• bir göçmen olmayan abd vizesi türü. j1 ve j2 vizelerini kapsar. aşağıdaki programlardan herhangi birine katılacak kişilerin j1 vizesi, bu kişilerin eşleri ve çocuklarının j2 vizesine başvurmaları gerekir.

    au pair and educare
    camp counselor
    government visitor
    intern
    international visitor (dept. of state use)
    physician
    professor and research scholar
    short-term scholar
    specialist
    student, college/university
    student, secondary
    summer work travel
    teacher
    trainee
  • yeni aldığım vizedir.
    prosedürü çok ama genellikle olumlu yanıt alınan bir vize türüdür.
    her türlü sorunuz için yeşillendirebilirsiniz.
    kısaca anlatmak gerekirse, bol ayrıntılı ds-160 formu doldurulduktan sonra randevu alınır ve sevis ücreti ödenir. ardından gerekli belgelerle randevuya gidilir en önemlilerinden biri ds-2019 formu, size karşı taraftan kargoyla gönderilir* ardından randevuya gidersiniz, elektronik hiçbir eşya sokamazsınız, kulaklık dahil, ancak yalnız gidiyorsanız konsolosluğun karşı tarafındaki cafe'lere cüzi bir ücret karşılığı emanet bırakabilirsiniz - fotoğrafçının yanında asma bir katı daha olan küçük cafe'ye bıraktım ben sıkıntı olmadı.
    sonra içeri girerken üstünüz aranır, ve kapıdan girip üst kata çıkarsınız, belgelerinizi gösterdiğinizde size bir sıra numarası verilir, ve sıranın size gelmesini beklemek üzere salona geçersiniz, ve ışık yanar, çağrılırsınız, belgeleriniz kontrol edilir; küçük bir not, ben ds-160 formunda tc kimlik numaramı bir rakam fazla girmiş ve bunu fark etmiştim, orada belirttiğimde hemen düzelttiler yani rahat olun ;)
    ardından yeniden sıra beklersiniz ve parmak iziniz alınır, üçüncü ve son kez beklemeye geçersiniz sıra size gelene kadar reddedilen insanları görür ve gerim gerim gerilirsiniz, alabilenler için mutlu olursunuz ve sonunda sıra size gelir, ingilizce biliyor musunuz derler ve "a little bit" dahi deseniz ingilizce mülakat başlar. bana çok az soru sordular, nereye gidiyorsun, neden gidiyorsun, masrafları kim karşılayacak ve baban ne iş yapıyor, ama bir arkadaşıma gpa'i, hangi alanda çalışacağı, konuya nasıl karar verdiği gibi soruları da yöneltmişler. sonuçta ikimiz de aldık.
    tavsiyem şu ki hesabınızda mümkün olduğu kadar çok para olsun, ve kendinizden emin olun.
    işte bu kadar, vizem 2 gün sonra ptt'ye geldi ve gidip aldım.
    vize almaya çalışan herkese kolaylıklar.
  • ne amacla alirsaniz alin, iki yil kuralsiz halini alin alabilirseniz. sonra planlariniz geri donmek degil de, kalmak ustune olursa 2 year rule her planinizi bozar. hatta iyisimi bu vizeyi hic almayin, zaten sanirim trump bu vizeyi tamamen tedavulden kaldiracak. tek tavsiyem hangi vizeyi alirsaniz alin, vize bitimine muteakip baglayici ve/veya kisitlayici kanunlar kurallar koymayin kendi kendinize.

