• 3 sene boyunca orada çalıştığım için yazdıklarım objektif sayılmaz diye yorum yazmamışken, ayrılalı bir yıl olduğuna göre yazabilirim artık. halbuki söyleyeceğim iyi şeyler orada çalışıyorum diye değil, fide hakkında iyi ne söylesem az olacağı için orada çalışıyordum.
    neyse, tam da dördüncü seneyi okurken, birinci sınıfta başlamış ve ilkokulu bitirmekte olan bir çocuğun annesi olarak daha bütünlüklü bir değerlendirme yapabilirim.

    fide okulları bu ülke topraklarında yaşayıp da benim gibi okuldan temel beklentisi "çocuğun karakterini, özünü törpülemesin, itaate alıştırmasın, ezberci ve yarışçı olmasını sağlamasın" olan ebeveynler için bir mucize bence. çocuğun kendine güvenini, sorgulayıcılığını, merakını sürekli besleyen, sorun çözme becerisini geliştiren, kendini tanıması için sürekli kanallar açan bir okul.

    derslere olan ilgisini hem çocukları hem ebeveyni yoran ödev yükü ile değil, çocukların ilgi alanlarını kullanarak sağlayan bir yer. aze ikinci sınıftayken ve ingilizceyi pek sevmezken, aze'nin dansa ve yabancı müziğe olan ilgisini kullanıp, ona yazılı şarkı sözleri vererek, onunla şarkı çalışarak ingilizceyi sevdiren, zaman içinde en sevdiği ve iyi olduğu ders haline getiren öğretmenlere sahip bir yer.

    ya da matematiği oyunlarla okulun en eğlenceli dersi haline getiren. sanat derslerini müzede bulmacalar çözerek yaptıran, her gün mutlaka dışarıda, açık havada ders yaptıran, büyük sınıf öğrencilerinin küçük sınıflara atölye yaptığı, bundan gaza gelen küçük sınıf öğrencilerinin bile atölye yapmasının önünün açıldığı, odağında her daim öğrenci ve öğretmen olan bir okul.

    dediğim gibi aze 4. sınıfa gidiyor. özellikle bu sene çok net görüyoruz ki başka okullara giden yaşıtlarıyla aynı müfredatı gayet başarılı şekilde izliyorlar. bunun dışında da okuduğunu anlama, akıl yürütme becerileri o kadar gelişkin ki, işlemedikleri sonraki senelerin konularına dair soruları bile çözebiliyor rahatlıkla.

    benim odağım hiçbir zaman akademik başarı olmadı. kendini tanıması, bilmesi, sevmesi, yolunu kendini ve ne istediğini bilerek çizmesi, tercihlerinin sonuçlarının sorumluluğunu alması, merak duygusunu hiç yitirmemesi en önemli önceliklerimdendi. fide bu taleplerimi fazlasıyla karşılıyor. ek olarak akademik kısımda da çocuğumu "türkiye'nin yüzölçümü şu kadar" gibi ezberleyeceği binlerce gereksiz bilgi yükünden kurtarıp, onun ilgisine, onun geleceğine yönelik, temel bilgilerle sapasağlam donatıyor.

    hiçbir kurum, hiçbir kişi mükemmel değil. ayrıca her okul her ebeveyn ve çocuğa uymayabilir de. fakat 40 yaşımdayım ve şu yaşıma kadar başıma gelen en mucizevi, devrimci, en gittikçe daha iyiye giden, sürekli umut vaad eden ve umutları boşa çıkarmayan, başımıza gelen en iyi şeylerden biri fide okulları.
  • şom ağzımı açmak gibi olmasın ama aklıma geleni söylemek istiyorum.

    öncelikle bu okulu, okulun uygulamalarını ve okuldakilerin çizdiği çizgiyi bir süredir takip etmeye çalışıyorum ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. inşallah çizgileri daha da kalınlaşır. hatta fırsatım olsa burada veya benzer bir okulda görev dahi almak isterim.

    geleyim bu okul ile ilgili korkuma: malum ki türkiye'deyiz. bu ülkede devletin çeşitli organizasyonları, elindeki kanun gücünden faydalanarak olur olmaz icraatlar gerçekleştirebiliyor. yarın biri çıkıp da "burada devletin belirlediği müfredatına dışına çıkılıyor, okul demişsiniz ama çift çubuk sürüyorsunuz, siz devletten daha iyi mi bileceksiniz? vs." diyebilir. maalesef bizler de buna şaşırmayız.

