• george r.r. martin, daha serisinin yarısını bile yayınlamadan, hikayeyi bir tv şirketine satıp adını duyuran bir senarist.

    martin için şuana bakarsak: asoiaf için 3 ana kitap 2 ara kitap çıkarabilmiştir. 1992'de yazmaya başladığı bu serisinde geriye kalan hala 2 kitap vardır. son kitabını da 2011 yılında yayınlanmıştır.

    yani aslında henüz kıyaslanabilecek-ispatlanmış bir serisi yoktur elinde ve sürelere bakılacak olursa 2025 yılından önce herhangi bir kıyaslama(kıyaslama ne kadar doğrudur o da ayrı bir tartışmadır) söz konusu olmayacaktır.
  • çok değil 20 yıl sonra, "george r.r. martin! bilemedim onu ama game of thrones, hımm evet güzeldi, galiba duymuştum" denecek iken dostoyevski 200 yıl sonra da büyük yazarlar arasında olmaya devam edecek ...
    fark bu kadar basit ...
  • george r.r. martin size edebi açıdan bir şey katmaz ama dostoyevski okudukça insanlarla iletişiminizin nasıl arttığını göreceksiniz.

    tek ortak yönleri; eserlerinde salt kötü olmaması. her kötü karakterin yaptığı kötülük için geçerli sebepleri var. joffrey hariç.
  • tahminimce hayatında dostoyevski okumamış, okumuşsa da anlamamış bir sözlük kişisinin yapmaya çalıştığı karşılaştırma.
  • saçma versus'tur diye tanımı yaparak başlıyorum.

    george r.r. martin'in başyapıtının adı game of thrones değil, a song of ice and fire'dır. burada bir sıçış var. a song of ice and fire'ın dizisi olan game of thrones'ın sıkı takipçisiyim ama sadece ilk iki kitabı okudum. dostoyevski'nin kaç tane kitabını okuduğunu hatırlamıyorum. şimdi burada dostoyevski fanboyluğu yapıp, gözümü karatıp george r.r. martin'i * itin götüne sokacak değilim, adam gerçekten iyi bir yazar. oluşturduğu evren, karakterler, altyapı hepsi şahane* ama karşısına dünya edebiyatı'nın en iyi romancısını koymak biraz yanlış olmuş. teşbihte hata olmasın, alex'le messi'yi karşılaştırmak gibi biraz. tamam alex de çok iyi futbolcudur, çok yeteneklidir, severiz kendisini ama messi'yle karşılaştırmaya kalkmak saçmalamanın dip noktası olur.

    başlığı açan arkadaş, "dostoyevski güçlü bir yazar ama bir game of thrones kadar büyük bir başyapıtı yok." diyerek * ikinci kere *sıçmış zaten. dostoyevski'nin a song of ice and fire'dan daha iyi seviyede üç tane romanı başlığı okur okumaz aklıma geldi***

    dostoyevski'nin "a song of ice and fire" seviyesinde kitabı olmadığını söyleyen kişi, ya edebiyattan gram anlamıyordur ya da hiç dostoyevski okumamış demektir. eleştirim bu kadar. saygılar.

    ekleme: bu arada ikinci sıradaki entryi yazan dangalak sadece ":)" bırakarak sinirlerimi bozdu. facebook mu burası, yoksa kızla mı mesajlaşıyorsun?
  • bir fıkra sanırım.
  • (bkz: mustafa kemal atatürk vs binali yıldırım)
    hangisi hangisi anlamışsınızdır.
  • (bkz: sazan.avi)
  • iki yazarı kıyaslamak için henüz zamanı olmayan versus.

    george r.r martin'in hayal gücü ve kalemi tartışmasız günümüz yazarları arasında top class seviyesinde olsa da, büyükler ligindeki yazarlarla* kıyaslanması için 200 sene geçmesi lazım. eğer yazdığı eserler 200 sene sonra da bu denli büyük kitlelere hitap edip klasikler arasında yerini alırsa işte o zaman benim için dostoyevski'nin açık ara kazanacağı versus olacaktır.

    dostoyevski'ye saygımdan ötürü şu anda bu kıyaslamada onun lehine bile görüş belirtmiyorum.
hesabın var mı? giriş yap