    (bkz: edit)
    bu entryi ilk yazdigimda iki yıl kuralsız halini alin alabilirseniz diye bir salik vermişim bol gotten atarak ancak bu hatamı düzeltmek isterim, bu tercih bireye bırakılan bir tercih degil. benim bildigim kadarıyla sadece yaz donemini kapsayan 4 aylık vizelerde bu kural yok, ancak sure 1 yıl yada 18 ay falan ise j-1 validation, bu kuralı zbam! diye çakıyorlar visa stamp'inin icine. sonra sen tam düzenini ve hayatini oturtuyorsun, diyorlar ki, hadi kardes ufaktan topla tasi-taragi don geri, iki yılda gelme buralara, çok zalimce beee. almayın su vizeyi, baska tur vizeler kovalayin. l1 alin ya da e2 alin bunlar çok daha supersonik, ama tuzlu.

    bol sans dostlar.
  • yakın zamanda (eşimle beraber) aldığımız vize türü (doktora sırası araştırma, tübitak 2214/a uyarınca gidiyoruz). adımlar yukarıda güzelce açıklanmış, büyükelçilik sitesinde de bulunmakta (https://tr.usembassy.gov/…tr/nonimmigrant-visas-tr/).

    süreçte 2 adet sorun/eksiklik yaşandı, bunları belirtelim dikkat edilsin.

    bizim vize için özel bir durum vardı, değişim için gideceğimiz kurum abd sağlık bakanlığına bağlı olduğu için (national institutes of health) vize ücreti ve sevis ücretinden muaftık. bu durumda online ds-160 doldurduktan sonra standart vize randevusu alma sayfasından işlem yapamıyorsunuz, çünkü o sayfalarda ödeme yapmanız gerekiyor. böyle bir özel duruma sahip olanlar için yukarıda verdiğim linkte şöyle bir açıklama var

    --- spoiler ---

    fulbright bursları ve abd sponsorluğundaki diğer burslardan faydalanan başvuru sahipleri vize başvuru ücreti ödemekten muaf oldukları için randevu sistemi üzerinden randevu almaları mümkün olmamaktadır
    --- spoiler ---

    bu durumda ds-160 doldurduktan sonra ankara için http://ankaraniv.net/contactus.aspx , istanbul için ise http://istanbulniv.net/contactus.aspx adresinden "ı am a j1-student/scholar traveling for a u.s. funded program (i.e. fulbright)." üzerinden başvuru yapmanız öneriliyor.

    !! dikkat 1 : biz burada bir sorunla karşılaştık, çünkü oradan yaptığımız istek ellerine hiç ulaşmamış. faks çektikten sonra durum anlaşıldı ve e-posta ile randevu alabildik. bu yüzden, faks ya da e-posta (ankara: ankaraniv@state.gov ) ile ulaşmanız şiddetle tavsiye edilir.

    görüşme için istenen belgeler şunlardı

    --- spoiler ---
    vizeniz onaylandiginda pasaportunuz size ups kargo ile ulastirilacaktir. bu nedenle lutfen ekteki ups adres formunu doldurup bir ciktisini alip doldurunuz. bu formu evraklarinizin arasina eklemeyi unutmayiniz.

    vize gorusmesi icin gereken zorunlu belgeler sunlardir:

    • pasaport
    • ds-160 vize basvuru formunun onay sayfalari (confirmation page)
    • 1’er adet fotograf (kriterler icin lutfen asagidaki linki inceleyiniz: https://travel.state.gov/…as/en/general/photos.html
    • ds-2019 formlari
    • halen üniversite öğrenci olan ya da yeni mezun olmuş başvuru sahipleri akademik durumlarını ve not ortalamasını gösteren not dökümü – transcript.
    --- spoiler ---

    biz yine de ek belgeler aldık yanımıza (davet mektubu, kazandığımız bursun kabul ve ödeme miktarını gösteren belge, son 3 ay hesap dökümleri, iş yerinden görevlendirme, otel uçak rezervasyonları, vb.) bunlardan sadece burs kabulu yani orada geçimimizi sağlayabileceğimiz kanıtlayan belgeyi istediler mülakat sırasında. zaten uçak biletinizi falan önden almayın yazıyor sitelerinde. ne varsa alın siz yine de yanınıza, ne soracakları belli olmaz (mesela ben çalışanım, bana görevlendirmeni göster diyebilirler diye düşünmüştüm)

    mülakat standart sorularla geçti. nereye gidiyorsunuz, ne yapacaksınız, geçim kaynağınız ne olacak (burada ek belgeyi gösterdik), burada ne yapıyorsunuz, dönünce doktorayı ne zaman bitireceksiniz, çocuğunuz var mı. bunlar dışında soru yoktu sanırım. abla "your visa is approved" dedi bir broşür verdi ve bizi yolladı. ama ama !