    bir yerlerde iyi bir şeyler olunca korkar oldum. "türkiye'de hiçbir başarı cezasız kalmaz." sözü geliyor aklıma üzülerek.
  • fide okullarına eğitim (bkz: eğitimpedia) sitesini izleyerek ulaştım. türkiye'de eğitim işine kafa yoran bir grup eğitimcinin hayaliydi bu okul. temel düsturu eğitimi hayata yaklaştırma, doğadan öğrenme, yaparak yaşayarak öğrenme.

    aslında finlandiya eğitim modeli vs. diye çoklukla övülen modele benzese de fide okul sistemi türkiye ölçeğinde, türkiye orjininden uzaklaşmayan, köklerini anadolu toprağından alan, geçmiş eğitim deneylerini de önemseyen-köy enstütüleri, öğretmen okulları vs- özgün bir model ortaya koymaya çalışıyor.

    eğitimde başarı kıstasları pek çok kişi için farklı farklı olabilir. türkiye ölçeğinde bu daha çok üniversite veya orta öğrenim seçme sınavlarında başarı ile ölçülüyor. fide tüm bunların dışında çocuğun kendine özgü yaratıcı ruhunu ortaya çıkarmayı hedefliyor. bunu ortaya çıkarırken öğrenciler arasında rekabetten çok çocukların gün gün bireysel gelişimini dikkate alıyor. tek bu nedenle bile kendine özgü bir deneyim modelini şimdiden ortaya çıkardığı söylenebilir.

    okulda iyi bir dil eğitimi verilmeye çalışılıyor. bunun yanında bir çok atölye dersleri ile çocuklar hayatın akışına uygun bir modelle tanışıyor. mesela en son bildiğim kadarı ile elbise dürmesi, dikiş nakış, tahta oymacılığı vs. tüm bunlar türkiye'nin ileride ortaya çıkacağını düşündüğüm eğitim modeline ilk nüveleri olabilir.

    okulun bahçesinde çocuklar çamur güreşi bile yapıyor. üst baş toz toprak içinde evlerine dönüyor. benim gözlemim fide'de çocuklar özgür ve mutlu ama şımarık değil. demokratik bir katılım ortamında ilkokul birinci sınıftan itibaren felsefe dersleri ile kendilerini ifade etmesini öğreniyorlar.

    umarım türkiye'de yaygınlaşır. kim bilir belki bir gün türk milli eğitimi de fidenin son derece bilimsel modelini benimser. umarım olur. çünkü fide bataklıkta açan bir çiçek.
  • ilkokul ve ortaokul kademesi olan okul.
  • her şeyi tamamen balon olan okul. süreyyapaşa'da yeni açtıkları okul özelinde çok net konuşabilirim ki, iddia ettikleri gibi bir ortam yok. çocukları başıboş bırakmak ve özgüven geliştirme adı altında travma yaşatma okul prensipleri. çocukların otantikliği, biricikliği, farklılıklara saygı falan süper prim yapan ama kapıdan içeri girince rastlanamayan kavramlar, onun yerine bolca ötekileştirme, etiketleme.. annesinden ayrıldığı için ağlayan 5 yaşındaki bir çocuğa, "şu an burada arkadaşlarını rahatsız ediyorsun, git kapının önünde ayakta ağla" demek var.
  • okul müdürü ve öğretmenlerin takım elbise giyip kurdele keserek törenle trambolin açılışı yaptığı bir değişik okul. insanın çocuk yapası geliyor.

    https://www.instagram.com/p/b3iall2ng1a/

    elinde megafon olan sakallı bey de okul müdürü (bkz: müjdat ataman)
  • sabah beri okulun ve çalışanlarının sosyal medya hesaplarını didiklediğim okul.

    (bkz: bu ülkede güzel şeyler de oluyor)
  • fetöş okulu, tarikat okulu, ensar vakfı okulu göre göre
    bıktığımız iki yüzlü okullardan sonra bu okul açılışı içimizi açmştır.
  • aldığı parayı hak eden bir yönetime, öğretmenlere ve anlayışa sahip okuldur. bunu da velilere lütfederek değil ahlaki olarak yapmaktadırlar. en azından şimdilik bu şekilde. okuldaki eğitimden mucize değil, çocuğunuza belli değerleri kazandırması beklenir . okul işletim sistemini kurar, içindeki uygulamaları ise aile ve çocuk beraber kurarlar. dolayısıyla okuldan mezun olan çocuğun iphone gibi satın alır almaz takır takır çalışmasını beklemiyorsanız, sizi memnun edecek okuldur. takır takır çalışması okul eğitiminden sonra biraz zahmet ve zaman gerektiriyor.
    yok öyle parasını verdim herseyi kurulu gelsin.

    tanım: risk yönetimi çerçevesinde seçilen ve mahçup etmeyen okuldur
    (bkz: #133519752)
hesabın var mı? giriş yap