• edit: debe'ye girmişiz vahorey.

    ayrıca youtube kanalında hayvani uzunlukta ve tamamen reklamsız eğitim videoları barındıran oluşumdur.

    ilgimi çeken bazı videolar şu şekilde:
    yeni başlayanlar için python - 4 saat 26 dakika
    yeni başlayanlar için sql - 4 saat 20 dakika
    yeni başlayanlar için javascript - 3 saat 26 dakika
    yeni başlayanlar için c++ - 4 saat 1 dakika
    etik hackerlık kursu / yeni başlayanlar için ağ penetrasyon testleri - 14 saat 51 dakika
    yeni başlayanlar için c# - 4 saat 31 dakika
    yeni başlayanlar için c - 3 saat 46 dakika
    yeni başlayanlar için html / bir websitesi inşaa edin - 2 saat 2 dakika
    yeni başlayanlar için java - 9 saat 32 dakika
    yeni başlayanlar için react - 5 saat 5 dakika
    kolaydan zora veri yapıları - 8 saat 3 dakika
    yeni başlayanlar için php - 4 saat 46 dakika
    herkes için python - 13 saat 40 dakika
    yeni başlayanlar için django - 3 saat 45 dakika
    sıfırdan html5 ve css3 - 11 saat 30 dakika
    yeni başlayanlar için laravel - 4 saat 25 dakika
    yeni başlayanlar için r - 2 saat 10 dakika
    yeni başlayanlar için veri bilimi - 5 saat 52 dakika
    yeni başlayanlar için veritabanı tasarımı - 8 saat 7 dakika
    baştan sona c# - 23 saat 58 dakika *
    yeni başlayanlar için api - 2 saat 19 dakika
    beş oyun tasarlayarak python öğrenin - 6 saat 43 dakika
    yeni başlayanlar için docker - 2 saat 10 dakika
    yeni başlayanlar için golang - 6 saat 39 dakika
    tam kapsamlı tensorflow 2.0 - 6 saat 52 dakika
    yeni başlayanlar için vue.js - 2 saat 58 dakika
    full stack react ve firebase eğitimi - 12 saat 5 dakika
    yeni başlayanlar için postgresql - 4 saat 19 dakika
    yeni başlayanlar için node.js - 2 saat 48 saniye
    yeni başlayanlar için ruby - 4 saat 2 dakika
    yeni başlayanlar için angular - 5 saat 37 dakika
    veri bilimi temellerine dayalı istatistik - 8 saat 15 dakika
    yeni başlayanlar için kotlin - 2 saat 38 dakika
    d3.js ile veri görselleştirme - 12 saat 57 dakika
    yeni başlayanlar için asp.net core - 3 saat 13 dakika
    cebir - 6 saat 43 dakika
    yeni başlayanlar için flutter - 1 saat 45 dakika
    yeni başlayanlar için kapsamlı android uygulama geliştirme - 11 saat 36 dakika
    programlamaya giriş ve bilgisayar bilimleri - 2 saat
    yeni başlayanlar için swift - 3 saat 9 dakika
    responsive web tasarımına giriş - 4 saat 11 dakika
    yeni başlayanlar için c++ ve unreal engine - 4 saat 42 dakika
    yeni başlayanlar için dart - 1 saat 41 dakika
    yeni başlayanlar için git ve github - 1 saat 8 dakika

    burada verdiklerim daha işin kabası. kanaldaki videoların içine girdikçe zaten kafayı yiyeceksiniz.
  • http://freecodecamp.com/ adresinde ikamet eden, kodlama ile ilgili bazı dersleri ücretsiz oalrak sunarak, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için yazılım hazırlayarak bu yeteneklerinizi kullanıp geliştirmenize olanak sağlayan bir internet sitesi.

    800 saatlik eğitimleri, 800 saatlik de yardım programları varmış.
  • freecodecamp'in bir kac sertifikasini almis bir suser olarak üzerine bir seyler karalamak istiyorum.

