• gercekten de o zaman renk:

    https://www.ft.com/…f35-dee9-4991-a7bd-51be9097a100

    anahtar cumleler:

    "the divergence between the flying stock market and the dying economy is so extreme it is leaving many analysts scrambling for explanations."

    ...

    "citigroup estimates that the biggest central banks will buy $5tn of bonds this year, led by the us federal reserve, which is more than twice the size of the stimulus seen at the peak of the 2008-09 financial crisis. the fed has even charged into areas once thought untouchable for central banks, announcing plans to support corporate debt graded “junk” by credit rating agencies."

    ...

    "one notable exception, however, was after the crash of 1929 and the great depression. the us stock market rallied over 44 per cent from the november 1929 low through to march 1930 before sliding another 80 per cent, and did not reclaim its 1929 highs until september 1954."
  • hedge fonu yöneticisi ray dalio'nun bu hafta duyurduğu a template for understanding bıg debt crıses adlı yeni kitabında dünyanın yüzyüze olduğu yeni borç krizini anlatmış. kitapta dünyanın yaşadığı hemen hemen her kriz analiz edilmiş. ağırlıklı olarak 2008 krizini rakamlarla ortaya koymuş. zerohedge 10 başlıkla kitabı özetlemiş.

    aşırı ve yetersiz borç arasındaki dengeleme doğru yapılmadığı sürece dünya 15 yılda bir krize gideceği açık olduğu ifade edilmiş.

    çözüm olarak ekonominin krizde olmadığı dönemlerde politika yapıcıların deflasyonist güçlerin enflasyonist güçlerle dengelenmesi. aslında fed ecb boj gibi küresel ekonomiye yön verenler şu an bunu yapıyor. ama dalio bunu kriz patladığı zaman değil yani 2008'de değil de ekonominin normal işlediği ve borçların bu kadar şişmediği ortamda yapılmasını önermiş.

    dalio göre ayrıca çıkacak borç krizlerinde likiditeyi artırmak ve garantiler vermek(bailout) gibi ani tepkiler vermek durumu daha da
    kötüleştiriyor.

    ayrıca dalio'ya göre 2 yıl içine yeni bir borç kaynaklı global kriz yaşayacağımızı, fed'in borçları ödeyebilmek için tekrar piyasaya dolar pompalayacağı ve doların değerini düşüreceğini iddia ediyor.

    amerikan şirketlerinin borçluğunu hatırlatan şu grafiği de bırakalım şuraya.

    bu arada kitabı ücretsiz olarak indirebilirsiniz. geçmiş krizler ve güncel krizler hakkında detaylı grafikler var. özellikle italya'nın mevcut durumu hakkında kitaptaki veriler güzel bir kaynak.
  • dalio'nun kitabından sonra eski fed başkanı yellen'in makalesi tuz biber olmuş. yellen "boom" olarak adlandırmış. ve fed'in olası krize dair güvence vermesini önermiş. bu tavsiyenin eski fed başkanından gelmesi ise oldukça enteresan. zira bono piyasası 2018 yılında bu hale gelmedi.
  • david stockman'ın yayını temel alınarak güzel bir yazı olmuş. daha önce faang özelinde bundan bahsetmişlerdi. yazı özetle yatırımcı için "en iyi yatırım" seçenekleri tükenmesi, balonun patlamasının sinyali olarak anlatılmış. ama temelde basılan bu kadar paranın geri dönüşünün tahmin edildiği gibi yavaş yavaş değil bir balon gibi patlamasıyla sonuçlanacak olması. amerikalı'ların %52'si hisse senedi sahibi. bu hacim sadece amerikalıları değil tüm dünyadaki emeklilik fonlarının amerikan borsalarına akmasına sebep oluyor. türkiye'de bile %25'i nasdaq olan fonlar var.

