• sahibinden.com ilanlarında görüp şaşırdım. satan şahıs ihtiyaçtan sattığını söylemiş, sınırlı sayıda üretildi demiş, muhtemelen replika... bu arada miğfere de kask demiş.
    link
  • genel olarak sahibinden'deki ve gittigidiyor'daki antika ilanlarına bitiyorum. örneğin üzerinde arapça allah yazdığı söylenen taşı yüzellibin dolara satılığa çıkaran var. dolar diyorum. tarihi bilinmeyen heybeye yediyüzelli bin fiyat çeken var. evdeki eski gaz lambasını seksenbine okutmaya çalışanlar var. var var var. ama ürün hakkında bilgi veren yok.

    antika ana uzmanlığım olmasa bile para yatırmadan sevdiğim bir alan. objeler için şu soruların yanıtlarını duymak isterdim satıcıdan:
    - bu obje nedir ? ne işe yarar ?
    - kim üretti ? hallmark var mı ?
    - el işçiliği mi, seri üretim mi ?
    - hangi tarihte üretilmiş ? serinin ilki mi ? dönem özelliklerini taşıyor mu ?
    - gerçek mi ? replika mı ? taklit mi ?
    - modifikasyon veya hatalı restorasyon yapılmış mı ?
    - hasar var mı ? restorasyon gerekiyorsa ne kadar tutar ?
    - piyasası ne düzeyde ? yaygın mı ? nadir mi ? unikat mı ?
    - kaç para eder ?

    bütün bu soru silsilesi atlanarak yalnızca son madde konuşuluyor bu ortamlarda. millet elindeki döküntüleri veya sahteleri paraya döndürmeye çalışıyor. emeksiz para... elinin altındaki gugıldan bir baksan göreceksin o seksenbin tl dediğin paslı tenekenin müzelik exemplarının yüz euro olduğunu. bak sinirlendim yine... bir milyon liraya ben senin dedenin kehribar tesbihini ne yapayım ? yüzlerce dede tesbihi satılıyorken. ikiyüz elli bine elli yıllık gs forması ne işime yarayacak ? ben de evdeki osmanlı kurnasını satayım o zaman yüzelli bine... wedgwood kaseyi ellibin liradan koyayım mezata... bunları alan varsa, onları da alırlar...
hesabın var mı? giriş yap