    öncelikle freecodecamp'in duolingovari web sitesinde gayet hizli bir sekilde kodlamanin temelleri pratik edilebilir ancak sadece burayla sinirli kalan bir calisma sekli kisa sürede sikilarak birakmaniza sebep olacaktir. ilgili problemin aciklamasinda, hatta cözülemedigi zaman verdikleri ipuclarinda olan ekli makaleleri okumak ve anlasilamayan yerleri internette tekrardan arayip yine medium gibi yerlerden tekrar tekrar okumak gerekir. tüm bunlari yapmak daha önce hic tecrübesi olmayan birisi icin sudan cikmis balik hissiyati yaratacaktir.

    yazilim dillerinin eskiden beri en iyi kaynaklari kitaplar olarak görülür. günümüzde de internet üzerinden erisilebilen dökümanlar genelde defalarca dönüp bakinilan yerlerdir. dökümanlar, her ne kadar ilgili dile asina olan ve ya baska yazilim dilleri bildigi icin konseptleri bilen birisi icin daha kompakt ve dogru bilgi veren kaynaklar olarak videolara tercih edilseler de yeni baslayan birisinin en azindan ne olup bittigini anlamasi acisindan videolar baslangic asamasinda oldukca faydali olacaktir. en azindan benim icin öyleydi. bu nedenle tutorial hell'e düsmeden devam edebilmek icin iyi bir kaynaktan kurs almak gerekiyor. her ne kadar türkce iyi kurslar olsa da freecodecamp kanalindaki videolardan oldukca faydalandigimi belirtmek isterim. bu baslik altinda zaten ilgili kaynaktaki onlarca video paylasilmis ancak benim gibi react ve mern stack ögrenenler icin bir ismi paylasmak istiyorum. cözdügü örneklerde kodu satir satir bilale anlatir gibi anlatan john smilga diye bir adam var ve egitimlerinde basit bir anlatim dili kullanmasinin yaninda goygoy icerik yok. asagiya videolardan bir tanesini ekliyorum. eger ögrenme tarziniza uygunsa zaten internettten baska kurslarini da bulursunuz.

    react in 10 hours

    bu videolar izlenirken dikkat edilmesi gereken bir kac nokta var. öncelikle seda sayan programi izler gibi izlenmemeli. her kursta oldugu gibi anlatilacak konular önceden bakilmali. videolarda timestampler var. her yeni örnege gecince önce tek basina yapmaya calisilmali. internette benzer örneklere, dökümanlara ve stackoverflow gibi yerlere bakilabilir. belli bir süre harcayip ilgili kisim cözülemediyse de (3 dakika baktim ama aklima bir sey gelmiyor, devam edeyim ve kodu kopyalayayim dememek gerekiyor) durdura durdura bir sonraki adimi tahmin etmeye calisarak ilerlenmeli. burada amac ezberlemek degil, kodu yazanin neden öyle bir yol tercih ettigini anlamaya calismak. eger böyle yapilmazsa o egitimin hicbir faydasi olmaz. ayni zamanda olan harcadiginiz on ve ya yirmi saate olur. egitimler genelde hayvani boyutta bilgi iceriyor ve bu bilgiyi iyi sindirmeyince yüzde doksani bir güne buharlasiyor. bu nedenle tutorial hell diye bir kavram var. pratik olarak uygulayamadiktan sonra 100 saatlik egitime girmenin bir anlami yok.

    ek olarak ögrenmeye harcadiginiz zamani verimli kullanip kullanmadiginizi anlamak adina vs code uygulamasina wakatime eklentisini kurmanizi öneririm.

    anadolu lisesi ingilizcesi ile bile yazilim ögrenilebilecek bir platformdur. emeklerinin karsiligi ödenmez.

    edit:maximilian schwarzmüller

    bu adamin derslerine kesinlikle bakmanizi öneririm. ders anlatma tarzini john'dan daha cok begenebilirsiniz ancak kursunu udemy'den satin almaniz gerekecek.
  • güzel bir codecademy alternatifi; sıkılmadan, kolayca ilerleyebileceğiniz alıştırmalar mevcut. 'ya ben biraz html,css falan biliyorum da nerede pratik yapacağımı bulamıyorum' diyenler için oldukça faydalı bir site.
  • zamanında buradan html css öğrenmiştim. daha sonra youtube'da c#.

    herhalde para verdiğim ve vermediğim tüm eğitimler
    arasında en sağlam ilk 5'e kesinlikle girer.

    programlamaya bir yerden başlamak istiyorum diyorsanız kesinlikle günde 1 2 saat ile iyi yerlere gelinebilir. (bkz: kendimden biliyorum)

    edit: çok fazla mesaj geliyor, arkadaşlar bir yerden tutup başlayın. şimdi a noktasından başla desem belki o nokta sizin için doğru olmayabilir. herkesin ilgi alanı ve yeteneği farklı bu sebeple arkadaş sen bundan başla para kazanırsın ilerde bak, diyemem bunu diyecek varsa da ona sorun, ben diyemem.

