• gunumuzun belki de en bilindik biyografi yazari olan walter isaacson bu sefer degisik bir ise imza atmis. kitabin alt basligi olan dijital cagin biyografisi aslinda kitap konusunda yeterince ipucu veriyor. 19. yuzyilda algoritma konseptinin ve ilk hesaplama makinelerinin kesfedilisinden baslayan kitap ilk bilgisayar, transistor, mikrocip, kisisel bilgisayarlar, yazilimlar, internet derken dijital cagin bugunlere hangi rotalardan kimlerin klavuzlugunda gectigini anlatiyor. elbette yazar kendisine has bir rota cizmis ve bu yolculukta atlanan cok isim var. ayni zamanda kitabin abd agirlikli oldugunu da soylemek gerek.

    bunun yaninda kitabin tamaminda tekrar tekrar dile getirilen bir tartisma soz konusu ve kitap aslinda bu sorunun cevabini ariyor diyebiliriz. yenliklerin ortaya cikisinda bireysel dehanin yani sira isbirliginin ve bu dahileri isbirligine iten kosullarin onemi vurgulaniyor. isaacson dijital cagin cogu bulusunun gecmisin buyuk mucitlerinin yaptigi gibi bireysel calismalar sonucunda degil sayisiz isimsiz kahramanin bazi dahiler onderliginde bir araya gelmesinin sonucu oldugu tezi uzerinden yuruyor.

    neticede sahsi fikrimce bireysel biyografileri kadar olmasa da konuya ilgi duyanlar icin basarili sayilabilecek bir kitap ortaya cikmis.
  • --- spoiler ---

    sanatı ve beşeri bilimleri göklere çıkaran, okullarda bunlara verilen önemi takdir eden pek çok kişi utanmaksızın, hatta bazen övünerek matematiği ya da fiziği anlamadıklarını söylerler.

    latince öğrenmenin erdemlerini överler ama bir algoritma yazmak, basic 'i, c++ 'dan, pythonpascal 'dan ayırt etmek hakkında hiçbir fikirleri yoktur. hamlet 'i machbeth 'ten ayırt edemeyenlere cahil derler ama gen ile kromozom, transistör ile kapasitör, integral ile difransiyel denklemin arasındaki farkı bilmediklerini keyifle itirad ederler. bu kavramlar zor görünebilir. evet ama hamlet de öyledir. ve aynı hamlet gibi bu kavramlar da güzeldir. zarif bir matematik denklemi gibi evrenin güzelliğini ifade ederler.

    --- spoiler ---

    kısmı ile beni benden alan, bilimle, teknoloji ve sanatı ayrıştıranlara ders niteliğinde mesajlar içeren kitaptır.

    teşekkürler walter isaacson

    teşekkürler ada lovelace
  • okuduğum en etkileyici biyografilerden birisi. ("dijital çağın biyografisi" diye yazar kitabın üzerinde)
    en başından (ada loveless) başlar ve aslında steve jobs'lar, gates'ler'den google'a kadar olan hareketli dönemi iyi anlayabilmek için ortamı anlatır. yıllardan beri aklıma takılan sorulara yanıtlar bulduğum eserdir. aynı zamanda bir yakın tarih kitabıdır.
    kitaptaki xerox parc ile ilgili bölümlere özellikle dikkat edilmelidir. benim anladığım vizyonerliği ile ünlü olan bir çok popüler şahsiyetin idol olarak kabul ettiği başka vizyonlerlerin olduğu gerçeğidir. yani zincirleme bir gidiş.
    diğer yandan dijital çağın filizlendiği ve geliştiği dönemin şartlarını anladığınızda türkiyenin neden bir inşaatçı kodamanlar ülkesi olduğunun ve bir şeyler yaratabilecek insanların ya başarısız olmayı kabul etmesi ya da ülkeden çekip gitmesi zorunluğunun nedenlerini anlamamı sağlamış bir kitaptır.
  • universitede aldigim bilgisayar tarihi dersinde hoca bu kitabi kaynak olarak kullanıyordu. hızlı bi google aramaasiyla birkaç sitede ve libgen'de hemen bulup okudum, iyiki de okumuşum. çok güzel anlatımlı ve sayfalar geçtikçe bilgisayar teknolojisindeki degisimi de hissediyorsunuz resmen. illaki bazı kisimlarinda bias olma ihtimali olan ya da bi tik daha hollywoodlasmis kesitler vardi ama onlar da fena degildi. bilgisayara ilgisi olanlara kesinlikle tavsiye ederim!
  • walter isaacson okumaya değer kendi kurgusuyla yazdığı biyografi romanı.
  • okuyucuyu yormayan bir yazar olan walter ısaacson, bu kitabı yazmadan önce benjamin franklin, albert einstein, steve jobs ve leonardo da vinci'nin biyografilerini yazdı, sonuçta bu kaleme aldıkları kişilerin tamamı * üretken yaratıcı kişilikler.

    geleceği keşfedenler ( dijital çağın biyografisi ) ise tüm bu sürecin içinde irili ufaklı dahi olsa kronolojik olarak düşünceleri, fikirleri, buluşları, teorilerin yanı sıra kişilerin hangi ortamda büyüdüğü, karakteri , hangi felsefik akımdan, hangi dine yatkın olduğundan tutunda bu kişilerin birbirleri ile olan ilişkilerini ele alıp inanılmaz güzel yorumluyor.

    üretken olmamızın şart olduğu koşullarda ve çağda yaşadığımızdan, bireysel veya kamu olarak herkesin kendisine ders çıkartması gereken tespitler ile dolu.

    başarılı herkese tavsiye ederim.
  • steve jobs’ın biyogrofisini yazarak popülerliğini arttırmış walter ısaacson ’ın 2017 basımlı domingo yayın evi eseri.

    nasıl başlık açılmamış hayret ettim doğrusu. araştırmacılığı ve kalemi güçlü olan isaacson’ın eseri gerçekten muazzam. sadece bilişim dünyası olarak bakmamak gerekiyor kitaba. herhangi bir ürün geliştirmek isteyen, satış yapmak isteyen yada kendi firmasını kurmak isteyen herkes her sektör için dersler çıkartabilir bu biyografiler romanından.

    henüz daha kitabı yarılamış olmama rağmen çok şey kattığını düşünüyorum kendime.

    edit:imla
hesabın var mı? giriş yap