    !! dikkat 2: abla sadece pasaportu aldı geri kalan her şeyi bize geri verdi. ds-2019 formunuzda onaylanması gereken bir yer var, orası boştu. mekandaki görevlilere söyledik ve gidip imzalatıp bize verdiler. o onay olmazsa abd customs and border controlden tıpış tıpış geri dönmemiz işten bile değildi. o sırada fark etmiş olmamız büyük şans. zaten ups formunu da bize geri vermiş, nereye yollayacaksa pasaportu. görevliler onu alıp dosyamıza ekledi sonradan. demem o ki, memur hatası her yerde memur hatası, "your visa is approved" u duyup çığlıklarla sevinmeden önce belgelerinizi kontrol edip emin olmadığınız her şeyi sorun. mekandaki görevliler çok kibar ve yardımcı (ankara).

    velhasıl, aldık vizemizi, web sitelerinde bulamadığınız bir şey olursa yeşillendirebilirsiniz. darısı tüm isteyenlerin başına.
  • ds-160 formu hatasız doldurulduktan sonra konsolosluktan vize görüşmesi için randevu alınır 160$ ücreti olduğunu hatırlıyorum. ücretin yüksek olması mütakabiliyet nedeniyle oluyor; tr'de, abd vatandaşlarından 160$ ücret alıyor.
    (bkz: mütekabiliyet)

    a.belgeler (work and travel) için:

    ds2019 belgesi
    1.2 adet 5x5 biyometrik fotoğraf (ds-160'daki fotoğrafı uygun bulmazlarsa sizden bu fotoğrafı alacaklar)
    2.kapalı zarfta mühürlü ingilizce transkript (en erken 10, en geç 2 gün önce alınması tavsiye edilir.) (hem zarfın kapandığı noktada hem de transkript içinde mühür olacak)
    3.pasaport (daha önce üzerinde vize & ülke giriş çıkışı bulunan pasaportunuz varsa onu da götürebilirsiniz. destekleyici belge olarak işinize yarar, götürmesenizde olur.)
    4.sevıs ücretinin çıktısı
    5.sponsorunuzun bilgileri ve sağlık sigortası poliçesi
    6.işe yerleştirme sözleşmesi

    b.sorulacak sorular & görüşme

    tahminimce, ds-160'ı doldurunca görüşme gününe kadar vizenin verilip-verilmeyeceğine karar veriyorlar; gerisi görüşme yaptığınız konsolosa bırakılıyor.

    görüşme günü saatiniz geldiğinde sıraya alıyorlar en başta pasaport, randevunuz ve belgeleriniz kontrol ediliyor daha sonra içeriye girince belgelere daha detaylı bakıyorlar ve ardından sıra numarası veriliyor.

    en başta parmak izi vermeniz için sıra numaranız yanıyor; parmak izi veriyorsunuz ve anti-human trafficking okudunuz mu? sorusu sorulacak; okumasanız bile evet diyin burası önemli. okumadıysanız parmak izi verildikten sonra hemen bu belgeyi inceleyin kesin olarak soru geliyor.

    artık görüşme için sıranızı bekleyeceksiniz; ben 1.30 saat beklemiştim. sıranız geldiğinde konsoloslun yanına görüşmeye gidiyorsunuz. yanına dediğime bakmayın; arada kurşun geçirmez cam var banka gişesi gibi bir ortam var. mikrofonla konuşuluyor.

