliği yazın yüksek sıcaklıkta çalışıyor olması. 25-40 derece arasında çalıştığı için izmirde yazın güzel bir bira yapmamı sağladı. 7 gün dolmadan kovada işlemi bitti diye hatırlıyorum. şişede de yine 7 güne kalmadan gazlandı, bir tık maya sebebiyle ekşimsi diyebilirim ama yine de yazın bira ihtiyacını karşıladı. alternatif olarak siyah biram olduğu için bu birayla yazı tamamladık.

    sekinci ve dokuzuncu kit
    bu kitleri bir tanıdığım aldı, biri butik wheat diğeri de dublin stout butik wheat 15 günde kovada oldu ve şişelendi, dünya kupasına yetiştiği için sevindim. yılbaşına kadar bitirmemeye çalışıyorum, başka stok yok. dublin stout da şuan kovada bu hafta sonu şişelenecek hevesle bekliyorum, denedikten sonra editlerim.

    firmalar;
    butik bira (izmir - güzelbahçe)
    kediköy (istanbul - kadıköy)
    bira burada (istanbul - başakşehir)
    bira market (izmir - bayraklı)
    zestfulbrew (izmir - bornova)
    mayaland (izmir - karşıyaka)
    haz kat türkiye (ankara)
    vino market (izmir - bornova)
    taze mayse (istanbul - sancaktepe)
  • konu komşu yapıp ucuza verse hiç düşünmeden alırdım. çünkü bir kez deneme şansım oldu. ama gelgelelim yapması ve beklemesi çok emek istiyor. bir ara gaza gelir gibi oldum şişeleri çamaşır suyuyla dezenfekte aşamasını görünce yine saldım. vallahi işkence gibi.

    bir akrabam içine maden suyu da katayım ne olacak ki demiş ve bir partiye koymuş. eve döndüğünde mermi gibi patlamış şişelerle karşılaşmıştı. her ihtimale karşı mutfakta bu işler riskli ve yapılmamalı.
hesabın var mı? giriş yap