• 1920 doğumlu katalan fotoğraf sanatçısı. franco diktatörlüğüne karşı savaş vermiş ve avusturya'daki mauthausen toplama kampında 4 yıl boyunca esir tutulmuştur.
  • ispanyol, komünist, fotoğraf sanatçısı. babası gençlik yıllarında, henüz diktatörlüğü bilinmeyen francisco franco hayranıdır, oğluna da onun ismini verir. kendisi zorunlu olmadığı sürece francisco ismini kullanmaz, soyadı ile hitap edilmesini ister.

    avrupa faşizm rüzgarıyla kavrulurken, ispanya'da franco diktatörlüğüne karşı yapılan direniş çağrısına katılır, franco ispanya'da iktidarı ele geçirince kaçarak fransa'ya sığınır.

    nazi almanyası'ndan kaçan milyonlarca yahudi, ispanyol, italyan, çek, macar, romen ile birlikte fransa'da hitler'e karşı kurulan direniş komitelerine katılır. hitler'in 1940'da fransa'yı işgaliyle; 1941'de tutuklanarak mauthausen toplama kampına gönderilir. burada almanca ve fransızca bilmesi nedeniyle önce tercümanlık, daha sonra kampta yaşanan nazi dehşetinin fotoğrafçılığını yapar.

    görevi sırasında naziler tarafından çekilen binlerce negatife ulaşır. portreler, taş ocağında çalışamayacak olanların uçurumdan aşağı atılırken çekilen fotoğrafları, tıbbi deneyler, işkenceler, üst düzey yetkililerin ziyaretleri, infazlar, gaz odaları, karda dondurularak katledilen mahkumların fotoğrafları...

    savaşın sonunda, boix toplama kampından belgeleri ve fotoğrafları çalmayı başarır. nürnberg duruşmalarında bu belgeleri sunarak, nazi subaylarının yargılanmasını ve ölüm cezası almasını sağlar. 30 yaşında hayatını kaybeder.
hesabın var mı? giriş yap