• zorluğunda bir azalma olmadığı gibi tam tersine insanoğlu'nun mallığı yüzünden her yıl daha da fazla can alan dağ.

    evet basıyorsun parayı, tırmanıyorsun kamp 4'e kadar ama ondan sonra oradan son zirve tırmanışını yapmak için kantin sırası gibi sıraya giriyorsun. sonra ne oluyor? o sırada saatlerce beklemekten vücudun iflas ediyor. ya zirveye çıkamadan ölüyorsun, ya da çıktıktan sonra inemeyip ölüyorsun. ölüm nedeni dağın zorluğu değil. ölüm nedeni aşırı soğuk oksijensiz bir ortamda önündeki yüzlerce insanı beklemek.

    videolarını izleyin bakın, insanlar resmen ölüm kuyruğunda sıra bekliyorlar ve sağları solları ceset dolu. bu kollektik mallık değil de nedir?
  • yukarıdaki yazarında ifade ettiği gibi dünyanın en yüksek ve cesetlerin en iyi korunduğu mezarlığıdır, dünyanın tepesidir.

    everest'e çıkan ilk insanlar edmund hillary ve tenzing norgay'dir. 29 mayıs 1953'de zirveye çıkmışlardır, ilk zirve denemesi 1924 yılında birleşik krallık tarafından görevlendirilen andrew irvine ve georghe mallory tarafından yapılmıştır fakat zirve sırasında hayatlarını kaybetmişlerdir.

    everest'e çıkan ilk türk kar leoparı ünvanlı nasuh mahruki'dir nasuh mahruki 17 mayıs 1995 tarihinde everest'in zirvesine çıkmıştır. o anların videosu *

    everest'e her yıl çıkma denemeleri sırasında bir sürü insan ölüyor, everest'in death zone olarak anlandırılan bölgesinde oksijen deniz seviyesine göre %65 düşüyor ve inanılmaz yakıcı keskin bir soğuk oluşuyor, hareket etmeniz ve nefes almanız oldukça zorlaşıyor bu da en ufak bir hatada hayatınızı kaybetmeniz anlamına geliyor, death zone olarak isimlendirilen bölgede başınıza bir şey gelirse, yardıma ihtiyacınız olursa hiç kimse size yardım etmeye cesaret etmez büyük ihtimalle siz son anlarınızı yaşarken yanınızdan çaresizce geçip giderler, çünkü eğer size yardım etmeye çalışırlarsa muhtemelen kendileride ölürler, dramatik örnekleride vardır. *

    everest her yıl dünyanın en dramatik, en büyülü, en mutluluk verici olaylarına tanık olmaya devam ediyor.
  • bana girsin bari.
    ayrıca; (bkz: everest)

    bunca senelik sözlükte başlığı açılmamış olabilir mi amk?
  • yaşanan ölümlü kazaların birçoğu, kar hırsıyla, kamplara kapasitesinden fazla dağcıyı kabul etmeleridir. kurbanlar genelde, yoğunluk yüzünden sonda kalan dağcılar oluyor.
  • aynı zamanda dünyanın yüksek mezarlığıdır. burada hayatını kaybeden dağcılar, imkansızlıklar yüzünden, olduğu yerde bırakılır. buraya çıkan dağcılar arasındaki yazılı olmayan bir anlaşmadır. çünkü bir cesedi indirmek için daha fazla dağcının hayatını tehlikeye atmak istemiyorlar.
  • dünyanın en yüksek zirvesi.
  • dagcilarin turmanis esnasinda checkpoint olarak olu dagcilari kullandigini ogrendigim dag.

    mesela green boots diye bir checkpoint var ve yesil civili dagci ayakkabisiyla orda donmus bir sekilde yatan birinin yanindan geciyorsunuz.

    tirmanisin zor olmasinin baska bir sebebi de bi psikolojik baskiymis.
  • nice dağcının ölümüne sebep olan dünyanın en yüksek dağıdır.
  • 8848 metrelik zirvesine bu güne kadar 17 türk dağcı 19 kez ulaşmıştır.

    1-ali nasuh mahruki (1995-kuzey rotası)
    2-tunç fındık (2001-güney rotası)
    3-eylem elif maviş (2006-kuzey rotası)
    4-soner büyükatalay (2006-kuzey rotası)
    5-haldun ülkenli (2006-kuzey rotası)
    6-serkan girgin (2006-kuzey rotası)
    7-serhan poçan (2006-kuzey rotası)
    8-bora maviş (2006-kuzey rotası)
    9-burçak özoğlu poçan (2006-kuzey rotası)
    10-meltem çolak özmine (2006-kuzey rotası)
    11-mustafa civan (2006-kuzey rotası)
    12-suna yılmaz (2006-kuzey rotası)
    13-mustafa kalaycı (2007-kuzey rotası)
    14-tunç fındık (2007-kuzey rotası)
    15-fırat eren (2007-güney rotası)
    16-ali nasuh mahruki (2010-güney rotası)
    17-yılmaz sevgül (2010-güney rotası)
    18-gülnur tumbat (2018-güney rotası)
    19-hakan bulgurlu (2019-kuzey rotası)

    ali nasuh mahruki ve tunç fındık, her iki rotadan da zirveye tırmanmıştır.
  • everest dağı'na adını veren sir george everest, yerliler için fazla zor olduğu gerekçesiyle, adının dağa verilmesine karşı çıkmıştı.
hesabın var mı? giriş yap