• evlenmek için istenen belgelerden birisi. nüfus idarelerince aile kütük kayıtlarına dayanılarak düzenlenen ve kişinin tam künyesi ile nüfus açısından evlenmesine engel bir halinin bulunup bulunmadığını gösteren nüfus kayıt örneği de kabul edilebiliyormuş.

    (bkz: vukuatli nufus cuzdan sureti)
  • bu değil de aslında çocuk yapma ehliyet belgesi'ne ihtiyaç var bence.
  • anladığım kadarıyla evlenecek insanların beyanlarının doğru kabul edildiği beyanname şeklinde doldurulan formaliteden bir form.

    bu form aksi ispat edilene kadar doğru kabul edilecekmiş. eeee ne oldu şimdi? bir form daha doldurmak dışında ne değişti?
    evlilik kurumu için hiçbir şey ama devlet için hukuken bir şeyler değişti sanki. kimin aklına geldiyse tebrik ediyorum gerçekten? artık kadın cinayetlerinden, aile içi çocuk ihmal ve istismarından dolayı devleti suçlayamayacağız, sorumlu kesinlikle yalan beyanda bulunan anne ve/veya babalar oldu gibi bir algıya bir pencere açmış oldular.

    şimdi bakınız ben tutup da evlilik öncesi evlilik uzmanlarının, psikologların veya benzeri ilgili bir heyetin görüşünün alınması hususunu destekleyemem. hele ki ülkemiz koşullarında bunu asla ve asla destekleyemem. öncelikle ilgili heyetin hayvani iş yükü nedeniyle tüm başvuruları safsaklayacağını heyeti oluşturan bireylerin başvuruyu yapan birçok aileden dahi daha ataerkil bir aile yapısını içselleştirmiş olabileceğini öngörebilmek için dahi olmaya gerek yok. zaten evlenmeye niyetlenen çiftlerin kerameti kendinden menkul bir heyetin görüşleri ile "bizim evlenmeye ruhsatımız yokmuş daalalım gitsin o zaman" demeyecekleri kesin ve evlilik dışı birlikteliklerin artacağı öngörülebilir. zaten azımsanamayacak büyüklükte bir kesim resmi evliliği sikine takmıyor ki.

    sorunun kökeni eğitim sistemidir arkadaşım; ilkokuldan itibaren her derste kız erkek eşitliği vurgulanacak, ataerkil aile yapısı sosyolojik bir tespitmiş gibi bir iki satırla geçiştirilmeyecek, ataerkil aile yapısı yerin dibine sokulacak, lanetlenecek, çağın çok gerisinde bir yapı olduğu tekrar tekrar vurgulanacak. okullar sınıflar kız-erkek diye ayrılmayacak mümkünse tüm ödevleri kız ve erkek çocukların birlikte yapmaları sağlanacak. erkekler ve kızlar şeklinde gruplaşmalara izin verilmeyecek. bunlar yapılacak ki çocuklarda karşı cinsten bireylerin kendileri gibi olduklarını algılayabilsinler. empati kurabilsinler. hiç tanımadığınız birisi hakkında nasıl empati kurabilirsiniz ki.

    evlilik ruhsatı falan bunlar hiçbir işe yaramayacak ölü projeler, boş işlerdir. bunun yerine eşine veya çocuklarına şiddet uygulayan birisinin hasta olduğu hususunda resmi kurumlar arasında kati bir mutabakat sağlanmalıdır. en küçük şikayetlerde dahi cezai yaptırımın yanı sıra şiddet uygulayan taraf rehabilitasyon amacı ile yatılı ruh sağlığı kurumlarında tedavi altına alınmalı ve kesin rehabilite olduğundan emin olunana kadar salınmamalıdır. rehabilite olmuyorsa eşine ve çocuklarına ulaşması imkansızlaştırılmalıdır. bakın bu cezaevine atmaktan daha iyi bir çözümdür. bizim eğitimsiz insanlarımız cezaevine girip çıkmayı bir rütbe bir prestij gibi algılamaktadır. cezaevlerinde (personelin büyük çoğunluğu dahil) eşine şiddet uyguladığı için baskı kurabilecek bir kafa yapısı bulunmamaktadır. hatta eşi izinsiz dışarı çıktığı için dövmüş iyi yapmış namus meselesi sonuçta gibi insanlık dışı davranışlarını pekiştirecek birçok uyaran ile karşılanacağını iddia ediyorum. yani tek başına cezai yaptırım çözüm değil. tutup bütün hayvan oğlu hayvanları da öldüremeyeceğimize göre net olarak rehabilitasyon ve eğitime ağırlık vermeliyiz.

    bir diğer sorunda o kadar yatılı ruh sağlığı kurumunu nereden bulacağız problemidir. bana göre her yere avm yapmaktansa her yere cezaevi yapmaktansa her yere ruh sağlığı kurumları açılmalıdır. haa illa avm yapacağız diyorsanız zamanla bu kurumlara gelen/getirilen sayısı da başarılı bir toplumsal rehabilitasyon sürecinin getirisi olarak azalacağından bu kurumları avm'ye dönüştürülebilecek gibi planlayın olsun bitsin. en azından para kazanırken iyi birşeylere vesile olmuş olursunuz, fena mı?
  • hükümete göre sevişilebilirlik belgesidir.
  • motorlu taşıt sürücü belgesinin hikaye olduğu belge. devlet işini biliyor. millet deli gibi partner bulup evlendiği için bu belgeyi de para ile (minimum 18 tl) vatandaşa gömecekler. böyle tavuğa böyle horoz.

    - arkadaslar sinav sorularini alalim.
  • 18 yaş altına verilmeyecekse bir derece desteklenir gibi duruyor. öyle bile olsa, engeller mi, engellemez tabi. çocuk gelinlerin önüne böyle geçilmez. biraz sorunun olduğu tarafa el atmak gerekiyor bazen. ehliyetle ruhsatla çözüm gelmez.
  • imam nikahını da kapsıyorsa sıkıntı olmaz.
  • (bkz: marriage license)

    abd'de de vardır, hiç eksik kalır mıyız, hemmen biz de yapak ki başımız göğe ersin.

    edit: ha bir de devlete bir gelir kapısı daha açılmıştır. bu ehliyeti almak için herkes 50 lira verse, gerisini siz hesap edin. zehir zıkkım olsun.
  • gelin ve damat sürmeye yarar.
hesabın var mı? giriş yap