87 entry daha
  • face id aynen touch id gibi çok dar kapsamlı birkaç senaryo için düşünülmüş bir güvenlik eklentisi. bu senaryolar: 1. "meraklılar izinsiz kurcalamasın" 2. "hırsızın biri telefonumu çalarsa verilerime erişemesin".

    hakkında okuduğum kadarıyla face id bu iki senaryoyu touch id'den daha mükemmel şekilde hallediyor. mesela denmiş ki "önceden parmak basmak gerekiyordu şimdi yüzüne tutunca telefon açılacak". face id'de telefonun açılması için ekrana bakmanız gerekiyor. bakmazsanız yüzünüzü doğru tanısa bile açılmıyor.

    touch id'de sokaktan çevirdiğiniz birinin parmak izinizle tutma oranı 1/50,000 gibi yüksek bir orandı. bunu daha önce eleştirmiştim (bkz: touch id/@ssg). face id'de bu ihtimal milyonda bir. çok daha makul bir güvenlik seviyesi.

    "işte beni kaçırırlar zorla parmak izimi okutamazlar ama yüzüme tutabilirler" diyen var. öyle bir dünya yok arkadaşım. onu yapan, parmağını da okutur, isterse koltuk altını da okutur. nitekim face id öyle senaryolar için değil. eğer öyle riskli bir yere gidiyorsanız da cebinizde telefonun düğmelerine basık tutarak "yüz tanıma, parmak izi okuma" gibi özellikleri kimseye çaktırmadan devre dışı bırakabiliyorsunuz. pin sormaya başlıyor. (eskiden devre dışı bırakma kısa yolu 5 kere power düğmesine basmaktı ama onu artık acil arama kısayolu yapmışlar).

    peki niye bu kadar dar senaryolar için tasarlanıyor? çünkü pin, şifre falan sevmiyoruz. kullanıcıların %34'ü telefonuna pin kodu koymuyor bile. çünkü kullanımı zahmetli. bu tarz kolaylıklar olmazsa hiçkimse kullanmayacak. verimizi korumayı bilmiyoruz, yaşadığımız mağduriyetler de bu yüzden orantısız büyük oluyor. telefonu ele geçirenin banka hesaplarımıza kadar her şeyi ele geçirebileceğini akıl edemiyoruz. face id de touch id de bu açıdan gayet iyi çözümler.

    face id'nin parmak izinden bir diğer üstünlüğü de eldivenle, ıslak parmakla açılmama sorunu olmaması. sadece ağzını burnunu örten bir şey giyiyorsan problem, onda da yine pin kullanabiliyorsun.

    android dünyasında pixel gibi telefonlarda olan "arkada duran parmak izi okuyucusu"ndan üstünlüğü telefon masada dururken de rahatça açabilecek olman. ayrıca "samsung yüz tanıma zaten yaptıydı" da argüman değil çünkü adamların yüz tanıması resim bazlı, iphone x'teki gibi derinlik bazlı değil.

    "yüz bilgilerimi apple'la paylaşmak big brother vs". yüz bilgileri cihazda söküp açan birinin bile erişemeyeceği secure enclave adındaki sihir kutusunda, geri dönüştürülemez şekilde saklanıyor.

    sonuçta face id gayet güvenli, gizliliğinizi ihlal etmeyen, yüzünüzü big brother'la paylaşmayan, parmak izinden daha kullanışlı görünen (daha denemedim) bir mekanizma. gitgide yaygınlaşacağını tahmin ediyorum.
  • touch id ekranın tamamını kapsamadığı sürece iyi çalışan bir face idden her zaman geride olacaktır.

    bunun sebebi, mobil cihazla etkileşimin genelde mobil cihazın talebi üzerine olması.

    yani nedir? telefon gelir, bildirim gelir ve siz de parmağınızı ekrana dokundurarak tepki verirsiniz.

    parmağınızı ekrana sürdükten sonra duvara toslarsınız, cihaz işleme devam etmek için sizden ya şifre yada parmak izi talep eder.

    bu pürüz(friction) hiç de hafife alınacak bir şey değlidir, sırf bu pürüzün yarattığı sorunu aşmak için bazı düşük riskli işlemler için, mesela şarkıyı değiştirmek veya fotoğraf çekmek, kontrol merkezini açıp bağlantıları kapamak ve açmak gibi işlemlerde kullanıcı dorulaması yapılmaz.

    touch idnin bir ötesi kullanıcı deneyimi işte bu sürtünmeyi ortadan kaldırma potansiyeli olan face id olmuş oluyor.

    touch id: sözlükte mesaj geldi bildirmi(sesli ve görsel bildirim)-> bildirime bak(bildirimin bir kısmı potansiyel olarak gizli bilgi içerebilir)->bildirime dokun->kimlik doğrulama ekranı->parmağını kaldır ve parmak okuyucusuna dokun->içerik

    face id: sözlükte mesaj geldi bildirmi(sesli ve görsel bildirim)-> bildirime bak(bildirim cihaz sizi tanırsa detay gösterir yoksa göstermez, halihazırda olan özellik) ->bildirime dokun->içerik.

    göreceğiniz üzere touch id 'yi her nekadar sevsek de aslında mükemmel olmaktan uzak bir kullanıcı deneyimi sunuyor.

    face id kesinlikle çok büyük bir iyileştirme olma potansiyeline sahip.

    bunun olup olmayacağını bir kaç içinde göreceğiz, tamamen face id'nin değişik senaryolarda yaratacağı pürüzlerin toplamının touch id'nin yarattığı pürüzlerin toplamından az olup olmayacağına bağlı.

    face id bazı durumlarda kullanıma uygun olmayabilir ama bu durumları mesela apple watch ile veya başka bir şekilde aşabiliyor muyuz? mesela rush hour'da apple pay ile metro girişinde ödeme yapmak için face id kullanmak pratik mi? pratik değilse apple watch ile pratik hale getirebiliyor muyuz?

    banka soyarken maskemizi çıkarmak zorunda mıyız yoksa şifre girmek o kadar da dert değil mi bu tür niş kullanımlarda?

    işte bu gibi şeylerin toplamı touch id'nin ıslak parmak beğenmemesi, yağlı parmak görünce tribe girmesi, tam da notifikeyşını açarken parmağını uzat da bakayım demesi gibi problemlerin toplamından az ise touch id ölmüştür, yaşasın yeni kral face id.
  • niyet okuma özellikli iphone xxl çıkana kadar en iyi çözümdür.

    (bkz: niyet id)
  • "samsung 5 yıl önce yaptı" diyen herkesin standart beyinsiz android kullanıcısı olduğu özelliktir.

    iphone'dan 15 sene önce de dokunmatik ekranlar vardı aynı mantıkla.
    iphone şuanki face id ile gizli bir devrim yapmıştır.
90 entry daha
hesabın var mı? giriş yap