    1.hangi üniversitede okuyorsun, hangi bölüm ve kaçıncı sınıf?
    2.ortalaman nedir? ortalam düşükse neden düşük? hangi dönemdesin, hangi dersleri alıyorsun?
    3.nerede yaşıyorsun? bana why don't you live in ankara gibi soru gelmişti galiba ingilizceyi test etmek için böyle sorular gelebiliyor :)
    4.abd'ye neden gitmek istiyorsun, nereye gideceksiniz, nerede kalacaksın?
    5.hangi işi yapacaksın? neden bu işi yapmayı seçtin? işindeki görevlerin nedir?
    6.anti-human trafficking phampletini okudun mu? neyden bahsediyor? haklarını söyleyebilir misin?

    görüşme sonrası onay gelecekse have a good summer, your visa is approved diyor. pasaportunu geri verirse ise red yedin veya isim soruşturmasına takıldın demek. soruşturmaya kalırsan sanırım sarı bir kağıt veriyordu.

    soruşturma süresi 2-6 hafta arası değişebiliyor, onay gelirse belgelerini kargoya verip konsolosluğa gönderiyorsun.

    red yeme nedeniniz ingilizce ise tekrar görüşmeye girmenizi tavsiye ederim. 2 hatta 3. görüşmede alanlar var.

    onay geldiyse, muhtemelen aynı gün ptt kargoya verilecek, seçtiğin şubeye gönderilecektir.

    sorusu olanlar mesaj yoluyla ulaşabilir.
  • 1 kasım'da amerika'ya giriş yapmış olduğum vize. eşim de j2 alarak benimle birlikte geldi.
  • j-1, yesil kart alma surecinde 2 yil ulkeye geri donme mecburiyetinin olup olmadigi mutlaka 'hayir' olarak isaretlenmesi istenen bir vize turu. olsa da olabilir ama durumu epey zorlastirir, uzatir hatta kimi sartlarda adeta imkansizlastirabilir.

    eger okudugunuz, calistiginiz universite bir baska universitede calismaya, okumaya gonderiyorsa genellikle masraflarinizi karsiladigindan geri donup en az 2 yil geri odeme karsiliginda bunu yapiyor.

    undergraduate ogrencilere hitap eden, kendi imkanlariyla gidebilen, kisa sureli programlar icin verilen j-1'lar icin bu pek gecerli degil bildigim kadariyla. orn: work and travel.

    vize isleri karisik ama tabi: 'when in doubt, always consult your immigration attorney' sdfghhjk herkesin kendi ozel durumunu en iyi bilip aydinlaticak olan gocmen avukatidir, bulup danismak sart bu isleri. diger turklere sorup kendine uygulamaya calismak anlamsizdir, herkesin kendi ozel durumuna uygun sartlar olabilir cunku, onu iyi ogrenmek gerek, bi hataya dusmemek icin. vize islerinde yapilan bir hata/eksiklik kolay kolay affedilir bir sey degil maalesef. uzmanina danisin, periodttt!
  • research scholar sıfatıyla yeni aldığım vizedir. başvuracaklar için özetliyorum.

    - sponsor üniversite ile yazışmalardan ve bir çok prosedürden sonra ds2019 formu alınır. bu aşamada sizden davet mektubu, öğrenci belgesi, finansal bilgiler ve ingilizce yeterlilik belgeleri istenecektir.

    - ds160 formu online olarak olarak doldurulur. bu formda sosyal medya hesapları dahil sizinle ilgili bir çok bilgi istenecektir. kanıt belge gerektirmez. "abd'ye uyuşturucu ticareti yapmak için mi geliyorsunuz?" gibi saçma güvenlik soruları sorulacaktır.

    - online randevu sisteminden istanbul ya da ankara'dan randevu alınır. ankara daha erken tarihe randevu verir. ds160 formunun numarası ve ds2019 formundaki bazı bilgiler randevu alırken sorulacaktır.