    ben şu an veri mühendisliği/ makine öğrenmesi alanında çalışıyorum, software developer iken bu alana geçmeyi uygun gördüm kendime.

    gözlemlediğim başka bir şey de, günün sonunda nerden başlasam diye durup düşünmek yerine pat diye bir yerden başlayanlar hep 1 adım önde, bu da burada dursun.
  • 5 aylik bir calisma sonrasinda ilk 6 sertifikasi + legacy full stack web developeri almis bulunmaktayim.

    tutorial hell'e dusmeden ilerlemenizi sagladigi icin yalnizca udemy veya youtube'dan ders izleyerek yazilim ogrenmeye calismaktan daha faydali oldugunu dusunuyorum. her sertifikanin asil kismi projelere baslandiginda geliyor cunku.

    bu 5 aylik sure icerisinde udemy'den freecodecampteki projelere dogrudan faydasi olan 10'a yakin ders aldim. freecodecamp'teki projeleri sadece ogrendiklerimi test etme amaciyla kullandim diyebilirim. bu sekilde calisinca her sertifikayi almam yaklasik 5-10 saatimi aldi diyebilirim( 6. sertifika haric).

    mesela udemy'den web developmenta giris , javascript ve react ile ilgili 3 ders alip, daha sonra ilk 3 freecodecamp sertifikasini cok zorlanmadan aldim.

    4. 5. ve 6. freecodecamp sertifikasini gorunce bir 3 ay kadar ara verdim ve ogrenmem gerektigini dusundugum konularla ilgili udemy'den dersler aldim. tekrar freecodecamp'e dondugumde yine zorlanmadan sertifikalari aldim.

    yalnizca freecodecamp projelerine odaklanip baska kaynaklardan ogrenme yolu secilmezse bunalip 3. veya 4. sertifikada ogrencinin freecodecamp'i birakma ihtimali cok yuksek.

    3 ten 6 ya kadar olan sertifikalarin projeleri baya faydali. freecodecamp'teki interaktif dersler bu projeleri yapmaniz icin hic ama hic yeterli degil. ogrencinin kendisinin google, stackoverflow ve udemy'den vs ders alarak kendisinin ogrenmesi gerekli nasil yapacagini.

    freecodecamp'in kendi forumuna bakinca da 3. sertifikadan sonra ogrenci sayisinin baya dustugunu gorebilirsiniz. hatta 5. ve 6. sertifikalarin projelerinde takildigim yerde soru sorunca bazen cevap bile alamiyordum kimseden. ilk 2 sertifikada her takildiginiz yerde yardimci olan bir suru insan cikacaktir.

    projelerde otomatik test sistemi oldugu icin, bazen tester kaynak koduna inip kendim neden hata aldigimi cozmem gerekti. hatta son projelerde github'dan duzeltme bile onermistim testera.

    sonuc olarak freecodecamp'i uygulamali bir sekilde ogrenmeye tesvik ettigi icin yazilim temelleri olan birine oneririm fakat yazilima 0'dan baslayan birine onermem. 3. sertifikaya geldiginde bunalip birakma ihtimali cok yuksek.

    edit: bir kac mesaj aldim freecodecamp'e baslamadan onceki yazilim tecrubem ve aldigim udemy dersleriyle ilgili.

    buraya ekliyorum belki faydasi olur baska yazilim ogrenmeye calisanlara:

    + universite yillarinda javascript almistim cs101 dersimde.
    + harvard universitesinin verdigi cs50 dersini bitirmistim universitedeyken.
    + uzun bir c# kursu almistim udemy'den.
    + the university of british columbia'nin how to code: simple data dersi
    + standford universitesinin introduction to computer networks dersi
    + yine universitede algoritmalar ile ilgili bir ders almistim.
    + universitede muhendislik istatistigiyle ilgili bir derste r programlama diliyle bir ders almistim.

    freecodecamp'e baslayinca freecodecamp mufredatiyla dogrudan alakali aldigim udemy dersleri su sekilde:

