• (bkz: dösemek)
  • (bkz: derz)
  • manzara desenli fayanslarda özel bir dikkat gerektiren eylem.
  • argoda okey oynamaya verilen ad
  • işsiz kalıp canı sıkılan ya da fayansçıdan aldığı fiyata içinden "oha" demiş hemen hemen her türk aile babasının "n'olcak ki onu döşemeye" diyerek kolları sıvadığı eylemdir.
  • yapilacaksa vakit harcayip guzel yapilasi bir tadilat eylemidir. sonra tuvalette fayans saymak eylemini gerceklestirirken yaptiginiz hatalar gozunuze takilmasin, durduk yere kabiz olmayin. duvar fayansi yer fayansina gore genelde daha hafif ve ince, ya da daha kucuk olur. karsiniza cikacak zorluklar: dosenecek mekanda koseleri dik aciya sahip olan bir guvenli bolge olusturmak, tuvaletin etrafini dolasacak sekilde fayanslari yuvarlakca kesmek (ya da tuvaleti gecici olarak kaldirip dosedikten sonra geri takmak), yerden cikan borular varsa bunlara gore fayanslari kesmek olacaktir. kalem ve kagit ile dolasilmasi gereken kenarlarin izi cikarilip fayans bunlara gore kesilebilir. fayans kesme makinasi satin alinabilir ya da kiralanabilir bu islem icin. biraz korkutucu bir alettir aman, onlem elden birakilmaz.

    fayanslarin boyutlari arttikca alan daha cabuk kaplanir, fakat fayansi duz, yani yere ya da duvara paralel sekilde yerlestirmek daha cok ozen ister, kesim ve sekillendirme islemi daha zorlasir, derzlerdeki hata daha cok goze carpar. bosluklari (derzleri) isaretlemek icin kucuk plastik arti seklindeki selerden bulunabilirse iyi olabilir. fayansin altindaki yapistirici harc dengeli olarak surulmeli, uzerine yol yol izler yapilmali, fayans uzerine yerlestirilince yer yerine esitcene hafifcene bastirilmali, harc fayanslarin uzerine bulastiginda tez zamanda islak bez ile silinmelidir, kurursa cikmaz. derzler de doldurucu harc ile doldurulur ufak tefek hatalar bununla iyice gorunmez olur.

    son ipucu olarak harci kurumamis fayansa basmaniz gerekmeyecek sekilde, en diplerden en disa (kapiya) dogru dosemek gerekir elden geldigince, ya da arada bir iki gun kurumaya birakilip oyle basilir bi takim kisimlara. ayrintilari planladiginizda ve silahlarinizi aletlerinizi kusandiginizda cok zor bi is degildir, muhabbet ede ede yapildiginda keyif bile alinabilir, ara verilir ekmek arasi yenilir, radyo acilir filan. sabirli olunur, sadece yer ise bir hafta, duvarlar da var ise 2 hafta ayrilir, cok kosturulmaz. sonunda esere bakip bakip gururlanilir. unutmayin kimse sizin eviniz icin sizin kadar ozen gostermez.
  • yanlış yapıldığı takdirde "karemsi ovalimsi" bir desen olması gerekirken "güneye göç eden leylek sürüsü" görüntüsüne neden olabilecek eylem.
  • (bkz: okey oynamak)

    mecazi anlamda kullanıldığını 6-7 yaslarında duydum. anlamam ise ondan 4-5 sene sonra oldu.

    yaz tatilindeydik, memlekete gitmiştik büyükbabamlara (babanın babasına oyle denir bizde), öğle saatlerinde büyükbabam ortalıklardan kayboldu.

    babanneme sormuştum. 'dedem nerde?' 'fayans döşemeye gitti oglum' deyiverdi.

    ıcim burkuldu bi an. buyukbabamlarin durumu iyi sayılırdi. ziraat bankası emekli muduruydu.

    yaşlı başlı adamın fayans döşemeye gitmesi zoruma gitmişti bi an.( cocuktuk iste, aslında ne fayans döşemede ne de emekli birinin çalısmasında ıc burkacak bir sey yoktu ama, çocukluk...)

    yıllar sonra öğrendim adamın torunu evdeyken okey oynamaya gittiğini. hayır yani gitme demiyorum yine git ama benide götür degil mı ama.
  • çok basit gözüken ama fazlasıyla işçilik isteyen eylemdir. dededen babadan öğrendiğim için bana hep eğlenceli geldi ama epey de pahalı işmiş öğrenmiş oldum. eve döşeyecek fayans seçerken ustanın metrekareye 30 tl aldığını öğrenince şok geçirdim.
    bu çok para ben veremem diyen arkadaşlara gelsin.
    üstüne basmayacak biçimde köşeden işe başlanır.
    fayans üstüne döşeyecekseniz ona göre, çimentoya döşeyecekseniz ona göre derz kullanılır.
    derzi taramadan döşeme yapmayın
    usta değilseniz manzaralı işe girişmeyin
    araya koyulan artıları es geçmeyin
    su terazisiyle her döşediğiniz fayansı kontrol edin.
    kesmeniz gereken fayanslar olacak, tam çizgi çekip işaretlemeden kesmeyin.
hesabın var mı? giriş yap