• bios'un, cp/m*'in, 4004'un, pl/i*'in mucidi adam.. ibm, pc bilgisayarlari icin i$letim sistemi yazdirmak icin teklife geldiginde onlari karisina emanet edip ucak gezisine gitmesiyle ve hayatinin firsatini bu sayede kacirmasiyla unludur.. (edit: doğru değilmiş ama sonuçta ibm'le masaya oturamamışlar bir türlü ve bu sayede aynı teklifi kabul eden microsoft'u dünyanın en büyük yazılım firmasına çevirmişler)

    1994'te 52 ya$inda du$up kafasini yardigi icin kaldirildigi hastanede olmu$tur.. ayni zamanda kalp krizi gecirdigi de tespit edilmesine ragmen hangisinin ölüm sebebi oldugu net degildir..

    motorsiklet tutkunu sakalli uzun sacli hippi gibi bir adammi$ kendisi..
  • teklifini geri çeken ibm, pc işletim sistemini bill gates adında kolej terk bi elemana yazdırmaya karar vermiş fakat 10 gün sonra bill e ulaşmayı başarmıştır. outdoor survive dersi almaya tatile giden bill'i döndüğünde pek çok telesekreter mesajı karşılamıştır.

    belki günümüzün bill gates i olacak adamdır gary kildall.

    (bkz: butterfly effect)
  • dünyayı değiştiren adamlardan biridir . o olmasaydı şimdi burada olamayabilirdik kişi .
  • insanlığın kayıtlı tarihindeki en kötü ticari kararı vermiş olması ile ünlüdür. ibm, ilk pc'sini yaptiktan sonra bill gates'e gider ve pc icin bir işletim sistemi yazılmasını ister. bill gates de gary kindall'a gidip "hocam sen ilgileniver arkadaşlarla" der ama kindall ibm ile goruşmeyi reddeder. bunun uzerine ibm, gates'e rica eder onlar icin bir i$letim sistemi yazmasini, gates de gider dos denilen bi işletim sistemini(50000$'a satin alir) ve onu yazan adami alir, dos'u ms dos yapar, üzerine apple'in yaptigi gui'yi çalıp monte eder*, adına windows der, olaylar gelişir..
  • wolverine'in tagline listesinde bu kişiye adanmış bir satır vardır. (metehan kul içinde var...)
  • intellectual property yasalarının adam gibi olmadığı vakitlerde cp/m klonunun ms-dos olarak piyasaya sürülmesi karşısında hiçbir şey yapamamış, ancak ibm'i mesnetsiz olarak tehdit etmekle yetinmiştir.

    bunun üzerine ibm "gel senin cp/m yi de satalım pc ile" der ama ms-dos 40$ a satılırken 240$ lık cp/m nin hiç bir şansı olmaz ve yokolur gider.
  • doğma büyüme seattle'lıymış ve mezarı da evergreen washelli memorial park'taymış.
  • ibm ile anlasamamalarinin nedeni konusunda oldugu gibi olum nedeni konusunda da bir kac farkli iddianin oldugu kisi. ibm konusunda bill gates'in yarattigi "ibm geldigi gun ucmaya cikmis" lafi vardir ki sanirim sabah bir musteriye teslimde bulunmak icin kendi ucagi ile ciktigi kisa bir yolculuk vardir ki o konu abartilmistir. yasadigi yer olan monterey'den musterinin bulundugu san francisco korfez bolgesi'nin dogusuna gitmek icin kendi ucagi ile ucmak, ozellikle sabah trafigi de gozonune alindiginda, pratik bir cozumdur. sabah sonrasinda, soz verdigi saatte dondugunu soylemistir ama ibm'den olanlar bunu kabul etmez. anlasamama konusunda ibm'in dayattigi non-disclosure agreement denilen anlasmayi imzalamakta karisi ve avukatinin gosterdigi tereddutler sozkonusudur. o bunlarin kendisi dondukten sonra asildigini, ibm'in cp/m icin tek bir fiyat onerdigini, kendisinin ise kopya basina fiyat istedigini, diger tum musterilerine de cp/m'i boyle sattigini soylemistir. kurdugu sirket digital research o zamanlar bir cok musterisi olan yerlesik bir sirketti, bill gates'in microsoft'u ise bilgisayar dilleri uzerinde uzmanlasan kucuk bir sirketti. buradaki butun konu ise kanimca budur. ibm yerlesik bir sirket olan digital research ile calismaktansa cok daha kucuk olan microsoft ile calismayi kar acisindan daha akillica gormustu. bill gates bu anlasamama durumunu kullanip, cp/m'in gorunuste kopyasi olan bir isletim sistemini baskalarindan satin alip, programlayan adami da ise alip ibm'e tek bir fiyata (oldukca da ucuza) satmis, ama daha sonra ibm pc'nin kopyalari ciktiginda ayni yazilimi bu kez kopya basina satarak cok zengin olmustur. gary kildall durumu anlamis ve ibm'i kendisi ile anlasmaya zorlamis, ama ibm acikca ona kazik atarak onun isletim sistemini 240 dolara, bill gates'in aslinda gorunum ve kullanimi cp/m'in cok benzeri olan isletim sistemini 40 dolara satarak microsoft'u cok zengin yapmistir. gary kildall acikcasi calinmis olan "look and feel" dolayisi ile hem microsoft hem de ibm aleyhinde dava acabilir ve bu duruma engel olabilirdi ama bu yasal konu o gunlerde henuz yeterince oturmamis, emsal olusturmamisti ve boyle bir davanin sonucunun ne olacagi bilinmiyordu. butun bu oyunlar ibm'i kisisel bilgisayar pazarinda bir sure idare etmis, ama compaq ibm pc denilen makinayi yasal olarak kopyalamayi basarinca, ortaya bir cok ibm pc kopyasi yapimcinin cikmasina neden olmustur. sonucta ibm kisisel bilgisayar pazarini dizustu bilgisayar isletmesini cinlilere satarak terketmistir.

    gary kildall basardigi bir cok sey dolayisi ile aslinda cok zengin olmus, sirketi digital research'u novell'e 120 milyon dolara satmistir. olumu de ibm oykusu kadar karisiktir. monterey'de bir barda yere dusmus olarak bulunmus, sonraki hafta sonu iki kez hastaneye gitmis ama birseyin yok denilerek saliverilmis, iki gun sonra da aniden olmustur. otopsi sonucu basina yedigi bir darbenin neden oldugu bir olumdur ama bu darbenin nasil oldugunu kimse bilmemektedir. kendisinin bilgisayar dunyasina bill gates ile karsilastirilamayacak kadar cok katkisi vardir ve hatirsayar kuruluslar araciligi ile bu katkilarin hatirlanmasi icin azimsanamayacak kadar cok sey yapilmistir.

    bu arada, 4004 intel'in ilk mikro islemci yongasidir. gary kildall bu yongayi ve onun gelistirme kit'ini intel'den, henuz cicegi burnunda bir ogretim uyesi iken parasi yetmedigi icin, biraz da zorlukla satin almis, bu islemciyi calistigi yerde bulunan daha buyuk bir bilgisayarda taklit etmis, trigonometrik islevler gibi cesitli islevleri eklemis, bu arada da pl/ı bilgisayar dilinin mikrobilgisayar ortamina uygulanmis bicimi olan pl/m'i yaratmistir. pl/m intel tarafindan on yillar boyunca kullanilmistir.
hesabın var mı? giriş yap