    + https://www.udemy.com/…b-developer-zero-to-mastery/
    + https://www.udemy.com/…enior-web-developer-roadmap/
    + https://www.udemy.com/…t-developer-zero-to-mastery/
    + https://www.udemy.com/course/react-redux-tutorial/
    + https://www.udemy.com/…developers-guide-to-mongodb/
  • kodlama ya çok basit bir şey(ilgisi olana) ya da bu insanlar cidden basit bir şekilde anlatıyor. yukarda da belirtildiği gibi çerez gibi. cok zevkli ve takıldığınız bir yerde yardım alabiliyorsunuz. zamanında keşke öğrenseydim diyenler ve hali hazırda öğrenmiş ama pratik yapması gerekenlere tavsiye edilir.
  • web development alanında gelişmek isteyen kişiler için çok iyi kurgulanmış bir site olduğunu düşünüyorum. eğitimlerinin yanında sunulan non-profit projeler sayesinde öğrendiklerinizi de çok güzel bir şekilde pekiştirebiliyorsunuz. internet ile ilgili bir girişimde bulunmak isteyen veya bu alana yönelmek isteyen fakat tecrübesi olmayan kişilere şiddetle tavsiye ediyorum.
  • gün itibari ile müfredatlarındaki konular aşağıdaki gibidir:

    not: bazı konuların türkçe çevirisi yanlış olmuş olabilir. eğer "şu şöyle çevrilmeli idi" şeklinde önerileriniz varsa "yine yeşillendi mesaj kutuları" türküsünü çığırabilirsiniz.

    * responsive web tasarım sertifikası (300 saat)
    --- spoiler ---
    - temel html ve html5
    - temel css
    - uygulamalı görsel tasarım
    - uygulamalı erişilebilirlik
    - responsive web tasarımın temelleri
    - css flexbox
    - css grid
    bitirme ödevi olarak 5 adet proje
    --- spoiler ---

    * javascript algoritmaları ve veri yapıları sertifikası (300 saat)
    --- spoiler ---
    - temel javascript
    - es6*
    - düzenli ifadeler (regular expressions)
    - debug
    - temel veri yapıları
    - temel algoritma programlama
    - nesne tabanlı programlama (object oriented programming - oop)
    - fonksiyonel programlama (functional programming)
    - orta düzey algoritma programlama
    bitirme ödevi olarak 5 adet proje
    --- spoiler ---

    * front-end kütüphaneleri sertifikası (300 saat)
    --- spoiler ---
    - bootstrap
    - jquery
    - sass
    - react*
    - redux
    - react and redux
    bitirme ödevi olarak 5 adet proje
    --- spoiler ---

    * veri görüntüleme sertifikası (300 saat)
    --- spoiler ---
    - d3d3.js ile veri görüntüleme
    - jsonapi ve ajax
    bitirme ödevi olarak 5 adet proje
    --- spoiler ---

    * apiler ve mikroservisler sertifikası (300 saat)
    --- spoiler ---
    - npm ile paket kontrolü
    - temel node* ve express*
    - mongodb ve mongoose
    bitirme ödevi olarak 5 adet proje
    --- spoiler ---

    * kalite güvencesi * sertifikası (300 saat)
    --- spoiler ---
    - chai ile kalite güvencesi ve test*
    - gelişmiş node* ve express*
    bitirme ödevi olarak 5 adet proje
    --- spoiler ---

    * python ile bilimsel hesaplama * sertifikası (300 saat)
    --- spoiler ---
    * herkes için python
    bitirme ödevi olarak 5 adet proje
    --- spoiler ---

    * python ile veri analizi sertifikası (300 saat)
    --- spoiler ---
    - python ile veri analizi
    - numpy
    bitirme ödevi olarak 5 adet proje
    --- spoiler ---

    * veri güvenliği sertifikası (300 saat)
    --- spoiler ---
    - helmetjs ile veri güvenliği
    - python ile penetrasyon testleri
    bitirme ödevi olarak 5 adet proje
    --- spoiler ---

    * python ile makine öğrenmesi (300 saat)
    --- spoiler ---
    - tensorflow
    - sinir ağları nasıl çalışır
    bitirme ödevi olarak 5 adet proje
    --- spoiler ---

    * kodlama ile ilgili iş görüşmelerine hazırlık * (çok saat)
    --- spoiler ---
    - algoritmalar
    - veri yapıları
    - evde yapmalık projeler
    - rosetta code
    - project euler
    --- spoiler ---
  • geçen gün starbucksta oturur ve html dersinin notlarını anlamamakta direndiğim için hadi bakalım aslında deneyerek daha iyi olur anlaması dedim. codeacademy de bazı "çalışmalar" yaparken, arkamdan bir arkadaşın freecodecamp i denediniz mi, o da güzel yardımcı olabilir diye bahsetmesiyle öğrendiğim site. arkadaş sağolsun bilgiyi verdi, kahvesini alıp gitti.
    bu sharing is caring paylaşımı için kendisine burdan teşekkürlerimi sunuyorum.

    tanım: bir tutorial sitesi.
hesabın var mı? giriş yap