• bunu güzel bir şekilde tarif edebilen var mı ? içlerinde barındırdığı enerji yüzündendir muhtemelen. bu dönüşlerin, elektronların dönüşü ile benzerlikleri ilişkilendirilebilir mi ? bütün galaksi, tüm galaksiler hepsi dönüyor. hepsinin bir enerjisi var ki dönüyor bunlar. bu basit mantıkla sonsuz enerji üretilebilir mi ?
  • kütle çekim ve bükülmelerle açıklanabilecek sorudur.

    açacağın başlığı da ayrıca sikeyim.
  • hareketini durdurabilecek bir sürtünme yok, dönmeseler saçma olurdu. hepsi aynı hızda dönseydi sorun mantıklı olurdu ancak aynı hızda dönmüyorlar.
  • milyarlarca yıl durmaktan sıkılmışlar
  • zaman olussun diye
  • big bang sonrası etrafa yayılan kum tanelerinin zamanla birleşmesi sonucu oluşan gök cisimlerinin başta kazandıkları ivme ile hareketlerini engelleyecek bir karşı kuvvet de olmamasından dolayı dönüyorlar diye düşünüyorum ama;
    bing bang ne, madde ne, ilk anda enerji hede daha sonra maddeye nasıl döner? vs vs vs onlarca soruyu bana sordurur evren.
    ayrıca evren ne, biz kimiz, evrende yalnız mıyız? gibi yüzlerce soruyuda peşine takar.
  • meraklı yazar sorusu. kendi ekseni etrafında mı yoksa yıldızının etrafında dönmesi mi soru konusu tam anlaşılmıyor. yıldızım etrafında dönmesini şöyle düşünülebilir: iki cisim(gezegen ve yıldız) arasında çekim kuvveti var. eğer gezegen yıldızın etrafında dönmez ve statik bir şekilde durursa yıldızın çekim kuvveti sebebiyle tarafından yutulur. eğer gezegen yıldızın etrafında dönerse, dönme kaynaklı oluşan savrulma (merkez kaç kuvveti) yıldızın uyguladığı çekim kuvvetini dengeleyeceginden gezegen ve yıldız ahenk içinde döne döne varolmaya devam eder.

    edit: üstte bir yazar durduracak sürtünme olmadığı için demiş. oldukça yanlış bir yaklaşım. dünyanın kendi etrafında dönüşü çok eski zamanlarda (ay yeni oluştuğunda) 6 saat sürdüğü bilinmekte. ayın ve farklı etmenler sebebiyle bir dönüşü 24 saate düşmüş (yavaslamı?). hazır edit yazmisken, biraz da dünyanın kendi etrafındaki dönüşü için bir teori yazayım. dünya kendi etrafında dönmesini çok büyük bir gök cismine borçludur. bazı kaynaklara göre bu cismin neredeyse mars kadar büyük olduğu bilgisi aktarılır. bu çarpışma sonucunda dünya kendi ekseni etrafında dönmeye başlamış ve çevresinde ay oluşmuştur.
  • ne belli ??
  • gezegenleri oluşturan maddelerin öncesinde hareket halinde olmalarından dolayı.

    gerisi:
    (bkz: açısal momentum)
    ve
    (bkz: açısal momentumun korunumu)
hesabın var mı? giriş yap