    - konsolosluğa belgeler hariç hiç bir şey alınmaz. en yakın emanetçiye bırakmanız gerekir. ankara için, konsolosluğun giriş kapısının çaprazındaki büfe emanet alıyor.

    - başvuru için gerekli belgelerin hepsini tabii ki yanınızda götürün. ancak benden sadece ds2019 formu, sevis ücreti ödendi belgesi ve 5x5cm foto istendi. ve tabii ki pasaport.

    - konsoloslukta iki kez sıraya gireceksiniz (ilk kayıt ve parmak izi alımı). üçüncüde mülakat olacaktır. turistik vizelerde türkçe seçenek de oluyormuş ancak bu vize tipinde bana seçenek sunulmadı.

    - mülakat kişiden kişiye değişir. benimki 5-7 dk sürdü sanırım. sonucunda vizemin onaylandığı sözlü olarak söylendi. bunu takiben 2. iş gününde pasaportum önceden belirttiğim ptt şubesinde geldi.

    ödediğim ücretleri yazıyorum ama sponsor kuruluşla ilgili olanlar değişiklik gösterebilir.

    üniversiteye misafir öğrenci olarak kayıt olmak: 100 usd (gidince nakit olarak ödemem istendi)
    ds 2019 formu hazırlanması: 525 usd (acele olsun isterseniz 825 usd, ben acele istemedim bir günde hazırlandı)
    sevis ücreti: 220 usd
    randevu ücreti: 160 usd

    toplam: 1005 usd

    sorusu olan varsa mesaj atabilirsiniz.
  • yakın zamanda aldığım vize türüdür.

    pasaport, ds-2019 formu, ds-160 formunun belirtilen sayfası, sevıs ödemenizi gösteren belge ve bir adet fotoğraf kesinlikle yanınızda bulunması gereken belgeler. bunların yanında benden görüşme sırasında oradaki masraflarımı nasıl karşılayacağımı kanıtlayan bir mektup da göstermemi istediler.

    kurumdan kuruma değişiklik gösterebilir fakat benden ds-2019 formu oluşturulması süresince sağlık sigortası, proof of funding (bir şirketten sizi gideceğiniz dönem boyunca aylık belli bir tutarda destekleyeceklerine dair bir belge), ingilizcenizin yeterli olduğunu gösterecek bir yeterlilik belgesi talep edildi.

    görüşmede genel olarak ne amaçla, nereye, ne kadar süreyle gittiğiniz sorgulanıyor. özellikle oradaki masraflarımı nasıl karşılayacağım soruldu. ayrıca amerikaya geri dönüp dönmeyeceğiniz ve şu an türkiyede ne işle uğraştığınız da sorulan sorular arasında.

    görüşmede vize görevlisinin tutumu yardımcı olamaya yönelikti ve güler yüzlüydü.

    vize almaya çalışan herkese kolaylıklar dilerim. aklınıza takılan bir şey olursa yazabilirsiniz.
  • az önce abd konsolosluğunun yaptığı açıklamaya göre açılmayan vizedir. çok ama çok üzgünüm. girdiğim mülakatalr, harcadığım para ve emek ve daha da önemlisi kurduğum hayaller her biri suya düştü. o kadar emek sarf ettim uçak biletim bile hazırdı.

    online yürütebilecekleri bir süreci kolaya kaçıp direkt kestirip atarak bizi hayal kırıklığına uğrattınız. bir çok üniversiteli gencin şu an hayallerini yıktınız. kendi paramı biriktirip, çalışıp bu programa başvurdum ve devamında sürekli vize için umu verici açıklamalar yaptınız. çok ama çok üzgünüm giden zamanıma ve tüm emeklerime.

    açıklama:

    https://youtu.be/mlteyblld8i
hesabın var mı? giriş yap