    işin garibi bir anda bu balona en büyük katalizör adayı türk lirası olması. 3 büyük avrupa bankasının türk bankaları hissesi sahibi olması, 2008 krizinin zararlarını halı altına süpüren avupa'yı vurması düşünülüyor. zaten bu 3 bankaya short açan ünlü traderları okuduk. avrupa'dan tüm dünyaya yayılması ise çok kolay. dünya 2008'den olduğundan daha çok birbirine bağlı. avrupa'daki 1 bankanın batması domino etkisi yaratarak tüm emeklilik fonlarında büyük değişiklik yaratacaktır. zaten sıra en alttaki bireysel yatırımlara geldiğinde çılgınlık tavan yapar. dotcom krizi bunun çok güzel örneğidir. bu sefer 2008 bailout'u gibi dünya ekonomisini kurtaramayabiliriz.
  • bir sonraki faz olan fed'in şirket hisselerini alma ve helikopter parasına geçmiş olduk. piyasaların 1929'dan beri gördüğü günlük %11'lik rekor artışla gördük ki 2008'den beri hiç bir sikim değişmemiş. tıpkı 2007'de olduğu gibi (emlak piyasası batmaya devam ettikçe cdo satan bankalar) aç gözlü bankalar son koltuk kalana kadar dans etmeye devam edecek. o zaman renk.
  • önümüzdeki 6 ay-1 sene içinde herkes tarafından bilinecek ve konuşulacak balon. 2008 krizinden ve büyük buhran'dan bile daha kötü olabileceğini yazan analistler var. okurken the big short filminin başındaymış gibi hissettim sjddhjsdhdjs.

    https://www.zerohedge.com/…res-what-comes-next-2019

    https://mises.org/…ltdown-another-one-around-corner
  • 2016'da başlayan küresel hisse senedi rallisinin tüm varlıklara sirayet etmesiyle oluşan balon. amerikan varlıkları başı çekse de bu dolaylı yoldan tüm dünya büyümesine ve varlıklarına etki ediyor. ama başı amerikan borsaları çekiyor. en son trump juncker zirvesinden sonra düzeltme yapmadan yeni zirve yapan nasdaq da üstüne tuz biber oldu. durumu şu twit güzel özetliyor. ne zaman patlayacak hep beraber izleyeceğiz. sorun her şey şişiyorsa para nereye gidecek?
  • resesyon kelimesinin geçme sıklığına göre hazırlanmış bir grafik var söyle. bunu tabii sosyal medyada geçme sıklığı olarak değil ekonomistlerin ya da ekonomiyle ilgili yetkili kurumların açıklamalarındaki metinlerden topluyorlar. nasıl bir anda yükseldiği grafikte açıkça görülüyor o yüzden boşuna r word demiyorlar zira bu kelimenin dile getirilmesi bile resesyonun nasıl bulaşıcı bir olgu olduğunun en güzel göstergesi.
  • her şey şişince paranın nereye gittiğini görmüş olduk böylece. bitcoin sınıfta kaldı, abd devlet tahvilleri rules.

    "boston fed başkanı eric rosengren, koronavirüs salgınını ekonomide yol açacağı bir kötüleşmenin fed'in ekonomiyi canlandırmak için daha büyük miktarda varlık alımı başlatmaya zorlaması halinde fed'e daha fazla çeşit menkul kıymet ve varlık alma izni verilmesi gerektiğini savundu."

    bailout'un bir sonraki seviyesi, bence fed fonların margincall'larını ödesin, zarardaki pozisyonları karşılasın.

    tüm bunlar olurken;

    "it's a good thing there's no corporate credit bubble"
  • ray dalio amca yine döktürmüş maşallah. paradigma kaymasının yakın olduğunu 1929'dan bu yana yaşadığımız değişimleri de tek tek ele alarak açıklamış. 1920'lerde başlayan from boom to bursting bubble tabiri de bugüne güzel bir projeksiyon.

    https://www.linkedin.com/…aradigm-shifts-ray-dalio/
hesabın var mı? giriş yap